неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Contract – сред първенците в наддаването
Contract – сред първенците в наддаването

Contract – сред първенците в наддаването

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Blindes Huhn, или както е по-известна – „Слепите кокошки“ е най-добрата игра за наддаваме по моето скромно мнение.

Игрите за наддаване по принцип са ми слабост и бях изпълнен с екзалтирано очакване, докато Contract пътуваше към мен.

Корицата на играта не помага – изглежда като най-скучната книга за живота на скучен лоу левъл мафиот. Всъщност дори само като отворите кутията, ще откриете, че вътре ви очаква нещо вълшебно.

Компонентите са просто разкошни. Картите са с голям формат и s 3Д елементи, артът е светъл и изчистен, токъните са дебели, а стендчетата за фигурките… ги счупих.

Да, очевидно не са пресметнали, че картонените фигурки не влизат в тях. За щастие, успях да си намеря по-добри заместители.

Още нещо, докато сме на вълна компоненти – оказа се, че в моето копие липсва една карта, което всъщност е огромен проблем. Това е игра за контролиране на мнозинство и количеството карти е точно определено.

Чиповете са с качеството на чиповете от Splendor

Засега използваме заместител, но всеки път щом извадя играта, отвътре просто ме гложди.

Както казах, това е игра с наддаване. Всеки рунд се обръщат няколко карти (броят зависи от броя на играчите). Играчите наддават пари, за да печелят въпросните карти.

В играта има пет различни комплекта цвята (различни кланове мафиоти), като всеки комплект има еднакви карти с числа от 1 до 6. Само единият комплект има по-малко карти, но той се брои за „жокер“.

Целта ви е да събирате такива карти, че в края на играта да имате най-голяма стойност във всеки цвят. Какви точки се печелят?

Това е най-готината част.

В началото на играта на случаен принцип се слагат различна стойност точки за първо и второ място за всеки цвят. Така още от начало знаете за кой цвят си струва да се борите най-ожесточено и за кой може и да си позволите второ място.

Освен тези неща, в Contract има и цели, които са открити в началото на играта – това са неща от типа – първият, който събере определени цветове- печели такива точки или пък – най-много червени в края на играта. Тези цели са двустранни, така че имате разбообразие и тук.

Всичко това обаче е десерта. Сочната пържола идва от основната механика.

Всеки ход играчите теглят по няколко карти на сляпо от тесте с пари и договори. Парите са по един долар, а договорите са с различен цвят и се броят за два долара, ако се използват за мафиот от този цвят.

Да, да – има слочаенос, но всъщност всяка карта може да се използва за половин долар, независимо от вида й.

Освен това – вие никога не знаете какви точно карти държат опонентите ви, така че може да се твърди, че в Contract има известна доза „push your luck”. В тези игри трябва да знаеш кога трябва да спреш да се надцакваш с другите играчи, просто защото ако загубиш наддаването, ще се самозастреляш в дванайстропръстника и вероятно няма да спечелиш играта. Това всъщност важи понякога и ако спечелиш. В тази игра трябва да внимаваш колко точно си готов да прахосаш за някаква смотана единица.

В играта има и карти с лицето надолу – знаете техния цвят, но не сте сигурни за стойността им. Това, подобно на Blindes Huhn създава елемент на рикс.

Освен тези неща, в играта има и фигурки на мафиот и полицай, които можете да движите по дъската. Ако спечелите карта, върху която е една от тези фигурки получавате изключително силен бонус за следващия рунд. Това може да са допълнителни пари, но може и да накарате някой да изхвърли карта от колекцията си вече спечелени. И тук вече загубих някои от вас. Да – тук има take that и въпреки че се използва рядко, може да бъда нелицеприятно брутално, особено в игра от двама души.

И като споменах това… Играта с двама не струва. Да, можеше и да се предположи – все пак е игра с наддаване, но все пак е възможно, според правилата. Просто ще изпадате в очевидни ситуации, в които напрежението ще премине по-скоро във фрустрация. В такива игри, социалният елемент и напрежение са по-големи в кампании от поне 3-4 души.

Заключение

Contract е забележителна игра с наддаване и като нищо влиза в личния ми топ 5 от жанра. Компоентите са отлични, геймплеят е на ниво, а разнообразието и взаимодействието между играчите са повече от очакването.

Въпреки това, тук има малко повече случайност, заради тегленето на сляпо, на моменти физическото залагане може да се усеща по-дървено и странно, а полицая и мафиота вкарват take-that, който макар и да създава опция за catch-up механика, дава възможност за брутално отнемане на ценните ви карти.

С други думи, Contract има проблеми, но това не пречи да си я запазя и дори да ми влезе в любимите игри… но аз съм странен.

ПЛЮСОВЕ:

  • Прекрасни компоненти
  • Интерактивен и дълбок геймплей
  • Вариации и разнообразие

МИНУСИ:

  • Немалка доза случайност
  • Take that елемент, който използван в правилния момент може да бъде опустошителен
  • Артът на кутията е по-скучен и от варена камба
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers