петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Barenpark  – най-добрата „тетрисова“ игра?
Barenpark  – най-добрата „тетрисова“ игра?

Barenpark  – най-добрата „тетрисова“ игра?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

За пореден път на пазара се появява игра с невзрачна кутия с невзрачен арт и невзрачно име, че дори и на немски. От толкова невзрачнотия би ви идвало да я подминете, но за пореден път пък такава игра се оказва пълен разкош!

Вероятно все още не сте чували за Barenpark. Това е защото разпространението й в щатите, където са големите колеги ревюъри все още не е масово, да не кажа никакво. Така че с леко самопотуване по рамото, нека съм първият, който ви разкаже за нея.

Дизайнерът на играта (Phil Walker-Harding) си направи добро име последните няколко години с отлични и награждавани игри като Cacao, Imhotep и Sushi Go, та само това ви е достатъчно да очаквате много от Barenpark.

Освен това с тази игра, Фил хвърля много сериозна ръкавица на Уве Розенбърг, защото Barenpark е от абсолютно същия стил като тетрисовата линия на Уве – Patchwork, Cottage Garden и донякъде A Fiest for Odin.

За да предприеме такава смела крачка, Фил определено трябва да знае какво прави, защото има не само шанс Уве да му изтрие номера от телефонния си указател, но и отрочето му Barenpark да бъде попито и забравено от вече доказали се хитове.

Аз съм фен на пространствените игри и особено голям почитател на Patchwork и Cottage Garden. Ще го карам директно. Barenpark забива в земята и двете!

Играта взема използва познати концепции и от двете игри и няма причина да не смятам, че е инспирирана от тях. Защото да, прилича и на двете, но взема най-доброто от тях и премахва „дървените“ елементи.

Всичко в кутията… липсва органайзер.

Не казвам, че ако трябва да имате само една от трите, Barenpark е единственият ви избор… но и донякъде ви го казвам, ще разберете по-надолу.

В Barenpark (на английски Bear Park), играчите си развиват собствен парк за три вида мечки (кафяви, бели и панди) и коали (Да, не са мечки, но както пише в книжката – толкова са яки, че не ни пука).

Въпреки, че артът е сладък и тематичен, още в началото трябва да приемете, че това си е абстрактна тетрисова игра и да не се лъжете, че следите някаква история. Целта ви в Barenpark е да изпълвате разграфени на квадрати полетас всякакви плочки с различни размери и форми, но да го правите бързо, защото колкото по-бързо си завършите мечия парк, толкова повече точки ще вземете.

Подготвянето изисква време.

Говорих за сравнения с Patchwork, но реално Barenpark е най-близо до Cottage Garden. И в двете разширявате областта си с нови плочки, и в двете имате различни символи, около които/ върху които да строите.

Основната разлика е в това, че Barenpark е в пъти по-интиутивна и по-лесна откъм правила от Cottage Garden и в още повече пъти дълбока.

Върху всяка плочка в Barenpark има символи, които ако покриете ще можете да си вземете плочка от общия пазар. В зависимост от символа ще можете да вземете от по-добрите или не чак толкова добрите плочки. Тук обаче говорим за тетрисов пъзел, така че не е много сигурно кои са по-добрите и кои не… освен по точките.

Barenpark е игра, в която събирате точки основно от три места.

 • Колкото по-късно вземате плочка с форма от дадена купчинка, толкова по-малко точки дава тя накрая.
 • Колкото по-късно завършите едно от полетата си, толкова по-малко точки ще вземете от специални мечи статуи.
 • Колкото по-късно завършите цел от предварително изтеглени три такива, толкова по-малко точки ще вземете.

Балансът между трите начина за печелене на точки е ключов, защото нито един от трите не клони към себе си. В първите ми игри правих грешката да гоня основните цели, като пренебрегвам оптималното съставяне на пъзела върху полетата си, което в крайна сметка ми костваше повече.

Играта пристига с 4 двустранни стартови плочки, като всяка плочка е с различна националност.

Националностите нямат никакво значение. Разширение… може би?

Споменах, че Barenpark е дълбока. Това в никакъв смисъл не е тежка игра, но определено не е лек филър, в който решенията ви не са от такова значение. О, не! Тук всяко едно ваше действие ще ви преследва до края на играта. Трябва толкова добре да си построите пъзела, че да сложите определена форма на определено място в определения момент.

От тези 10 цели, влизат само три и променят изключително всяка игра.

Освен това всяко ваше действие се отразява директно на опонентите ви, понеже хубавите плочки с хубавите точки свършват бързо. Това може да важи за много други пасиансови игри, но тук определено може да се стигне до „хейт драфт“ (да си вземете форма, само защото на друг му трябва много). За мен този елемент е сериозна капка свежест като за такава игра, но това е и единствената причина, поради която не мога със сигурност да кажа че обективно погледнато Barenpark е тотален убиец на Уве-вите произведения.

За някои Barenpark може и да се окаже малко по-конфротационна отколкото са очаквали. Не се плашете де, не е чак толкова лошо, но в една от игрите ми получих такъв коментар, така че не мога да отпиша такъв вариант.

Заключение

Barenpark е поредния хит за тази година, което превръща 2017-та в една от най-добрите години за нашето хоби напоследък.

Тази игра взема познати идеи от Patchwork и Cottage Garden и ги надгражда до такъв момент, че аз никога повече не бих докоснал другите две. Последните седмици съм играл играта немалко пъти и в нито един момент не ми е и минала мисъл, че може скоро да ми омръзне. Освен това пробвах играта с всичките варианти (с двама, трима и четирима) и мога да потвърдя, че всеки един е еднакво добър… въпреки една-две странности при игра с трима, които не са нещо особено.

Barenpark определено е най-добрата „тетрисова“ игра, която съм срещал и със сигурност е една от най-добрите пространствени игри, които съм играл. Тя има прости, но елегантни правила и всеки ход предлага вълнуващи избори. Взаимодействието между играчите, като за такъв тип игра, е отлично, а времетраенето е перфектно – около 40 минути.

Това е игра, която ще ви накара да мислете, но няма да ви изпържи. Не може да бъде категоризирана като филър, но носи известна лекота и успокояващо усещане.

Единственото нещо, което й липсва е подходящ органайзер в кутията, защото подреждането и прибирането е огромна досада, понеже трябва да се нареждат конкретни плочки на конкретни места в конкретен ред. Признавам, играта пристига с някакъв инсърт, но той е толкова изперкано неадекватен, че дори няма да го коментирам. Купете си торбички, май това е най-евтиния и подходящ вариант.

ПЛЮСОВЕ:

 • Елегантни правила
 • Вълнуващи ходове
 • Всяко решение е важно
 • Голямо взаимодействие между играчите, като за такъв тип игра
 • Еднакво добра е и с двама, и с трима, и с четирима

МИНУСИ:

 • Подредбата и прибирането отнемат немалко време
 • Може да бъде възприета като конфротационна, като за такъв тип игра
 • Външният вид на кутията е скучен

Можете да откриете Barenpark в магазина на нашите партньори от Time2Play. Онлайн – ако цъкнете на бутона отдолу,  и на живо – ако ги посетите в София, ул Неофит Рилски 31.

Купи: Barenpark

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers