четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Between Two Castles of Mad King Ludwig – геймърски филър
Between Two Castles of Mad King Ludwig – геймърски филър

Between Two Castles of Mad King Ludwig – геймърски филър

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Заглавието си казва всичко. Ако сте играли и двете игри няма какво да се обяснявам. Това наистина Е милото чадо на тези две игри, като комбинира комплицирания характер на майка си – Castles of Mad King Ludwig и лековатите черти на съседа – Between Two Cities.

Ако не сте чели ревютата ни на тези две игри, ви препоръчвам да кликнете на бутоните отдолу.

Ревю: Between Two Cities

Ревю: Castles of Mad King Ludwig

Символ на добър дизайн е когато нова игра, базирана на стара (в случая на две стари) успява да се наложи като стабилен съвременен хит без да отменя заслугите на другите две. С това искам да кажа, че трите игри са толкова различни, че нищо не пречи да ги имате и трите.

Играта взема основните механики на  Between Two Cities – строенето на два замъка – един с играча от ляво и един с играча от дясно, като всеки рунд ще се разменят плочки на принципа на драфт (ала 7 Wonders). След като всички са избрали две плочки (по една за всеки замък), плочките се обръщат и започва обсъждане със съседите къде би било най-добре да се сложи плочката.

Това да избереш къде се слагат плочките не е най-лесното нещо, защото точкуването е взето от сложността на Castles of Mad King Ludwig и дори е усложнено още, като са добавени още опции и възможности. Всъщност точкуването е толкова сложно, че отнема почти толкова време, колкото самата игра.

 

И сега, съвсем хаотично, обратно към началото – компонентите.

Компонентите са нож с две остриета. От една страна всяко издание на играта изглежда почти луксозно, защото пристига със специални кутийки за всички компоненти, които не само, че прибират идеално всичко, но и помагат значително за геймплея. Трябва повече игри да правят това. Аман от баналните Fantasy Flight кутии.

Другото, по-тъпото острие, е размерът на самите плочки. Ако си спомняте Between Two Cities, там плочките са големи и различими. А по тях дори нямаше кой знае колко символи.

Тук обаче… не стига, че самите плочки са с малък размер, но и символите са микроскопични. Това може да превърне преживяването ви, особено по време на първите игри, в мъка. С няколко разигравания всичко може и да стане по-интуитивно.

Казвам „няколко изигравания“, защото Between Two Castles of Mad King Ludwig” е геймърска игра и освен класическото „сложи тази плочка до онази плочка и в края на играта двете плочки ще отбележат триста хиляди точки за четвърта плочка и осма по диагонал отляво надолу“, в играта има и стандартните бонуси, идващи и от правилата на Castles of Mad King Ludwid – ако построите трета от вид, тогава получавате еди какъв си бонус, а ако построите пета от вид получавате 17-ти бонус.

С други думи, тук се опитвате да строите плочки по най-оптималния за ситуацията ви начин, като пространственото мислене би помогнало за запалване на генератора ви за точки.

Казах, че всеки кооперативно строи два замъка – с играча от ляво и този от дясно. Вашата цел е да ги построите максимално близки откъм точки, защото в края на играта ще отбележите този, който ви дава по-малко точки. Така че, независимо, че ви плащат на час, ще се стараете да изправите малко стената на 90 градуса. Аман от бозаво ново строителство.

Заключение

Between Two Castles of Mad King Ludwig e различна игра от родителите си. И въпреки това, тя носи по-скоро усещането на Between Two Cities с прибавено сложно точкуване. Всъщност, точно това ми липсваше в Between Two Cities. За мен играта беше окей, но бързо се изчерпа. Тази е толкова дълбока, че никога няма да можете да изпълните всичко, което искате. Най-странното е, че самият геймплей е толкова бърз, колкото и Between Two Cities. С други думи ще повторя заглавието – Between Two Castles of Mad King Ludwig е един  от най-добрите геймърски филъри, които можете да откриете на пазара.

ПЛЮСОВЕ:

  • Феноменален инсърт
  • Отличен арт
  • Бърз геймплей
  • Инутитивна и оригинална концепция
  • Огромно разнообразие

МИНУСИ:

  • Иконографията е микроскопична
  • Точкуването отнема поти толкова време, колкото самото изиграване

Ако разбрахте нещо от това смотано ревю, ви препоръчвам да посетите сайта на съвсем читавите Pikko Games и да си купите един от хитовете за 2018!

Between Two Castles of Mad King Ludwig

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers