петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Crazy Race – Доживях да видя хамелеон да тегли лъв…
Crazy Race – Доживях да видя хамелеон да тегли лъв…

Crazy Race – Доживях да видя хамелеон да тегли лъв…

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Това е втората „Крейзи“ игра на Равенсбургер тази година и като изключим този път правилното изписване на думата и деветдесетарския копирайтинг, има нещо вярно в това заглавие.

В играта вие сте лъвове, които се опитват да избягат от зоопарка с помощта на други животни, които да теглят каретата им. Бихте си помислили, че очевидният избор са гепарди и други подобни бързаци, но ще откриете, че той понякога ще се свежда до слонове, щрауси, крокодили, дори папгали и хамелеони. 

Виждате Ravensburger и бихте си помислили, че това е детска игра. Всъщност, донякъде сте прави, макар че играта е по-скоро на ръба. С други думи, нека поставим критерия си върху „семейна игра“.

Crazy Race е от така обичания от мен жанр „пушурлък“ (push your luck), или игра, в която си изпитваш късмета.

Това е игра със състезание и зарове. Дъската в средата се нарежда на полуслучаен принцип, като всяко поле е определен цвят. Цветове отговарят на вид зар. Всеки зар има различно разпределение на числата върху него.

Когато вие сте на ход, решавате колко полета ще се опитате да преминете този ход и хвърляте заровете, които съответстват на въпросните полета. Целта ви е да хвърлите по-малко от…

Всеки играч започва с магаре, което има лимит средно около 10 (зависи дали сте първи или последен играч). С други думи, вие се опитвате да хвърлите по-малко от 10. Някои полета са лесни за минаване, защото заровете имат ниски стойности, но други са откровено трудни или най-малкото непредвидими.

Когато преминете определени места по картата, всички си сменяте магаретата с нови теглещи животни. Всяко животно е с различен лимит, но и с умение. Животните с нисък лимит обикновено дават изключително силно умение. Точно тези умения са факторът, който превръща играта в нещо уникално и изненадващо забавно. Умението ви може да ви дава повторно мятане на някои зарове, може да ви позволява да хвърляте заровете един по един или пък да прескачате някои зони.

Това е основата на играта, но има добавен елемент, който според мен има шанс да счупи сериозно играта. В момента, в който някой пресече финала, играта не свършва. Вместо това, всеки играч поглежда плочките си, гледа специална стойност с флагче в единия ъгъл и събира стойността на всичките си плочки. (В правилата пише играчите да играят плочките една по една, но освен ако не смятате, че това ще добави някаква си стойност вълнение, за мен е безумно). Обикновено животните с нисък лимит и не особено силно умение дават голяма стойност за финален спринт.

От една страна, това е страхотен начин последните да станат първи, защото очевидно са имали по-бавно животно по време на играта и сега могат да наваксат. От друга обаче… поради сучайния начин, по който се появяват животните, може да се получи така че точно на финала да се появят животни с висока стойност финален спринт. И понеже първият играч преминал избира пръв животно, той може да победи точно заради тази случайност. Така се случи последния път като играхме. Не стига че бях пръв, но на финала се появи слон, който дава 8 движение на финала. Нямаше никакво значение умението му.

Заключение

Crazy Race е оригинална играта от жанра пушурък и може да се играе от деца. Ходовете са вълнуващи и ако сте като мен, винаги бихте се пробвали с колкото се може повече зарове. Уменията на животните са отлични и придават цвят на играта, а времетраенето не е повече от 30 минути.

Единственият кусур, който открихме се крие в така наречения „финален спринт“, когато се гледа специалната стойност на всички събирани от вас животни. Да, можете да си правите сметката от рано и да си бодвате такива, но ако ви излезе животно с много силен финален спринт на последната смяна, играта откровено може да се счупи. Така де, това не е всеки път… но е възможно.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотни компоненти
  • Подходяща както за деца, така и за семейна обстановка
  • Разнообразие от вълнуващи умения
  • Полуслучайно подреждане на пистата

МИНУСИ:

  • Случайността в поредността на уменията може да счупи играта

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers