неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Elementos – Шах среща Камък-ножица-хартия
Elementos – Шах среща Камък-ножица-хартия

Elementos – Шах среща Камък-ножица-хартия

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

След като вчера ви обстрелях с тирада от хвалебствени лиги за едно от най-тежкото и най-вълнуващо приключение за двама, което съм срещал, реших, че е разумно да потуша малко страстите… но не напълно, с нещо мъничко, сладко и далеч от безлично преживяване, с което можете да завършите или пък дори загреете вечер, която сте си подготвили за звяр като, да речем, Hands in the Sea.

Elementos e малка абстрактна игра за два и ако трябва да я сравня с нещо от моя скромен опит, мисля, че Less може да се впише в тази категория.

Във финалната версия на кутията, логото е написано на кутията и се вижда през дупката (на като това тук) . Малко нещо, но си е куул.

Elementos e бърза. Не отнема повече от 15-20 минути, въпреки че ако се допускат грешки може да откарате и до 5, а ако пък сте твърде аналитични и защитни играчи, може и да стигнете до 30 минути, въпреки че се съмнявам това да се случва често, предимно заради анти-костенуркова механика, за която ще спомена след малко.

Играта пристига в красива дървена кутийка, а всичките елементи, които ще откриете вътре са отново дървени. Дори и книжката! Какво? От хартия е.

Както и името на играта подсказва, в Elementos вие използвате основните природни елементи… горе-долу – огън, вода… и дърво. Трите елемента са балансирани и работят на принципа на камък-ножица-хартия. Водата гаси огъня, дървото попива водата, огънят изгаря дървото.

Всеки играч започва с девет дървени пулчета. Всяко пулче е двустранно и с различни символи от двете страни. Така всеки играч започва с 18 символа – по 6 от всеки вид.

Капакът на играта е разграфен и нареждате на стартовите си места всичките девет пулчета. Единственото условие е най-предните три да показват трите различни символа.

От снимките сигурно сте забелязали, че пулчетата са с дупки в средата. От същите снимки вероятно сте забелязали и защо. Всеки играч започва с… пръчка от своя цвят. Целта на играчите е да закарат пръчката си на стартово поле на противника.

По време на хода си играч може да направи точно едно действие. Възможните действия са три.

  • Движение на пулче направо, настрани или по преден диагонал (но никога назад)
  • Обръщане на пулче на другата му страна
  • Прехвърляне на пръчката направо, настрани или по преден диагонал (но никога назад)

Не можете да стъпвате с ваше пулче от един вид върху чуждо пулче от същия вид, както и не можете да стъпвате върху пулче от по-висок ранг. Но, ако вие сте с по-висок ранг, тогава можете да стъпите върху чуждо пулче и да го изкарате от игра (пример: С пулче вода се местите по диагонал върху пулче огън и изкарвате чуждото пулче).

Пулчето, което носи пръчката е имунизирано срещу атаки, но въпреки това, може лесно да бъде блокирано, защото то има право да се движи само направо.

И това са всички правила. Играта много напомня на мини версия на шах, тъй като трябва да мислите няколко хода напред. Освен това има огромно значение кога и къде ще завъртите пулче. Съществува механика, която ви забранява на вас и опонента ви да въртите едни и същи пулчета всеки ход, за да не влезете в патова ситуация.

А и тази анти-костенуркова механика, за която говорих – това да не можеш никога да не се връщаш назад раздвижва темпото и в нито един момент няма да усетите, че динамиката на играта се завръща в начална формация. С други думи, с всяка изминала минута, битката става все по-напрегната.

Добре де, малко преувеличих. „Напрегната“ не е точната дума. Играта е лека и бърза. Освен това заема малко място и е изключително портативна. Можете да я носите навсякъде, обяснява се за минути, а приготовленията отнемат 20 секунди. Можете дори да я играете в 204, докато сте в досадното задръстване до стадиона. Дори и да сте прави. Стига да има нечия по-ниска глава, която да използвате за масичка.

Можете да играете дори и върху вътрешната страна на кутията… но върху въображаеми полета.

Заключение

Elementos e изчистена и балансирана абстрактна игричка, но с достатъчно дълбочина, че да ви накара леко да зачегъртате ума си. Правилата са излъскани до съвършенство и мога смело да кажа, че играта е… най-добрата версия на себе си.

Не бих могъл нищо да подобря в нея, нито да извадя. Тя е полирана до съвършенство.

Разбира се, това не означава, че е най-добрата игра от този жанр, нито пък, че е най-вълнуващата. Това означава, че Elementos постига това, което иска да постигне, и то перфектно!

В началото я сравних с Less. За мен Less все още е изборът ми за бърза абстрактна игра за двама, но няма да е честно да не отбележа, че Less е доста по-безумна и по… случайна. В Elementos няма нищо случайно. Сами избирате как ще сложите пулчетата си и ходовете ви зависят изцяло от вашите решения. Точно както в шаха. Ако искате да огънете още някоя клетка в мозъка си, можете дори да играете варианта за напреднали, в който нямате право да поглеждате другия край на плочките си и трябва да разчитате на проба-грешка и силна памет. Лично аз не бих прибягнал до този мод, но виждам как играта би могла да се превърне в редовен посетител за нечия терасна масичка. Да, определено бих поставил Elementos сред най-добре терасни игри, които съм срещал.

ПЛЮСОВЕ:

  • Висококачечествени компоненти
  • Портативна игра с портативни правила
  • Бърз, но дълбок и тактически геймплей
  • Идеална терасна игра
  • Никаква случайност

МИНУСИ:

  • Цената отговаря на компонентите, но не и на самата игра

Играта може да се открие в онлайн магазините извън страната, но можете да посетите и сайта на самите производители.

Tyto Games

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers