неделя, април 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Ascension: Apprentice Edition – една компактна игра!
Ascension: Apprentice Edition – една компактна игра!

Ascension: Apprentice Edition – една компактна игра!

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Странно за мен, но този път няма да ви говоря за тъмници, дракони и луди приключенци, а ще ви говоря за deck-building игра (да, точна така, не се шегувам). Днеска ще ви разкажа за една игра, която не очаквах, че ще ми допадне, но ето на – сега не излиза от раницата ми!

Какво е Ascension?

Ascension е популярна, бърза и лесна за научаване deck-building игра, издавана от Stone Blade Entertainment и е дело на дизайнерите Джъстин Гари и Джон Фиорило. Ascension може да се играе от 1 до 6-ма играча и до момента са издадени 7 издания на играта, като всяко издание добавя нещо ново и повече играчи. Всяко издание може да се играе като самостоятелна игра или да разшири някое друго. Днеска ще ви представя 7-мото издание на играта Ascension: Apprentice Edition.

Защо Apprentice Edition?

Apprentice Edition-a съдържа всичко нужно за да могат 2-ма играчи да се насладят на геймплея на играта. Изданието реимплементира Ascension: Chronicle of the Godslayer, лесно преносимо е и специално направено за нови играчи, които искат да се запознаят с deck-building жанра.

Какво идва в кутията?

Играта идва в компактна кутия подходяща за всяка раница. В нея ще намерите:

 • 110 карти за игра
 • 30 honor токена (аз ги наричам точки победа 🙂 )
 • Плеймат и правила (в едно!)

Как така плеймат и правила в едно? Едната страна на плеймата е „игралното поле“, а от другата му страна са правилата. 🙂

Видове карти

 • Hero – карта – герой, която се добавя към тестето ви и има някакъв специален ефект
 • Construct – карта – сграда – сградите имат някакъв специален ефект, но за разлика от героите, сградите след като се изиграят, остават „в сила“ до края на играта (не се прибират в колодата с изиграни карти след като ви свърши хода)
 • Monster – карта – чудовище – чудовищата, ако бъдат убити ви дават някаква награда. Например (от картинката по-горе) – „Получи 5 Honor. Изтегли 2 карти“

Видове Ресурси

Руна – ресурс, който служи за купуване на герои и сгради

Honor – точки победа 🙂

Power – ресурс, служещ за убиване на чудовища

Геймплей

Играта се играе от двама човека и се развива в света Vigil. Всеки играч, като герой от Vigil ще трябва да събере отбор юнаци/юначки/батковци/бабаити (или иначе казано някаква армия) и да се изправи пред всичко, де що е зло и иска да навреди на Vigil. Първоначално всеки играч започва с 8 чираци и 2-ма войници, но бързо нещата се променят. 🙂

1. Цел
Всеки играч трябва да събере повече точки от опонента си. Играта започва с налични 60 точки (60 honor). По време на играта, играчите спечелват по различни начини точки, които при спечелването им, те се изваждат от тези 60 (или колкото са останали). Когато точките станат нула, играта свършва. Опонентите сравняват натрупаните точки и този с повече печели играта. При равенство печели винаги вторият играч.

2. Правилата (на кратко)

 • Всеки ваш ход ще започва с изтегляне на 5 карти от тестето ви, ако нямате карти за теглене, просто размесете колодата с изиграните карти, което е вече новото ви тесте
 • След като сте изтеглили 5-те си карти е вече времето да играете с тях. Всяка карта има някакъв ефект, който влиза в сила, веднага след като я изиграете. На базата на тези ефекти ще получавате ресурси, с които ще можете да купувате герои, да биете чудовища или да купувате сгради, които се намират на централния ред. Също така някои карти имат и различни ефекти от ресурси, например „Изтеглете карта“ и т.н.
 • Всеки закупен герой или сграда отиват директно в колодата ви с изиграни карти
 • Всяко убито чудовище отива в място наречено The Void (или с други думи, колода с избитите чудовища 🙂 )
 • Всяка изиграна сграда по време на вашия ход и нейният ефект, остават до края на играта ( сградата не се „влияе“ от прибирането на картите в края на хода)
 • По време на вашия ход, ако успеете да спечелите honor точки (точки победа), то си взимате толкова колкото сте си спечелили от купчинката с honor токенчета
 • След като нямате вече какво да играете, слагате всички изиграни карти (герой, ресурси и ако имате оставащи в ръката ви) в колодата с изиграните карти, теглите отново 5 карти и ходът ви свършва

3. Централният ред
Централният ред е „ред“, който стои между двамата играчи и винаги има 6 карти, готови за купуване/убиване. След като дадена карта от тези 6 бъде убита или купена, то тя веднага се замества с карта от колодата с „централни“ карти.

Лично мнение

Не съм фен на картовите игри, но все пак исках да пробвам deck-building жанра и мисля, че Apprentice Edition-a се оказа добър избор. Играта предлага преиграваемост, бърза е (от 30 мин. до час) и можете да научите всеки на нея. Харесва ми, как играта изглежда проста, но на 2-рото или 3-тото преиграване започваш да виждаш как да си комбинираш картите, а комбинациите са много и все впечатляващи. 🙂 Допадна ми много колко е компактна играта и може да се пренася и играе навсякъде. Например, онзи ден играхме с приятелката ми докато чакахме за изпит … беше готино.  Също така, играта има невероятен art и online версия. 🙂

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Първи стъпки в deck-deckbuilding-a!

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.5 ( 3 гласове)
0

За Недислав Стойчев

Казвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри приключенци. Обичам да играя както с приятели, така и с нови хора, просто защото е винаги забавно да доведеш нови жертви в тъмниците!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers