четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Armadöra – да вземем златото на джуджетата!
Armadöra – да вземем златото на джуджетата!

Armadöra – да вземем златото на джуджетата!

Latest posts by Недислав Стойчев (see all)

Живеещи в своята страна Армадора, джуджетата, неизбягващи своята репутация на миньори и бижутери, бързо успели да намерят залежите на злато и съответно да го добиват и обработват. Останалите раси – елфите, орките, гоблините и магьосниците завидели на джуджетата и така Армадора станала обект на желание. Така започнала обсадата на Армадора!

Играта е дело на дизайнера Кристуард Конрад и се разпространява от Blackrock Editions

В Армадора, всеки играч поема ролята на някоя раса, която иска да превземе мините на джуджетата. По време на играта играчът ще разполага с армия и чрез нея ще „превзема“ територии. Която армия е по-силна в дадената територия, то нейния пълководец ще получи всичкото злато. Печели този, който накрая на играта има най-много злато.

Играта Армадора приспада към категорията абстрактна стратегия, която може да се играе от 2 до 4 играча за около 30 мин.

Компоненти

Играта идва в малка кутия, удобна за пренасяне. В кутията ще намерим:

 • 64 токена воини
 • 4 токена подкрепление
 • 6 токена с умения
 • 40 жълти дървени кубчета (златото)
 • 35 палисади (огради)
 • 4 малки паравана
 • игрално поле
 • книжка с правила

Кое какво е?

Воините

Тези токенчета представляват войниците ви по картата. Всяка раса разполага с армия от 16 токена, като от тези 16:

 • 1 токен е със сила 5
 • 1 токен е със сила 4
 • 1 токен – 3
 • 2 токена – 2
 • 11 токена – 1

Спрямо това, колко играча играете, ако играете 2-ма всеки играч разполага с всички 16 токена, при 3-ма с 11, а при 4 с 8.

Златото

Както написах по-горе, тези кубчета представляват златото по мините на джуджетата. Във всяка мина има различен брой злато, като как се разделят:

 • 1 купчинка с 3 злато
 • 2 купчинки с 4 злато
 • 2 купчинки с 5 злато
 • 2 с 6 злато
 • 1 със 7 злато

В коя мина ще бъде съответната купчинка злато се определя на произволен принцип при подреждането на играта.

Палисадите

Палисадите (или иначе казано оградите) служат за ограждане на териториите в играта, като под територия разбираме квадратчетата попадащи между оградите. Като избор, по време на своя ход, играчът може да постави до 2 дъски някъде по полето.

Параваните

Зад тях всеки играч крие своята армия. Така само той ще знае, кои армии са „в игра“.

Правилата

Както написах по-горе, Армадора е абстрактна стратегия от 2 до 4-ма играча със средно време за игра около 30 мин. В нея вие разполагате с армия и чрез нея ще трябва да превземате територии, които ще ви носят злато. Печели този, който е събрал най-много злато на края на играта.

Подреждане
Всеки играч си избира армия. След това взима съответната армия + паравана й. После златото се прави на купчинки по начина, описан по-горе и по произволен начин се разполагат по мините на игралното поле. След това оградите се правят на купчкина, която може да се достигне от всички.

Игралното поле след няколко хода

Играта
Играта тече в поредица от ходове, като кой ще е първи, се оставя на играчите да решат. По време на един свой ход, играчът може да:

 • Постави воин
 • Постави до 2 огради

Поставяне на воин
Играчът избира някой воин от свободните му (тези зад паравана) и го поставя с лице надолу в някое квадратче на игралното поле. (Като квадратчето не може да е заето от друг воин или злато)

Поставяне до 2 огради на полето
Играчът може да поставя огради между квадратчетата (белите линии), като единственото условие е, че не може да се постави ограда там, където ще се „затвори“ територия с по-малко от 4 квадратчета.

Край на играта
Играта приключва тогава, когато играчите нямат вече воини, които да поставят на игралното поле и вече не искат да слагат огради по полето. Тогава всички обръщат воините си на полето с лице нагоре.
След това, във всяка територия се смята коя армия надделява (сумират се силите на воините). Армията, чиято войска надделява над останалите, прибира всичкото злато в дадената територия. При равенство обаче, златото се дели между армиите, като ако има остатък, той си остава на игралното поле и не се „прибира“ от никоя армия.

В тази територия, орките печелят всичкото злато, защото силата им е 4, а на магьостниците е 2

Допълнителни правила (за напреднали)
Горе описаните правила са за „нормалния“ вариант на играта. Във варианта „за напреднали“, може да играете със специалните умения на расите и с подкрепления.

Лично мнение

Великолептна игра! Лесна, бърза за обяснение и дори бих казал зарибяваща. Много ми харесва елементът с блъфирането и догатките, какво е сложил противникът ми, дали ще сложи сега огради, дали ще ме прецака? Още повече времетраенето на една игра, както написах по-горе е адски малко. Когато я играхме с приятелката ми, успяхме да направим 2-3 игри за изключително малко време. Също така, друго което ме грабна е това, че е много лесно преносима, пък и самата игра си е малка като размер … идеална е за раницата. :Р

Като един фен на джуджетата, не мога да си обясня, защо трябва джуджетата така да бъдат малтретирани и да им се взима златото. 🙁 Нали играта е абстрактна, затова ще кажем, че която армия притежава дадената мина, то тя просто изкупува златото от мината. Така няма да има наранени джуджета!

Facebooktwitteryoutubeinstagram
About Latest Posts Недислав СтойчевКазвам се Недислав и съм от Казанлък. Запалих се по настолните игри преди около 5 години, когато излязоха настолните игри по WoW, но от тогава до сега открих че обичам да бродя из тъмници, да убивам дракони, да хвърлям зарове, било то сам, с приятелката ми или с компанията от храбри ...

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Mоля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 4.8 ( 2 гласове)
0

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers