петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Castles of Caladale – гениалните неща са елементарни!
Castles of Caladale – гениалните неща са елементарни!

Castles of Caladale – гениалните неща са елементарни!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Нямаше и 2 минути от първото ревю, което бях гледал за тази игра, след които знаех, че Caladale ще се забие в колекцията ми. Формулата на играта е съставена от специално изработени за мен съставки – „идиотски“ тема и арт, строене на замъци, шантав визуален завършек и пъзеловиден геймплей в реално време.

Основата на играта е толкова проста, че влиза в категорията „Как така никой не го е измислил преди това?!“. В средата на масата има плочки с различни части от замък и играчите си вземат от там една по една и си ги съединяват, докато не свършат плочките и се гледа кой има най-готиния замък.

Аз.

Разбира се, има няколко специфики, но те са толкова интуитивни, че играта може да се обясни за около две минути.

Когато слагате плочка, тя трябва да е плътно до друга плочка. В края на играта всичките ви плочки трябва да са логично свързани. Дърво до дърво, камък до камък, тухли до тухли. Не може да има висящи части без подпори и не може да имате по-голяма основа, отколкото началната ви плочка позволява.

Казах, че е важно как изглежда замъка ви в края на играта, защото няма абсолютно никакво значение как си го редите по време на игра. Вие през цялото време можете да си размествате плочките както си искате. Важното е в края на играта всичко да е наред… но дори и тогава имате сравнително неограничено време да си пренаредите шантавия замък. Казвам „сравнително“, защото ако все пак някой влезе в аналитичен мод, можете да му обърнете пясъчния часовник, да се освести малко.

Пазара.

С изключение на няколко плочки със знаменца, всички останали могат да се въртят както решите. Това е и причината винаги замъците да изглеждат глуповато и извън всякаква логика, което е нормално за всеки себеуважаващ се архитект на диета от развалени гъби.

Най-важното нещо в изработката на този замък обаче е затварянето на всички краища.  За всеки отворен край, всеки играч губи по две точки, което е доста, при положение, че в повечето случаи, накрая играчите имат почти едни и същи точки. Е, има и бонус от две точки, ако сте успели да затворите всичко, което може и да изглежда малко, но всъщност често е решаващ фактор.

Това е и причината да искате да редите замъка си по време на игра. Важно е да прецените колко и къде ще има такива отворени краища, че да можете да оползотворите всички плочки, защото в края на играта всяка плочка от замъка ви ви носи една точка.

Освен това, когато вземате плочка от средата на масата вие имате избор или да си я запазите за замъка (или да я сложите веднага) или да я обърнете с лицето надолу и да не се налага да я слагате въобще. Така в края на играта ви носи точица.

Играта е лесна и обикновено всички успяваме да си затворим краищата, а разликата ни в точките се образуват от знаменцата, които се намират тук-там и дават бонус точки. Това превръща Castles of Caladale в перфектна семейна игра, както и за игра с деца, или пък такава за привличане на нови хора… но и нищо особено за един геймър…

… докато не откриете, че има още един мод, който преобръща концепцията със знаменцето надолу и прави Castles of Caladale една от най-добрите игри, които съм играл напоследък..

Истинският мод:

Строите замъка си в реално време!

Плочките се разделят по равно между играчите, като в средата на масата остават определена бройка, която зависи от броя на участниците.

Когато някой каже „старт“, всеки обръща плочки от своето тесте и започва да си строи замъка. По всяко време има право да заменя някоя от своите плочки с някоя от плочките в средата. Когато играч реши, че е готов със замъка си, обръща часовника и останалите имат секунди да завършат техните замъци.

В нормалната игра няма почти никакво взаимодействие, докато тук, ако следите достатъчно добре останалите играчи, можете да им оставяте само неща, от които нямат нужда и наблюдателността ви е едно от най-добрите качества, които могат да ви помогнат.

Казвам само едно от най-добрите, защото този мод превръща Castles of Caladale в истинска пъзел игра и хората със засилено пространствено мислене ще размажат останалите всеки път.

Ако сте добър в такъв тип игри и пъзели, можете да си направите замъка за две-три минути, а останалите да са сложили само 4-5 плочки. Дори и да не сте напълно готов със замъка си, вие можете да прецените, че вашите минуси са в пъти по-малко от тези на опонентите.

А другите обикновено са достигнали дотук.

Или дотук.

В играта има и два соло мода – един нормален и един за време, и обикновено са ми все едно, но заради пъзел естеството на Castles of Caladale, сами разбирате, че играта е повече от подходяща за тези от вас, които искат да убият малко време, докато чакат вечно закъсняващите гости!

Ако обичате да четете пък, в края на книжката има подробна история за света на игра, но малкия шрифт и големия мързел ми попречиха да се занимавам с това, така че не мога да коментирам.

Компонентите.

Заключение

Castles of Caladale е идеална семейна игра, която дори можете да играете с децата си. Красивият арт, забавната тема и лесният геймплей я превръщат в игра, която редовно би се класирала за масата.

Въпреки това, базовата игра вероятно бързо би се изтъркала за запалените геймъри, които предпочитат малко повече състезателност в игрите.

И тук на помощ идва повече от страхотния мод за игра в реално време, който превръща Caladale в пъзел битка между наблюдателни и пространствено ориентирани мозъци. Играта в този вариант продължава само няколко минути (в повечето случаи) и можете да изиграете няколко игри поред преди да решите да преминете към нещо по-сериозно, защото все пак Castles of Caladale си е класически „филър“ (игра, която се играе между другото). И въпреки че изисква леко напрягане, мога да ви гарантирам, че мисленето тук не е изморително, защото винаги сравнително лесно се откриват плочки, които биха ви свършили работа.

Абе проста и гениална работа, какво да ви кажа!

ПЛЮСОВЕ:

  • Шантава тема
  • Лесен и бърз геймплей
  • Подходяща както за деца, така и за геймъри (благодарение на мода в реално време)
  • Предизвикателно, но ненапрягащо пъзел усещане

МИНУСИ:

  • Хората склонни да не харесват пъзели, може би няма да харесат играта
  • Цената е малко по-висока от качеството на компонентите, но това важи за всички игри на Renegade Games

Играта достигна до нас, благодарение на партноьрите ни от Pikko Games и с три ръце ви препоръчвам да посетите сайта им и да решите дали Castles of Caladale e за вас.

Купи: Castles of Caladale

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers