петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Kickstarter » Dig your way out – Бягство от затвора с щипка пиперлив френски хумор
Dig your way out – Бягство от затвора с щипка пиперлив френски хумор

Dig your way out – Бягство от затвора с щипка пиперлив френски хумор

Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

Здравейте приятели…да вие, които ми четете статиите. Та щом ми търпите глупостите значи сме приятели…нали?!

Както знаете по-миналата (2018) година станах баща и у нас нещата се обърнаха с главата на долу (но в добрия смисъл) и известно време не писах статии и не снимах видеа(почти), но вече влязохме в ритъм и нещата се развиват добре.

Та без да ви занимавам повече с личния си живот, днес ще ви говоря за Dig your way out, последната игра (за сега), която дойде от Кикстартер.

Кампанията беше през лятото на 2019 и поне за мен беше една от добрите кампании с настолни игри, която си заслужаваше моето внимание. Това, което ме грабна докато си скролвах предложенията с игри, беше рисунката на кутията. Ще кажете, че съм пристрастен защото съм художник, но не е така, защото се съмнявам който и да е от вас да устои на готин арт от кутията на непозната игра. Нали? Цената също беше много „НАРОДНА“, както обичам да казвам, а съотношението цена – качество е това, което всички търсим. И точно това е, което ни предлагат дизайнера на игри Давид Симиде и художника Михайло Димитриевски, плюс голяма доза пиперлив френски хумор.

Ще започна с компонентите. Както вече казах във видеото с разопаковането кутията е добре направена, от здрав картон и добре обзаведена с компактно проектиран, хартиен органайзер. Книжката с правилата е издадена едновременно на пет езика, като френския (родния на автора)  е на първо  място, останалите са английски, немски, испански и италиански. Борда на играта е двулицев, подарък от авторите, макар че не им достигна сумата да го отключат като стреч гол, те ни го подариха след кампанията в знак на благодарност. Има над 150 карти, 6+2(ексклузив) картона на затворници(двулицеви), тоукъни показващи колко сте пребити, зарче, стендове на героите и разбира се цигари, без които няма как да оцелеете в затвореното общество. Страхотно качесто и уникално забавни рисунки.

Основната цел на играта е да успеете да избягате,но как е възможно това? Ами като изкопаете тунел за бягство разбира се. Главния режим на игра е всеки за себе си, но по време на кампанията се отключиха още два мода.Кооперативен, на два отбора, за който помага и гърба на борда, където килиите са разделени в два отделни блока А и Б. И третият вариант е отново всеки за себе си, но вече има и надзирател, който спъва допълнително играта на затворниците. Играта е тип „отворен свят“ в пределите на затвора, където обикаляте из различните пространства: килии, лечебница, баня, столова, двор и изолатор (не толкова приятен като едноименния бар в Сливен).

По време на игра събирате скрити предмети, които после комбинирате, за да си направите инструменти за копаене или оръжие за самозащита, но внимавайте. Вие сте в затвора, където всеки е враг на другия и дебне удобен момент да ви изненада „в гръб“. И повярвайте, избитият зъб и откраднатият предмет ще са ви най-малкия проблем. Героите нямат специални характеристики на картите, за да имат всички играчи равен старт. Предимсто получавате, ако решите да членувате в някоя от посочените банди, но и това не е гаранция, че друг нейн „член“ няма да ви нарани.

Трудно бих определил механиката на играта, но най-ми се доближава до RPG, имаме картони на герои, имаме карти с предмети, зарче за движение, отворена карта на терен и взаимодействие с всички играчи. Но пък е доста лека, лесна за разучаване и значително бърза като геймплей от такъв тип игри. А голямата доза хумор в почти всички ситуации (Х. решава да нападне И. и да му открадне кирката, но поради лошо смятане от нападател се превръща в жертва, получава нараняване и губи ценен предмет. Всички се смеят, без Х.) я определя съвсем точно като парти игра. Та в заключение Dig your way out е една страхотна Парти Ролева игра с абсолютно автентична затворническа атмосфера, предлагаща много смях и голяма преиграваемост. По правила може да се играе от 2ма до 6 ма играчи, но от моя тест ви съветвам да не я играете с по-малко от 4ма затворници. Основното в играта е взаимодействието между играчите и за това, колкото повече толкова по-весело. Разнообразието на типажи като етнос, възраст и размери ще ви улесни да се намерите и препознаете в някой от закоравелите престъпници.

Ако все още не сте видяли видеото от разопаковането, може да го направите тук:

Dig your way out – разопаковане

Не знам дали играта скоро ще се появи в България, но ако я намерите нямада съжалявате.

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Денислав 'BigBoxMiniac' Миевски

Здравейте, казвам се Денис. По професия съм аниматор(на филмчета, не на туристи) – скулптор(правя къстъм екшън фигури, статуетки и бюстове, а от скоро се опитвам да правя и миниатюри за настолни игри). Имам доста хобита, но настолните игри, правенето и оцветяване на миниатюри си остават най любимите ми занимания. Играя настолни игри от дете. И аз като повечето от нас съм израснал с „Не се сърди човече“ и „Дама“ , но от 2010 интереса ми се засили, благодарение на Иво Драганов и събитието за настолни игри, което организира във Велико Търново. Защо играя – играя зареди самата игра и социалния контакт с хората. Победата не ми е приоритет, обичам да гледам как се развива самата игра (освен при Heroquest – ТАМ ПРОСТО ИЗБИВАМ ВСИЧКО В ТЪМНИЦИТЕ НА ПОДЗЕМИЕТО, А ПОСЛЕ ПРИБИРАМ ЗЛАТОТО И АРТЕФАКТИТЕ!!!)

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers