неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » BigBoxGamers препоръчва » Най-добрите настолни игри за 2016… според един.
Най-добрите настолни игри за 2016… според един.

Най-добрите настолни игри за 2016… според един.

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Тази година вместо стандартното топ 10, реших да направя нещо като горе-долу певдономинации и псевдонагради за игри в различни категории. Както винаги, всичко е изцяло субективно и моят вкус е целият критений… критерий, по който игрите са избирани. Ако следите ревютата ми, знаете, че не се влияя много от чужди мнения, не ме интересува особено кои игри се рекламират твърде много или кои са супер известни и разпространени на масовия пазар, за да мога да ви препоръчам игра или пък да съсипя друга. Всичко, от което ще прочетете тук е просто колко ми е харесала дадена игра спрямо категорията, в която най-нахално съм я бухнал.

Преди да минем към самите номинации, не мога да не отбележа, че не съм изиграл всичко, което сте чули, че е излязло през годината и ако някоя ваша любима игра не е влязла в класациите, моля ви напсувайте ме под статията, ще го приема с нужната доза срам и нещастие, на която бихте се надявали.

Като казвам това, имайте предвид, че се старая да следя всичко, което се появява на пазара с настолните игри и бъдете сигурни, че съм поне малко запознат с над 90 процента от всички (да, казах всички) игри, които са се пръкнали тази година (или поне според BGG). Има няколко игри, до които не успях да се добера и които сигурно биха се метнали в списъка (Scythe, Terraforming Mars), както и такива, които не съм пробвал и съм сигурен, че не биха се наредили сред моите победители (Гледам към вас – всичко излизало от FFG).

И въпреки това съм преминал през близо 100 игри, излезли през 2016-та, така че имам бегла претенция да направя тези още по-бегли номинации. Така! Нека номинациите започнат сега!

Най-иновативна игра

Номинирани: World of Yo-ho, 4 gods, Adrenaline, Vast: The Crystal Caverns, Mystic vale, Ice Cool

Победител: Mystic Vale

Въпреки, че определено не е най-добрата от изброените, Mystic Vale постави началото на една на пръв поглед проста, но всъщност съвсем иновативна нова механика (Card Crafting), която предполагам ще виждаме и в бъдеще. Ако не от други, поне от AEG.

Победителят печели специално олио за топене на пръсти преди игра с тази нова механика, за по-предизвикателен геймплей.

РЕВЮ: Mystic Vale

Най-добра игра, основана на хвърляне на зарове

Номинирани: Bohemian Villages, La Granja: No Siesta, Hit Z Road, Skull King: The Dice Game

Победител: Bohemian Villages

Играта предоставя най-високата доза взаимодействие между играчите от изброените и вероятно заради това взе този връх. Обяснява се за минути и с който и да съм я играл, никой не си е тръгнал разочарован.

Победителят печели четка за рисуване и ваучър на стойност 12 лева за начални курсове по рисуване на картинки върху кутии за настолни игри.

РЕВЮ: Bohemian Villages

Най-добра игра за ловкост

Номинирани: Ice Cool, Junk Art, Push It

Победител: Junk Art

Тази игра отвява с километри конкуренцията си, защото със сигурност е най-добрата игра от рода си, която някога съм играл. По интелигентен начин тя използва познати неща от миналото и ги подобрява… след което ги подобрява отново! Джини-о-у-с.

Победителят печели две шишенца валириан за преди игра и лак за маса за след игра.

РЕВЮ: Junk Art

Най-добра игра за строене на град

Номинирани: Qudropolis, Capital, Forged in Steel

Победител: Capital

Признавам си. Тази категория я измислих, само за да дам някакъв приз на Capital. Заслужава си го момичето. Съжалявам Quadropolis. Мне. Не съжалявам.

Победителят печели плочка с референции за точки… защото играта пристига с три, а се играе до 4 играча! WTF?!

РЕВЮ: Capital

Най-добра парти игра

Номинирани: Codenames Pictures, Lightning, Escape from Aliens in Outer Space (2016), Концепт (БГ), SHOOT The Card Game

Победител: Концепт

Признавам, че не бях очарован от оригиналната игра, но не мога да не поздравя Paladium Games за чудесната интерпретация на български език (с изключение на името, разбира се). Заради това и съм я номинирал за 2016, въпреки оригинала от 2014. Играта съм я играл премного пъти с всякакъв вид компания и поради факта, че това не е съвсем „игра“, може да се използва във всяка ситуация.

Победителят печели безплатна консултация с Владко Мурдаров за търсене на по-добър превод в тълковния речник, както и обяд на собствени разноски с Лютви Местан за разискване на нова интеграция на безразборно използване на случайни модерни думи в ежедневието ни, които звучат архаично, въпреки че не са.

РЕВЮ: Концепт

Най-добра „филър“ игра

Номинирани: Dream Home, Kingdomino, Bohemian Villages, Animals on Board, Karuba, Push it

Победител: Kingdomino

Безспорно най-спорната класация. Ей това е да използваш добре думите. Чуваш ли, Концепт?!  Kingdomino обаче успява да побере чудесна игра с пъзел мислене и красива естетика само в една 15-20 минутна игричка. Сетъпът е бърз, прибирането е бързо, а обясняването на правилата не отнема повече от минута. Ето на това казвам „филър“. Добре, добре. И аз ще говоря с Владко.

Победителят печели 2 стикера с коронки, които да изкара от ръкава си точно преди точкуването.

Най-добра игра с карти

Номинирани: Sponsio, Blindes Huhn, Holmes: Sherlock and Mycroft

Победител: Sponsio 

Това със сигурност е най-добрата trick-taking игра, която съм срещал. Тази игра взема концепцията на „Прецакай другарче“ (Oh, hell) и я набухва с колкото се може повече стероиди. Да, не е съвсем за начинаещи, защото всяка малка грешка се заплаща солидно, но ако й дадете шанс няма да съжалявате.

Победителят печели абонамент за другите игри на същия дизайнер, доживотен запас от аналгитици за тежките сметки, както и личен логопед, който да го научи как се произнася Dorsonczky.

РЕВЮ: Sponsio

Най-добра стратегическа игра

Номинирани: Forged in Steel, Cry Havoc, Mombasa, The Exile

Победител: Cry Havoc

Признавам, че очаквах да не харесам играта. Даже дълго време изобщо не ми е минавало през главата да се сдобия с нея. Обикновено игри от този тип (Kemet, Blood Rage) не ми харесват, но… след това чух, че Michael Oracz е замесен и просто бях длъжен! И опа… играта се оказа доста различна като усещане от двете, които споменах. Cry Havoc предлага повече дълбочина и определено се отплаща след няколко игри.  Заслужава си!

Победителят печели откъсната страница от речника с определение на думата „баланс“ и безплатни линкове към всички форуми в интернет, които все още не са намерили начин да се печели игра (с 4 човека) с проклетите роботи!

Игра с най-добра козметика

Номинирани: Dream home, Hit Z Road, Adrenaline, Via Nebula

Победител: Hit Z Road

Признавам си, влюбих се в играта заради външния й вид. И честно казано, играта е предимно външен вид. Козметиката е повече от самата игра. С тази игра се чувствам като играч с криза на средната геймърска възраст, в която търся нещо лъскавко и модерно… Ох, дано Архипелага не ме хване…

Победителят не печели нищо. Тъжната реалност на кризата на средната геймърска възраст…

РЕВЮ: Hit Z Road

Най-тематична игра

Ниминирани: Forged in Steel, Vast: The Crystal Caverns, Hit Z Road,Wizard’s Academy. Alien vs Predator: The Hunt Begins, Adrenaline, Shoot The Card Game

Победител: SHOOT The Card Game

Еми… тотално изперках. Чувствам се изключително виновно, че слагам тази неугледна игра сред такива титани, но колкото и да се опитвам, не мога да си кривя душата за тази „guilty pleasure“ игра. Това е най-добрият симулатор на FPS, който съм играл и всяка наша игра носи безкрайно много смехове и тематични истории. Мога да говоря много за SHOOT (и скоро ще го направя – в ревю), но това, което най-добре описва цялата игра са думите на един приятел – „Все едно си отново дете и си играеш в стаята на войничета“. Е, от това по… игра, няма накъде.

Победителят печели комплект обезглавени плоски войничета втора ръка, защото и това е по-добре от картонените човечета, които пристигат в кутията.

Най-голяма изненада 

Номинирани: Sponsio, Blindes Huhn, SHOOT The Card Game, Capital, Cry Havoc

Победител: Blindes Huhn

Въпреки че SHOOT беше близо да спечели и тази категория, не можете да кажете, че не е изненада да ви хареса игра, която е от неизвестна малка немска компанийка, с неизвестен дизайнер, с име на немски, което на всичко отгоре в превод значи – Слепи кокошки. Ще стигна до там да кажа, че играта е в категорията на Biblios, но за мен е много, много по-добра от нея. Да. Прочетете повече в ревюто ми.

Победителят печели отговора на въпроса кое е първо – яйцето или кокошката. Отговорът е „Да“.

РЕВЮ: Blindes Huhn

И сега! Време е за най-важната маловажна категория в моите лични псевдономиминации!

Игра на годината!

Номинирани: Capital, Vast: The Crystal Caverns, Adrenaline, Junk art

Победител: тр-тр-тр-тр-тр-тр-тр-…

Vast: The Crystal Caverns!

РЕВЮ: Vast: The Crystal Caverns

Победителят печели вечно място в моята колекция!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers