вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Divinity Derby – балансиран боженствен хазарт
Divinity Derby – балансиран боженствен хазарт

Divinity Derby – балансиран боженствен хазарт

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Camel Up е една от най-добрите игри със залози за нови хора в хобито. Въпреки готините забавни моменти, които геймърите имат с нея, едва ли е нещо, с което ще си задоволят настолния хазартен апетит.

Геймърите искат нещо, с което да могат да поемат поне малко контрол над парите си. В противен случай просто биха хвърляли зарчета.

Divinity Derby успява да до почовърка аналитичния ви дух, като ви дава свобода за решения, с които да повлияете на играта, като от друга страна добавя елемент на случайност, който по-скоро се опира до доза блъф, отколкото до чист шанс.

В Divinity Derby ще влезете в ролята на гръцки богове, които си падат по хазарта. Вашето приятелче по амброзия – Зевс ви е поканил да погледаде олимпийското дерби (буквално) и да хвърлите некой лев.

Играта се развива в няколко рунда, като всеки рунд вие ще правите залози за това кое същество смятате, че ще спечели състезанието.

Всеки играч има еднакви карти за залози, като различните карти дават различни точки. Ако сте абслютно сигурен, че някой ще бъде на определено място, можете да играете карта за точно място. Ако не искате да рискувате, можете да сложите някаква по… обща карта, но за по-малко точки.

По време на рунда ще имате две възможности да слагате карти, но бъдете разумни, защото картите в края на рунда се махат, а вие ще използвате всичките си карти по време на цялата игра.

Как може да сте сигурен кой ще спечели?

Тук идва фокусът на играта, който наподобява игри като Between Two Cities/Between Two Castles of Mad King Ludwig/Dark Age Z

Между всеки двама играчи ще има поставка за карти, с които и двамата играчи ще разполагат. Интригантската блъф част тук се състои в това, че само тези двама ще виждат въпросните споделени карти.

Всяка карта движи определено същество на картата и още преди залозите вие знаете една немалка част от всички карти.

Освен това, конкретните залози може и да са скрити, но е видно кой за кое същество залага. Ако някой блъфира добре, може и да ви убеди, че иска някое същество да е първо, като всъщност няма никакви карти за него и реално иска да е последно.

Дори и така играта щеше да е добра, но има елемент, който я издига над други състезателни игри. Този елемент вкарва още по-силна тематичност както в състезанието, така и в идеята за хазарта.

Много от картите имат два начина на употреба. Нормално движение и движение с мръсни номера. Ако използвате мръсните номера, съществото ще се движи доста повече.

Уловката е следната. В края на рунда има голям шанс зевсовите камери да са ви засекли.

Всеки път щом изиграете карта за движение с мръсни номера, тя не излиза от играта като нормалните карти. Вместо това тя се отделя на специално място. В края на рунда се събират всички изиграни мръсни номера и се добавят три карти Зевс. Картите се разбъркват и се теглят няколко. Ако бъде изкарана карта с участник/същество – този участник излиза от рунда. Изобщо не може да се класира… което може и да е нещо, което сте искали, тъй като има залог за дисквалифицирани участници. Ако изтеглите Зевс обаче, никой не е дисквалифициран.

Ако играете с по-напрегнатия вариант… а бих ви го препоръчал… можете след всеки рунд да махате по една Зевс карта. Така шансовете за отпадане стават още по-големи.

В края на играта, играчът с най-много правилни реализирани карти със залози печели.

Прекрасна игра така, както е.

Само дето може да не е така както е. Дизайнeрът Карло Роси е добавил още един малък елемент, който може да промени стила ви на игра.

Всеки играч има достъп до три уникални умения, които може да активира веднъж в играта. Всяко умение е различно за всеки играч и е добре да си ги кажете един на друг в началото, защото те сериозно могат да променят играта в някой момент – от допълнително движение, през крадене на карти, до дисквалифициране на участници. Всяко умение е силно и ситуационно, така че трябва да сте нащрек във всеки момент.

Аз винаги бих играл с този модул, защото вкарва персонофицираност в играта.

Заключение

Divinity Derby e отлична игра със залози, която използва състезателния елемент не просто за случайност, но по-скоро като табло с пионки, които да манипулирате за собствена изгода. Въпреки че играта няма сложни механики, фактът, че трябва да пресмятате възможности и да блъфирате останалите превръщат упражнението в по-скоро геймърско, отколкото такова за начинаещи.

Взаимодействието е на високо ниво, защото понякога се кооперирате с вашите съседи, а понякога се прецаквате, заради системата, която ви позволява да използвате картите по два начина.

Специалните умения са силни, но ситуационни, което значи, че играта изисква от вас да планирате ходовете си по специфичен начин.

Разбира се, няма как да знаете всички карти в играта, но ако ги знаехте, тогава хазартните възможности за вълнуващи обрати не биха съществували.

Ще се повторя. За мен, Divinity Derby е най-балансираната хазартна игра, която съм играл.

ПЛЮСОВЕ:

  • Разкошни компоненти
  • Оригинални механики
  • Перфектна дължина
  • Задоволително количество взаимодействие между играчите

МИНУСИ:

  • Фигурките не са оцветени и на пръв поглед си приличат, което въпреки цветните бази на моменти може да създаде объркване

Играта може да се открие в магазина на нашите яки партньори от Pikko Games, така че ако ви кефи как звучи, па вземете да шибнете бутона отдолу.

Купи: Divinity Derby

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers