неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Sunflower Valley: The Card Game – Ако се кефите да пуф-пафкате
Sunflower Valley: The Card Game – Ако се кефите да пуф-пафкате

Sunflower Valley: The Card Game – Ако се кефите да пуф-пафкате

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ако следите този сайт или пък сте чували за Sunflower Valley, отсега ви казвам – вероятно мислите за друга игра. Миналата година се появи приятна малка „Roll and draw” игра, която пък беше ремейк на стара друга игра. Наричаше се просто Sunflower Valley. Ако желаете да погледнете за какво става въпрос, можете да цъкнете на бутона отдолу.

Бутона отдолу

Sunflower Valley: The Card Game е в същата атмосфера и същия дух на оригинала, като тук отново пуф-пафкате с влак и отглеждате овце. Тази игра също е лека и семейна, но все пак е едно ниво по-сложна от оригинала. От друга страна – тази е с пъти по-преиграваема и дава възможности за различни стратегии и планиране.

Ако сте играли 7 Wonders, Sushi Go и подобни, вероятно сте чували за механиката „drafting”. Това е механика, в която всички имате еднакво количество карти, избирате една, слагате я с лицето надолу и едновременно с всички я обръщате с лицето нагоре. След това подавате останалите си карти на играча вляво.

След като свършат всички карти в ръцете ви, теглите нови и така три пъти, докато сте използвали почти всички карти в играта.

Картите, които слагате пред вас образуват красиви поляни, планини, слънчогледи и влакове – някакъв прекрасен холандски рай без лалета.

Sunflower Valley: The Card Game е игра за събиране на точки. Точките могат да се отбелязват по множество различни начини. Някои от тези начини се преплитат с други, а трети пък директно си противоречат, което автоматично означава, че трябва да жертвате неща и да мин-максвате, за да сте успешни в стратегическите си планове.

Повечето карти ви дават точки за съседства – ако имате еди колко си съседни от конкретен вид ще спечелите еди-колко си точки. Други пък ви дават конкретна комбинация изисквания, трети ви дават директно точки, а овцете… нищо не ви дават, освен ако някой някъде има нужда от наакана миризлива овца.

Някъде между всички тези неща се прокрадва строене на железопътни линии, които свързват различни градове. Всеки път щом свържете два града с релси, вашето лично дървено влакче се придвижва и ви изсипва количество точки. Можете да спечелите без изобщо да сте използвали БДЖ-то, което в реалния живот си е самата истина.

Освен всички тези неща обаче се обръщат и три цели, които дават солидна част от крайните ви точки, ако ги постигнете. В играта има доволно количество карти с цели, които на всичкото отгоре са двулицеви.

Заключение

Sunflower Valley: The Card Game e една от най-достъпните „drafting” игри и ако някой нов играч в хобито се пресегне към 7 Wonders бих му плеснал ръцете и му бих пъхнал тази игра в скута. Механиките се обясняват с пъти по-лесно, геймплеят като цяло е по-лек и по-бърз, а вариациите за стратегии, смея да кажа, са доста повече.

Може би темата и арта ще отблъснат хората, които търсят нещо не толкова аграрно, но ви уверявам, че това не е детска игра и дори геймърите биха могли да се изкефят с този изумително балансиран филър.

Sunflower Valley: The Card Game е една от онези непретенциозни малки игри, които въпреки качествата си, вероятно ще се изпарят до година-две. Рекламата на играта е слаба, а арта и компонентите, макар и нелоши не се отличават с нищо. А днешно време козметиката е 50 процента от силата на игра на пазара. Жалко. Защото е добра игра и не мисля да се отървавам скоро от нея.

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила
  • Бърз геймплей
  • Огромна преиграваемост

МИНУСИ:

  • Незапомнящи се арт и тема
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers