понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Between Two Cities – най-простите неща са най-гениални!
Between Two Cities – най-простите неща са най-гениални!

Between Two Cities – най-простите неща са най-гениални!

Latest posts by Цонко 'BigBoxLan' Цонев (see all)

По стечение на обстоятелствата първата игра, която играх в Есен миналата година беше „Between two cities“.  След като нямаше свободно място за Simurgh видях маса със започваща игра на B2C и не пропуснах да се включа. Даже правилата ни бяха обяснени от дизайнера на играта Бен Росет. До тогава не знаех много за играта, освен че е лека драфтинг игра с партньорство между играчите, BigBoxGeek имаше сериозен интерес към нея.

Интересното в играта е, че могат да се играе до 7 играча и продължава под 30 минути! Това напомня на хитовата игра публикувана преди няколко години 7 Wonders. Има и друго сходство между тях – основната механика е drafting. Даже има и сходство в начините за печелене на точки. Все пак игрите са и доста различни.

4_cities

В „Between Two Cities“ всеки играч строи по 2 града, като за единия си сътрудничи с играча който му е от ляво, а за другия – с този от дясно. Във всеки ход се избират по две от наличните плочки със сгради (всеки играч получава по 7 в началото на рунда) и се поставят с лице надолу на масата. Тези, които не са избрани се предават на играча от ляво (в 3-тия рунд на дясно) за да избира от тях на следващия ход. Сравнително стандартен drafting. Когато всички са избрали по 2 плочки ги разкриват започва интересната част – играчите обсъждат и решават коя от плочките си да сложат в единия и коя в другия град. След 3 рунда всеки град има 4 реда по 4 плочки, което представлява завършен град.

Градовете се оценяват като получават точки за всеки вид сгради по различни правила. Например свързан ред/колона от магазини дават 2/5/10/16 точки за 1/2/3/4 плочки. Всяка къща дават толкова точки колкото цвята плочки има в града, освен ако не е до фабрика.  За всяка фабрика пък се получават 2 точки, но ако имаш най-много фабрики точките са 4, за второ място – 3. След като всички градове са оценени играчите получават собствения си резултат, който е равен на по-ниската стойност от 2-та му града. При равенство чак се гледа кой има по-високи точки за втория си град.

city_in_gamejpg

Финални мисли

Играта за мен влиза в нишата на бързи игри за над 4-5 човека, които не са парти игри. Няма много такива игри, а определено има нужда от тях. Успеха на 7 wonders се дължи на факта, че пасва чудесно в тази ниша. Between Two Cities е по-проста и бърза от нея, особено в обяснението на правилата. От една страна няма толкова дълбочина и разнообразие, но от друга интеракцията с партньорите е по-силнa и интереснa, защото си сътрудничите и планирате развитието на общия ви град. Социалните умения и малко хитрост могат да ви бъдат от полза за да убедите съседите ви да слагат по-подходящите плочки където ви е изгодно – стига да ги убедите че е изгодно и за тях. Както и в 7 Wonders слабо място е, че почти не ви интересува какво правят другите освен 2-мата ви съседи. Играта е чудесна ненатоварваща и сравнително социална (без да е парти) игра подходяща както за нови играчи така и за геймъри.

Плюсове

  • Поддържа игра до 7 човека с времетраене под 30 минути!
  • Лесни правила, без да е „плоска“
  • Интересен социален и кооперативен елемент
  • След изиграване на една игра веднага ти се играе пак
  • Включва соло вариант, както и интересен вариант за разпределяне на местата на играчите

Неутрално

  • Липсва малко разнообразие, разширение не би било излишно, но пък то би я усложнило за това не го броя за минус

Минуси

  • За игра със 7 играча трябва много голяма маса
  • Въпреки че за сложността си има достатъчно стратегия, все пак късмета играе не малка роля

Източник на снимките – BoardGameGeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Цонко 'BigBoxLan' Цонев

Привет, казвам се Цонко. В хобито съм сериозно от около 5 години, но съм играл не малко Катан, Каркасон, Цитадели и Пуерто Рико още от 2005-та. На сърце най-вече са ми по-тежките евро игри, но ми харесват също и леки, парти или тематични игри, все пак удоволствието е в разнообразието. Обичам да играя и с геймъри, и с не-толкова нагазили в настолните игри хора, като съм запалил не малко приятели и колеги. Въпреки, че нямам достатъчно време, за да злоупотребя с игране, прекарвам доста такова и в гледане и четене на ревюта и подкастове.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers