вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Криминални хроники – За модерни детективи!
Криминални хроники – За модерни детективи!

Криминални хроники – За модерни детективи!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Криминалните хроники (Chronicles of Crime) оглавиха немалко класации за най-добри игри на 2018-та година, като дори във феситвала в Есен, щанда на Lucky Duck Games беше един от най-затрупания от геймъри през цялото време.

С други думи – Криминални хроники е игра, на която очевидно си струва да се обърне внимание.

Аз се сдобих с версия на английски още ноември месец миналата година, играх я няколко пъти и не бях особено очарован. Играта беше окей, но не виждах защо се трупаше толкова хайп около нея.

Мнението ми обаче се обърна на 180 градуса, само заради едно малко нещо, което е по-скоро извън геймплея. За него ще говоря по-надолу.

Нека първо ви запозная с основната концепция на хрониките.

В Криминални хроники, вие влизате в ролята на детективи от Скотланд Ярд, които кооперативно се опитват да разгадаят криминален случай. Последно време, искейп стаите и подобен тип пъзел кооперативни игри са популярни, така че хрониките определено влизат в тренда.

Има едно нещо, по което обаче се отличават и това е използването на технологии и апликация.

Всички познаваме консервативни картонени геймъри, които веднага биха скочили срещу използването на технология в идеята за класическата физическа игра. Не мога да споря с тях, защото разбирам гледната им точка. Лично аз нямам проблем с апликациите и смартфоните в настолните игри, но аргументите на другата страна не бих подминал с лека ръка.

От тази гледна точка, нека ви го кажа от сега. От всички хибридни игри с апликация, които съм играл, Криминални хроники най-много се доближава до видео игра, така че ако имате нещо против най-малкия хай-тек, сериозно избягвайте тази игра.

Нещо повече – В Криминални хроники вие използвате (не е задължително, но звучи яко) VR. Ако сте от късметлиите да си откриете оригиналните очила, които вървят към Криминални хроники, значи сте ги хванали преди да свършат. За щастие, VR-a работи със стандартни Google cardboard очила. Лично аз използвах очилата от Escape Room: The Game. Казвам „използвах“, защото никога повече няма да го направя. Качеството е ужасно и пикселирано, което не знам дали се дължи на спецификите на телефона ми или по принцип е така в този вид VR.

Все пак можете и да не използвате VR-a, а просто екрана на телефона.

Всъщност тази конкретна част (VR или панорамно разглеждане на картинка без VR) е само малка част от всеки криминален случай. Това е частта, в която разглеждате мястото на престъплението.

Има и един трети начин да разглеждате това място и точно този трети начин вдигна играта с безброй точки за мен. Затова след малко.

Ако сте играли добрата стара игра за PC – CSI, ще разпознаете стандартното разглеждане на улики, сверяване с патолози и хакери, разпитване на свидетели, посещаване на локации, обрати, изненадi – стандартните драматични филмови врътки, които правят играта ви вълнуваща.

Миналата година излезе още една топ детективска настолна игра, използваща технологии – Detective. Не съм я играл, но доколкото съм запознат, тя е с пъти по-ангажираща, по-изискваща, по-изстискваща и защо не – по-реалистична.

Криминални хроники поема по лекия път и ви вкарва в сравнително прощаващи случаи, в които имате повече свобода за разузнаване и които не продължават повече от час. Това не означава, че разследването ви ще е лесно. Напротив – тук ще трябва да проявите дедукция и мисъл, за да се справите успешно.

Под свобода и лекота имам предвид следните две неща:

Първо. Играта ви води логично до различни пътеки и едва ли ще се усетите в задънена улица в който и да е момент. Дори и това да се случи, ще усетите как плавно сте навлезли в темата и историята, и колкото уморени да се чувствате, сторителингът е толкова добър, че ще ви вплете в сюжета си за минути. Аз играя играта само с моята съпруга и само вечер късно, след като си легнат децата. Обикновено сме скапани, но Криминални хроники успява да ни изкара от умората… защото използвам определен метод за игра… за който ще говоря накрая.

Второ. Криминални хроники се играе за време, но не за реално време. Това ще рече, че за разлика от искейп руум игрите, тук нямате тиктакащ часовник, а време, което се придвижва виртуално с всяко свое действие. Дали ще разпитате празноглавата директорка на читалището или ще се разхождате между кварталите – това ще ви отнема по около 5-10 минути. Но тук никога няма да се чувствате притиснати от реално време… освен ако не ви пада батерията на телефона. С днешните смартфони, това си е истински пясъчен часовник, за игра, залагаща на апликацията.

Сега! Как се играе самата игра? За целта използвате апликация и много малко реални физически компоненти, заради което и цената на играта е ниска.

Уверете се, че светлината в стаята ви е добра, защото ще използвате баркод четец, като баркода се намира върху почти всеки компонент в играта – локации, персонажи, улики, предмети…

Принципът е следния – Искате да отидете на определена локация – сканирате локацията. Искате да разпитате персонаж – първо сканирате локацията, където е той, след това сканирате персонажа, ако изобщо е там. Искате да го питате за изчезнал друг персонаж – сканирате разпитвания, после сканирате изчезналия.

По подобие на видео игрите от този жанр – вие все едно drag-and-drop-вате различни предмети, за да разберете дали някой знае нещо.

Както казах – всичко това прилича на видео игра и ако играете по стандартния начин – един играч сканира всичко и после чете последствията… играта може и да доскучее. Първите ми игри станаха жертва на това и когато съм с дори само още един човек на масата, хрониките се усещаха като стерилна соло видео игра с просто още един наблюдател.

ТАКА! Време е.

За мен, единственият начин, по който трябва да се играят Криминални хроники е на голям екран. Аз използвам моя телевизор (който не е смарт) с допълнение Chrome Cast и апликация Miracast.

Това дава три огромни предимства!

Първо – когато разглеждате местопрестъплението всички ясно ще виждат развитието на историята на голям екран.

Второ – всички ще могат сами да следят текстовете през цялото време, като дори винаги само един играч да чете на глас – поне информацията ще е изложена ясно.

Трето – саундтракът на играта е добър и леко натягащ. Със сигурност ще звучи по-добре от телевизора/колонките ви, отколкото от смарт устройство.

Заключение

Криминални хроники е отлична игра и ако се играе по правилния начин (за мен) мога абсолютно да я сложа сред любимите ми игри последно време. Това е настолна игра с малко физически елементи, в която повечето от геймплея се осланя на технология, така че ако не сте фенове на подобно нещо, не мисля, че играта ще ви промени мнението.

Артът е на ниво и леко анимационен, а текстовете…

СА НА БЪЛГАРСКИ! Криминални хроники е една от най-добрите модерни хитови игри, които можете да откриете на роден език. Трябва да благодарим на Paladium Games за отличния превод, в който все още не съм открил проблеми. Считам, че разбирам добре английски, но си признавам, че ми е много по-леко да играя сюжетна игра на български. Открихме само един малък детайл, който може би бил проблем за хора, които изобщо не разбират английски. В един от случаите се налага да търсите локациите не по букви, а по надпис във фона на една от картинките. Тези надписи не са променени, но и няма как, тъй като бувите не са написани, а нарисувани. С други думи – проблемът не е в превода.

За мен Криминални хроники е игра, която работи в малка компания – двама или трима души, а ако сте фенове на соло игрите, според мен също би се котирала.

Да, играта е страхотна, но все пак има изисквания – трябва да имате смарт устройство – телефон или таблет, като бонус бихте искали да имате и Google Cardboard очила, а ако сте като мен, ще желаете да свържете телефона/таблета си с телевизора, за да може всички в стаята да са ангажирани с историята през цялото време.

Струва ли си цялата тази играчка? Ако не сте tech geek, бих ви препоръчал първо да пробвате играта на място, където тя е сетната отлично. А ако нямате такова място, такива приятели или приятели по принцип, рискът в купуването на Криминални хроники не е толкова голям, защото цената е повече от приемлива.

Криминални хроники получава печата на одобрение от Bigboxgamers, което в скромния ни бюджет се равнява на един таг.

ПЛЮСОВЕ:

 • Ангажиращ геймплей
 • Вълнуващи криминални случаи
 • Изразителни илюстрации
 • Отлично работеща апликация
 • След като приключите криминалните случаи, можете да си купите още онлайн
 • Достъпна цена
 • Преведена изцяло на български!

МИНУСИ:

 • Играта се консумира. Случаите се играят само веднъж
 • За някои това е по-скоро видео игра, отколкото настолна
 • Ако играете по стандартния начин може да се усети като солова игра
 • Качеството на картината във VR-a не е особено добро

Можете да откриете това бижу на български в онлайн магазина на Paladium Games, а скоро навсякъде в България.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers