четвъртък, април 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Dice Stars – „Stars“ идва от имената на дизайнерите
Dice Stars – „Stars“ идва от имената на дизайнерите

Dice Stars – „Stars“ идва от имената на дизайнерите

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Всяка игра с думата „Dice” в заглавието има сериозен шанс да се загуби в безинтересното “meh” море от скучни заглавия на игри, които виждаме отново и отново. Вероятно сте мяркали играта в интернет, вероятно сте я виждали в магазина на приятелите ни от Pikko Games, вероятно дори и само сте чували името й… което би се дължало на това, че звучи като стотици други игри. Вероятно е минала покрай вас, но никога не сте си спирали погледа, а само сте подминавали с „Пф, поредната игра със зарчета“. Само че…

Само че, поради тази съвсем оправдана небрежност сте пропуснали да прочетете двете имена, които стоят на кутията. Това са дизайнерите Бруно Катала и Лудовик Маубланк. Ако не сте запознати с хобито ни, това са известни създатели на някои от най-големите хитове в настолните игри, а стилът на игрите им е „лесни правила – елегантен и пристрастяващ геймплей“.

Този слоугън за минималистични игри важи с пълна пара и тук. Dice Stars пристига само с 14 зара, торбичка и купчина листчета за игра. Да, това е от онези игри, в които попълвате различни полета с химикал. И не – не е „поредната Yahtzee игра с комбинации“, както много от вас си помислиха.

Всички компоненти.

Дизайнерите не са се и опитвали да вкарват тема в играта, което си е за похвала, защото често тези „теми“ на подобни игри са едно чисто и просто прахосване на сили в опит да ни замажат очите за каквото и да е оправдание на механиките.

Както си личи от заглавието на играта – „It’s all about the Stars”. Демек – всичко се върти около тия пусти звезди.

В кутията има 14 шест стенни зара, като всички вместо единица имат звезда:

 • 2 нормални черни
 • 3 нормални лилави
 • 4 нормални сини
 • 5 оранжеви, които освен на единицата, имат звезда и на двойката

Всеки играч получава листче, където ще си отбелязва точките. Играта свършва, когато играч не може да запише нищо на листчето си по време на своя ход, или когато някой запълни цялото си бяло поле.

По време на хода си, играчът тегли от 1 до 3 зара и хвърля. След това той добавя тези зарове към останалите зарове от предните играчи и от тях може да вземе или всички зарове с еднаква стойност или всички зарове с еднакъв цвят. Ако не може, пише си едни негативни точки, довършва се рунда и играта свършва. Има специфики и стратегии кога се връщат зарове в торбичката, но няма да навлиза в тях сега.

Както сте забелязали от снимката, листчето е разграфено на цифри и цветове. Когато вземате зарове от съответния вид вие запълвате реда. НО! Вие не слагате стойността на всеки зар във всяко поле. Вместо това събирате всички стойности (звездата е нула) и пишете общото число на последното поле. На останалите слагате Х. Това се води „0“ и повече не може да се запълва.

В края на играта се събират точките от всеки ред и това ви е резултата.

Има огромно значение кое число на кой ред записвате, защото… звездите. Когато вземате звезди вместо стойност, вие ги записвате в отделна графа – срещу всеки ред си има място за звезди. Колкото по-ниско е графата (по-ниските редове са с обикновено по-големи числа в полетата), толкова повече звезди изисква този ред.

Причината е следната: Ако в края на играта сте запълнили целия ред със звезди, тогава точките на този ред се удвояват. Ако няма нито една звезда – нищо не се случва. НО! Ако сте започнали реда със звезди и не сте го завършили, тогава губите всички точки от този ред.

Това не само, че е отличен „пушурлък“ елемент, но и вкарва малко агресивна интеракция под формата на „хейт драфт“ (подбиране на зарове само, за да попречите на опонентите си). Тази рядка форма на взаимодействие в тези по принцип доста пасиансови игри вкарва доза напрежение и ангажираност, което добавя грам месо, което иначе липсва в подобните вегански игри.

Заключение

Dice Stars е идеален филър! Всяка игра трае не повече от 20 минути и мога да ви гарантирам, че нивото на дълбочина, която ще предложи всяко изиграване е феноменално акуратно. Не е твърде сложно, че да ви бръсне мозъците, нито твърде елементарно, че да не ви бръсне какво правите с хода си. С други думи, всяка една игра ще откривате нови и нови тактически решения, които не само ще подобрят играта ви, но и ще се врежат директно в самодоволните планове на опонентите ви.

Не е най-добрата игра на пазара, така е. Не е и сред най-любимите ми игри, но е играта, която ще вижда редовно масата – чисти правила, лесно обясняване, бърз геймплей и достатъчно дълбочина, че да ви държи вътре в играта през цялото време. Май вече преминах към плюсовете и минусите, така че да не се бавя – Dice Stars си заслужава!

ПЛЮСОВЕ:

 • Почти никакви, но отлични компоненти
 • Лесни правила
 • Оригинални идеи
 • Изненадваща дълбочина
 • Продължава точно толкова, колкото трябва
 • Има вариант за играене соло

МИНУСИ:

 • Отново… почти никакви компоненти
 • Въпреки оригиналните си механики, ако не харесвате игри със зарове, едва ли и тази ще ви впечатли

Можете да откриете играта както в сайта на нашите партньори от Pikko Games, така и в техния физически магазин в София, Неофит Рилски 31.

Купи: Dice Stars

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers