четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dominion – ревизирано ревю
Dominion – ревизирано ревю

Dominion – ревизирано ревю

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Dominion е едно от най-големите и популярни заглавия в света на настолните игри. В момента базовата игра е на 26-то място в BGG, а Dominion: Intrigue (удължение, което работи и като самостоятелна игра) е на 19-то. Разбира се, както винаги, BGG не е абсолютния критерий, по който би трябвало да избирате игра. Без значение колко награди Dominion е спечелила, без значение дали е първия deckbuilder или не, аз гледам само от моята крива камбанария, а моята камбана е напукана стара винтидж камбана, която не обича да се глези с каквото и да е и внимателно проверява всичко. Но! Определено, този път с BGG сме на една вълна. Е, не бих сложил Dominion сред първите места в моята класация, но определено играта има качества, които много малко са успели да достигнат.

В Dominion, ти се бориш за властване в някакво средновековно царство, като събираш точки. Темата ви звучи скучно? Не се притеснявайте, не е толкова скучна, колкото изглежда. Защото просто я няма. Не обвинявам авторите на играта, защото все трябваше да сложат някаква тема отгоре, нали? А и очевидно не са искали да попречат на лъскавия геймплей, като карат хората да се задълбочават и влизат в някаква насилена история.

Правилата са невероятно прости. Всеки играч тегли пет карти от своето тесте. Всички dominion_cards

стартови тестета са еднакви. 7 карти с медни монети и 3 с имения от 1 точка. Има три вида имения – такива от 1 точка, такива от 3 и такива от 6. (имения (1), графства (2) и още някакво неважно нещо (6) ). Това е единствения начин(с изключение на картите „градина”), по който се печелят точки.

На масата се подреждат 3 тестета, всяко едно съдържа определен брой карти със съответното имение. Поставят се три тестета с три вида валута – мед, сребро и злато. И накрая се поставят 10 тестета със сгради. Всяко тесте съдържа определен брой еднакви карти от съответната сграда. Dominion пристига с 25 различни карти (хора и сгради), а в игра влизат само 10, така че ако теглите на случаен принцип 10, всеки път ще имате уникална игра не само заради различните карти, но и заради начина, по който тези карти си взаимодействат. Играчът има право на две действия – играене на една карта (която е купил по-рано) и след това – купуване на друга карта (може да купи всеки вид карта от изброените по-горе). След това изхвърля всички останали неизползвани карти и тегли нови пет карти. Когато свърши тестето, просто разбърква изхвърлените карти и пак тегли. Това са целите правила. Хората и сградите дават елементарни умения – като право играчът да купи две карти, вместо една или да тегли допълнителна карта, или пък да има право на допълнително действие.

Играта използва една от най-простите механики, които съм виждал. Това обаче не означава, че екипа не е хвърлил огромно количество труд по измислянето. От опит в измислянето на скечове, реклами, сериали, разкази и всякакви други простотии, мога да разбера кога по едно произведение е работено дълго време. За да създадеш най-простата(но гениална) игра, първо трябва да създадеш най-сложната и натруфена (но тъпа) игра. После вадиш лозарските ножици и режеш всички тръни и бодили. Колкото и красиви да са, тръните си остават тръни.

Нека ни е ясно, че играта е чисто и просто една механика, без никаква тема. Ако търсите тема – търсете на друго място. Няма абсолютно нищо, което да ви грабне. Вече съм играл играта почти 100 пъти и не съм запомнил дори илюстрациите на картинките. Колкото и да се опитвам, няма как и да измисля някаква история около картите. Тема няма даже в уменията. Добре де, в някои има. Крадецът краде, шпионинът гледа чуждите тестета, вещицата дава минуси…хм…това може би не беше най-добрия пример.

Когато играя Доминиън се връщам назад, когато цъках непрестанно всякакви видове игри с обикновени карти. Защото да играеш Доминиън е като да играеш белот. Хвърляш едни карти с някакви цифри и цветове, прибираш други с други цифри и цветове, накрая смяташ точки. Всъщност, белотът не е най-добрия пример. Все пак в него, интеракцията между играчите е основната идея. В Dominion, тя е сведена до нулева. Да, можеш да хвърляш една-две гадости на противниците, но това съвсем не е определящо. Dominion е един много добър пасианс с няколко човека, в който само един печели. Когатонапример играя онлайн версията с ботове в интернет, играя на максимална скорост(в която не се вижда какво правят опонентите), защото не ме интересува какво правят другите. Може би само дали са взели вещица, за да се защитя или да видя кога започват да се изкупуват именията, за да се включа и аз в манджата.

Dominion прилича и на покер. Има добри комбинации, по-добри комбинации и винаги работещи комбинации. Ако си постепенен и дисциплиниран можеш да си изградиш една тактика и да я следваш всеки път. Имаш 5 пари – купуваш си Лаборатория, имаш 6 пари – купуваш си злато, имаш 3 пари – купуваш си сребро. Този начин на игра е типичен за професионалните покер играчи. По същия начин и вие можете да си отворите 8 маси на Dominion онлайн и да цъкате без много да мислите.

Така както сме почнали със сравненията, съвсем логично можеше белотът да се казва примерно „Поля и замъци”. Слагаш цифрите – поля, оньорите – замъци, спатията – рицари, карото – фермери, купата – духовници и пиката – да кажем лястовички. Ето ти игра, която може и FFG да продава. Тогава обаче няма да струва 50 стотинки, а 50 лева. Преигравам, но схващате идеята.

След като прочете това, моята компания сигурно ще се запита: „Тоя пък кога е играл 100 пъти Доминиън?“ Да, не съм играл чак толкова пъти на физическата игра,но…

Открих ето това!

Dominion-Online-Logo-640

Кликни ме!

Онлайн системата е изградена съвременно и адекватно. В мултиплейърът съществуват различни стълби, по които можеш да се изкачваш. Има “Adventure mode”, което си е на практика Single Player. Има и увлекателен Tutorial, който ще ви помогне да опознаете играта по-добре.В играта съществуват ботове. И то какви! Те също се изкачват в класациите и имат рейтинг. И съвсем не са от най-лесните. Представляват добро предизвикателство и често са по-добри опоненти от реалните играчи. Освен това можеш да играеш с реални играчи и ботове едновременно. За жалост не открих friend система, но нищо. Играта онлайн е напълно безплатна. Поне базовата. Ако искате, можете да си отключите експанжъните. Аз не смятам да го правя, защото базовата игра ми е напълно достатъчна, а и ако се присъединя в лоби, в което създателят на въпросното лоби е включил всички експанжъни, няма проблем и аз да се включа.

dominion-online-game-fails-to-launch-and-returns-to-beta-8utbobt

Онлайн играта е спонсорирана от самите RioGrandeGames, което е допълнителен плюс. Една игра на физическия Dominion продължава максимум 45 минути, а онлайн – максимум 10 минути. На това, дами и господа,  му се вика гениален пристрастяващ елемент. Туше, Rio Grande, туше.

 

 

 

Заключение

Играта е лесна, бърза и пристрастяваща. Играе се бързо и колкото да е добра онлайн, физическата игра с хора винаги е най-добре. Да, няма да се скъсате от взаимодействие, но си мисля, че ще си изкарате добре. О, да, най-вжното. Споменах ли, че играта е на български? Точно така – Dominion, или както е вече „Доминион“ е изцяло преведен на български и се разпространява от Paladium Games и MBG Toys. Според мен, това вече е достатъчно да се каже, че играта си заслужава. Може би не за сериозните геймъри на тежки игри, но ао търсите лека семейна игра или нещо, с което да привлечете нови играчи – Доминион е перфектен избор!

ПЛЮСОВЕ:

 • Бърз и пристрастяващ геймплей
 • Добре организирана кутия
 • Само базовата игра е достатъчна за дълго време
 • Има мнооого разширения и продължават да излизат, а уж бяха спрели
 • Добра онлайн версия
 • Ниска цена за 500-те карти, които ще получите
 • ИЗЦЯЛО НА БЪЛГАРСКИ

МИНУСИ:

 • Няма никаква тема
 • Почти няма взаимодействие между играчите

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

2 коментари

 1. Пробвали ли сте Зомбиниън? Това е Dominion, облицован със Зомби тематика и може би дребни промени в правилата – Print n’ Play? Картите са с artwork и заглавия от „Left4Dead“ и мисля, че това оправя проблема с „темата“.

  Аз бих изтъкнал като най-голям минус на играта сравнително ниската интеракция между играчите – дори картите, които повлияват на други играчи (ако сте сложили такива в селекцията) често не си струват или за тях е по-добре да поемат последствията, вместо да предвидят защитна тактика. Освен това този тип карти забавят играта доста. Та това, което се получава често с опитни играчи, е че всеки си играе „single player“, без много много да се интересува от това, което правят останалите.
  Като най-големи плюсове – бързите разигравания, гъвкавостта спрямо броя на играчите, разнообразното усещане от играта в зависимост от избраните карти в дадено разиграване.

  По мое мнение играта ще ви предложи няколко десетки часа забавление (това, че няма да ви писне изобщо разбира се няма как да е вярно), след което ще може да се връщате отново към нея за по няколко часа през месец-два за няколко бързи игри.

  http://www.boardgamegeek.com/filepage/37598/zombie-retheme-of-dominion-pdf-format

  • Здравейте,

   съгласен съм, че все някога ще ви писне. Това, че „няма да ви писне“ е в стил договорите на мобилните оператори. Неограничено количество минути с абонати на оператора…в разумните рамки на 1000 минути. И Доминиън е така – ако не се прекалява и не се играе абсолютно постоянно, хората биха имали тонове часове преграваемост:) Казвам го от името на човек, който няма твърде много време за игра. Относно Зомбиниън – чувал съм го и би ми било интересно, тъй като съм си фен на зомби културата:) и съответно на Left4Dead(с моята компания се бяхме зарибили доста по нея преди време). Благодаря за коментара и съжалявам за усмивките. Знам колко е досадно, но е някакъв отвратителен навик

   🙂

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers