петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » Какво трябва да има в колекцията ни?
Какво трябва да има в колекцията ни?

Какво трябва да има в колекцията ни?

Привет, ентусиасти и добре дошли в поредния изненадващ вторник с мен! Този път няма да си говорим за някоя конкретна игра, а ще ви кажа моето виждане за това какво би следвало да има в една колекция от настолни игри. Най-накрая ще ви покажа и личната си такава, за да видите на какво се базира препоръката ми. Имайте предвид, че аз съм геймър от вече 8 години, така че ако някои от заглавията, които ще видите ви се сторят тежички – затова ще да е (и защото съм си нърд по принцип).

И така – основната ми философия в строенето на колекция винаги е била да има разнообразие и минимално припокриване на игрите ми, така че ако ми се играе конкретен тип игра просто да извадя тази, която имам, а не да се чудя коя от 2-те или 3-те, които имам ми се играе повече. Така например, в моята колекция имам 1 цивилизационна игра, 1 военна игра, 1 епична игра и т.н. С оглед на тази ми философия, мисля да ви представя различните типове игри, които е добре да имате в колекцията си и да ви дам примери за някои такива:

 1. Играта за нови играчи – трябва си. Колкото и хардкор геймъри да сте е добре да имате поне 1 игра, която да може да се играе от хора, които не са се сблъсквали с хобито преди, за да можете да ги подлъжете и зарибите и тях. Варианти тук са Carcassonne, Settlers of Catan, Saboteur, 7 Wonders, Ticket to Ride и въобще игрите на Days of Wonder, които в огромната си част са точно такива. В моята колекция, тази функция се изпълнява от 7 Wonders, Smash Up и Dead of Winter (за тях след малко и в други категории).
 2. Парти игрите – мдам, множествено число. Заради естеството си, тези игри е по-добре да са повече от 1, за да могат да се въртят на партито. Те обикновено са за много хора и правилата остават на малко по-заден план от чистата забава. Варианти за такива игри са Dixit, Pictionary, Ugg-Tect, Jungle Speed, Jenga и аз лично бих добавил, всичките там Resistance-и и Werewolf-ове, и Saboteur. В моята колекция тази функция се изпълнява от Dixit, Disc Duelers и Resistance: Avalon  (и за нея след малко в друга категория).
 3. Социалната игра – тази категория е особена и не е задължителна, но аз си яимам предвид, когато изграждам колекция. Това са игри, които почти нямат компоненти и играта е почти изцяло базирана на взаимодействията между играчите. Готини са за вечери, в които искате малко да се понадлъжете с група приятели. Примери за такива игри са Resistance-ите, Werewolf-овете. В моята колекция тази функция се изпълнява от Resistance: Avalon, Once Upon a Time и (донякъде) Dead of Winter.
 4. Малката игра – тези игри са … ами малки. Не отнемат нито много време, нитомного място. Удачно е да си имате такава, за да можете да разпуснете между 2 сесии на по-тежки игри, докато чакате този 5 човек, който редовно закъснява с 20ина минути за игровите ви срещи или когато отивате някъде на екскурзия и нямате място за 4кг кутии. Варианти за такива игри са Lost Legacy, Love Letter, Coup, Pixel Tactics и 8-Minute Empire. В моята колекция тази роля е заета от Love Letter и Pixel Tactics (пъврата е по-лека, а втората е по-геймърска, но и двете са малки игрици).
 5. Кооперативната игра – за случаите, в които не ви се биятканчетата на другарите, а предпочитате да запретнете ръкави и заедно да се напънете срещу безмилостната игра има тази категория. Тези игри са и естествен мост между игрите за нови играчи и по-сложните такива, тъй като в сътрудничеството си можете да вдигнете нивото на сложност. Опции тук много – Pandemic, Ghost Stories, Sentinels of the Multiverse, Robinson Crusoe, Red November и т.н. В моята колекция тази игра е Sentinels of the Multiverse, която вече ви препоръчах миналата седмица.
 6. Полу-кооперативната игра – донякъде отделна категория от миналата, но общо взето смесица от кооперативна и социална игра, този тип игри са за тези от вас, които искат да си сътрудничат, но все пак да има несигурността дали някой няма да подне ножче в гърба на другарчетата. Най-големите заглавия тук са Battlestar Galactica: The Boardgame и Dead of Winter. В моята колекция тази игра е Dead of Winter.
 7. Дек-билдър – игрите, в които започвате с едно малко елементарно тестенце от карти, коетос течение на играта развивате, за да стане то силно и ефективно са цял един жанр, който в себе си включва и кооперативни и съревнователни игри, но аз си го имам наум за колекцията само с 1 игра – колкото да има. Опциите тука наистина са страшно много и включват Dominion, Legendary, Pathfinder Adventure Card Game, Rune Age и маса други. Аз си имам един Rune Age, който има различни сценарии и може да се играе както кооперативно, така и с бой между играчите та покривам няколко бази едновременно.
 8. Играта за двама – понякога имате само едно другарче налице, а пък ви се играе нещо. Или пък искате да играете нещо с половинката си. По принцип много игри могат да се играят с 2ма играчи, но често игрите за повече хора не са оптимални с толкова малко – губят се елементи на дипломация, търговия и т.н., които често са важна част от самата игра. За такива случаи е добре да имате игри специално за 2ма играчи. Тук опции също не е като да няма – като започнем от шах и табла и продължим с Twilight Struggle, Mage Wars, Summoner Wars, BattleCON, разните LCG-та на FFG, Jambo, Kahuna и прочее. Тъй като аз съм голям фен на съревнованието с 1 противник, в колекцията ми има повече от 1 игра в тази категория – BattleCON, Star Wars LCG, Heroes of Normandie (за него след малко), Kaosball.
 9. Играта за трима – дам, и това се случва – имате си две другарчета, но неможете да намерите 3то, за да играете някоя игра за 4ма. По принцип много игри могат да се играят от 3ма играчи, но често се получава дисбаланс и или става 2 на 1, или двама се хващат за гушите и третият печели. Тук е въпрос на предпочитание, но аз бих препоръчал Smash Up и Small World. В моята колекция си имам Smash Up.
 10. Играта за четирима и повече – това са игрите, за които човек се сеща, когато се каже настолна игра – игри, които събират няколко души около масата за няколко часа забавление. Добри кандидати тук са Sid Meier’s Civilization, Rune Wars, Clash of Cultures, Among the Stars, Merchants and Marauders, A Game of Thrones: The Board Game и цял куп други. В моята скромна колекция имам Rune Age, Clash of Cultures и Kaosball (дам, за двама и за четирима е добра).
 11. Епичната игра – преди няколко седмици имаше препоръки на тема епични игри – това са игрите, които хората като ги видят разбират защо имаме това хоби – те изглеждат наистина внушително, но изискват и повечко време за игра. Twilight Imperium, Rune Wars, Ogre, Star Craft: The Board Game и техните подобни са в тази категория. В моята колекция на това тежко място седи Rune Wars.
 12. Приключенската игра/играта тип единсрещу-много – понякога искате да се съберете в дружинка с няколко приятеля и да се пробвате на най-опитния играч – ей така за разнообразие. В тези моменти се вадят приключенските игри, в които група играчи поемат ролята на разни приключенци, а един изгнаник поема ролята на силите на мрака и се опитва да ги спре/попречука. Тук титулярното заглавие сигурно е Descent на FFG, но има и други – например Star Wars: Imperial Assault, Level 7 [Omega Protocol], Gears of War: The Board Game, Letters from Whitechapel и т.н. В моята колекция в момента това място се заема от Level 7 [Omega Protocol].
 13. Евро играта – не всички са фенове на битките и зарчетата, поради което има този жанр, наречен Евро игри. Тези игри са с по-мирна тематика и по-силно изразен елемент на контрол и анализ, но пък и доста по-малко атмосфера. Те включват и тъй наречените worker-placement игри, в които играчите поставят фигурките си (работници) на различни полета, което им дава да извършват различни действия. Добри примери за Евро игрите са Agricola, Caverna, Euphoria, Praetor, 7 Wonders, Dominant Species и т.н. Аз не съm особен фен на този тип игри (предпочитам атмосфера и кютек) и затова единственият представител на техния жанр в колекцията ми е 7 Wonders.За нормалните хора сигурно толкова категории игри с по 1 заглавие във всяка биха били достатъчни, но за нърдовете като мен има нужда от още няколко специфични категории, които да могат да се вадят при нужда:
 14. Цивилизационната игра – понякога искаш просто да седнеш и, започвайки от едно селце и селянин, да изградиш могъща империя с военна мощ, култура, научни открития и много градове по картата. За тези случаи има игри като Sid Meier’s Civilization, Clash of Cultures, Through the Ages (въпреки, че тя няма карта) и т.н. Реално тук бих могъл да сложа и Twilight Imperium и Rune Wars, но фантастичната им тематика и епичността им ги слагат в по-горната категория. В моята колекция, цивилизационната игра е Clash of Cultures.
 15. Военна игра – друг път пък искаш тактическо предизвикателство, в което да започваш с дадени войски и да разчиташ на уменията си за маневриране на войски, използване на терен и хитри капани, за да надвиеш опонента. В тези дни хората вадят игри като Memoir ’44, Heroes of Normandie, Commands and Colors серията, Battles of Westeros (за феновете на Игра на Тронове между вас) и т.н. Аз лично си Kickstart-нах Heroes of Normandie и то запълва тази ниша за мен.
 16. LCG/игра с карти – част от времето, в което не играя активно все пак обичам да посвещавам на хобито си като правя разни други работи, свързани с него. LCG-тата (Living Card Games) на FFG ми дават възможност да правя точно това – мога да прекарам известно време обмисляйки какво тесте да си направя, с което после да подвия опашките на другите играчи когато се съберем. Безспорно най-голямото име в игрите, в които човек сам си прави тесте от наличните карти е Magic: The Gathering, което едно време и аз играех, но от много време насам вече предпочитам LCG-тата, които ми дават същото усещане без купуването на редки карти от ebay за луди суми. В момента LCG-то, на което съм се спрял е Star Wars: The Card Game.
 17. Играта с миниатюрки – и най-накрая, човек понякога просто иска да си сглоби моделчета, да си ги оцвети, да нареди един готин терен и да се пусне на бой срещу армията на опонента си. За тези случаи има Warhammer Fantasy Battles, Warhammer 40k, Malifaux, Dropzone Commander, Warmachine и най-различни други заглавия. В моята колекция, тази чест се пада на човечета от Malifaux 2nd.

И това е! Това са категориите, за които аз мисля когато обмислям дали да си взема някоя игра. Съответно, когато си взема нещо ново, което ми харесва и то започне да се припокрива с някоя от по-старите ми игри, която съм играл повечко гледам да я пусна за продаване, така че хем да не ми се припокриват игрите, хем тя да се играе повече. Както ви обещах, моята колекция можете да намерите ТУК. И след като аз ви показах моята, мисля, че би било редно и вие да ми покажете вашите – споделете вашите колекции в коментарите по-долу!

IMG_1187

На раздяла трябва да ви предупредя, че следващата седмица ще трябва да я преживеете без мен, защото ще правя Exploring, ама наистина и ще бъда в Индия по работа, което значи че няма да мога да напиша статия. Та до седмицата след това, скъпи читатели!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.
Big Box Gamers