вторник, април 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » „9-те игри на бизнес успеха“ – настолните игри и бизнеса
„9-те игри на бизнес успеха“ – настолните игри и бизнеса

„9-те игри на бизнес успеха“ – настолните игри и бизнеса

9-te-igri-na-biznes-uspeha2Здравейте, скъпи читатели! Тази седмица ще си поговорим на една малко по-различна тема, а именно какво правим за развитието на настолните игри в България. Едно време имаше Монополи и Не се сърди, човече, и това бяха игри, които се играеха в семейството. След това започнаха да излизат по-завъртяни игри и хобито стана „за геймъри“, което някак си изключи широката публика от удоволствието да поиграе нещо настолно с приятели. Лека полека, в последните 3-4 години, хобито започва да изпълзява от тъмницата на „нърдовете“ в светлината на по-мейнстрийм хобитата и все повече хора откриват удоволствието от него. След седмица, на 31.03.2015г., ще се опитаме да дадем един много силен тласък на настолните игри, за да им помогнем да пробият и в непристъпния свят на бизнеса.

Следващият вторник ще се състои второто издание на „9-те игри на бизнес успеха“ – събитие, което има за цел нетуъркинг, като се базира на настолните игри. Събитието се организира от мен и екипът на Фондация „ДЕВЕТ“ и има амбицията да стане еталон за полезно и забавно събитие за срещи с нови хора. В остатъка от статията мисля да ви кажа няколко думи за нетуъркинга (тази хубава старобългарска дума), за Фондация „ДЕВЕТ“ и за самото събитие.

Нетуъркинг

Тази китна думичка няма хубав еквивалент в българския език и затова бизнесът я използва в тази ѝ форма. Това, което стои зад думата е разширяване на мрежата (от там и нетуърк частта) от контакти. Такива събития се правят редовно и целта им е да съберат различни професионалисти на едно място и да им създадат условия да завържат контакти. Смисълът от подобно нещо е, че колкото по-широка е мрежата от контакти на хората, толкова по-лесно е човек да си намери нова работа, бизнес партньор за някой проект или пък направо да си намери партньор за нещо предприемаческо. Идеята на този тип събития е прекрасна, но има един основен проблем, с който аз, а съм сигурен, че и доста други хора, се сблъсквам – хората се чувстват некомфортно да завързват разговори с непознати. Със сигурност не е универсален проблем, но е достатъчно разпространен, за да се виждат хора по тези събития, които си седят сами на някоя масичка и си пийват нещо, като се надяват някой да ги заговори. Това е основното нещо, което се опитваме да адресираме с „9-те игри на бизнес успеха“, защото всички знаем, че след една игра заедно хората вече са си поговорили достатъчно, за да разчупят ледовете.

Фондация „ДЕВЕТ“

Фондация „ДЕВЕТ“ е юридическото лице зад много успешната 9 Academy, която в момента е във втория си сезон. 9 Academy е проект в сферата на неформалното образование, който има за цел да осъществи мост между бизнеса и младите хора, защото университетите не произвеждат кадри, готови за бизнес, да не говорим за предприемачество. Академията прекарва хората през 9-те кръга на бизнеса, които са: предприемачество, маркетинг, финанси и счетоводство, човешки ресурси, неправителствен сектор, правни въпроси, PR, digital/IT и продажби. Особеното при този проект е, че всички лектори са изявени практици в областта си и съответно участниците получават знания и умения от хора, които с това си изкарват доста успешно хляба. Зад тази инициатива стоят много будни млади хора, които искат да правят бизнес средата в България все по-благоприятна и затова с хъс се включиха в разработването на този нов тип събитие, което ще бъдат „9-те игри на бизнес успеха.“9-te-igri-na-biznes-uspeha

9-те игри

А ето и по същество. 9-те игри имат за цел от една страна да разчупят ледовете за хората, които ще се присъединят към събитието и да им дадат обща база, от която да започнат изграждането на нови контакти. От друга страна, събитието има за цел да покаже на бизнеса колко различни и практични неща могат да се научат и упражняват посредством нашето любимо хоби и така да даде допълнителен тласък на използването на игри в бизнеса. Събитието ще включва както стандартните място и време за срещи с нови хора, хапване и пийване, така и уникалните за нашия формат игри и специално обучени хора, които да отговарят за всяка игра и да се грижат за доброто прекарване на хората, които я играят. Точно поради този факт, предишен опит с игрите не е необходим за извличане на максимална полза и удоволствие другия вторник. А кои са 9-те игри?

9-te-igri-na-biznes-uspeha3DiXit – този стожер на социалните игри ще се появи и при нас и ще даде на играчите да разгърнат въображението и наблюдателността си.

The Resistance: Avalon – в много ситуации, които включват взаимодействие между много хора има скрити цели на различните участници и е важно човек да може да преценява другите около себе си, да си вади изводи на базата на техните действия и да може да ги убеждава в своята гледна точка – все неща, които играчите тук ще развиват.

Sheriff of Nottingham – в бизнеса винаги ще има преговори, премерване на риск и пропуснати възможности, които играчите на тази маса ще видят много бързо и конкретно като се опитват да прекарат максимално много и ценна стока през алчните ръце на шерифа.

Saboteur – често, за да се постигне една цел е нужен колективен труд, но винаги ще има и някой, който няма да иска да успеем. В тази игра ще трябва да се вадят изводи за другите играчи на база действията им и да се предприемат действия – да се затрудняват саботиращите и да се избира каква информация да се споделя с групата.

Pandemic: The Cure – екипната работа е едно от най-ценните умения, които човек може да притежава за да е успешен – не само в бизнеса. В тази игра играчите ще трябва заедно да измислят стратегия за справянето с кризите, които непрестанно ще се появяват около тях и всеки ще трябва понякога да жертва собственото си его в името на колективния успех.

The Settlers of Catan – една класическа игра, в която умелото планиране, управление на ресурси и преговори с други играчи ще позволят не един от хората на масата да победи противниците си.

7 Wonders – една игра, която ще покаже на хората, които я играят колко е важно човек да държи под око конкуренцията, но и да се възползва от това, което тя може да му предложи. Също така, тази игра може да покаже нагледно концепции като балансът на собствен и привлечен капитал и алтернативна цена.

Ticket to Ride – тук играчите ще трябва внимателно да планират стратегия за играта си и ще трябва да намерят баланса между акумулиране на ресурси, търпение, за да не открият плановете си твърде рано и да позволя на другите да им ги объркат, и разбиране за ограничеността на дадени ресурси, които трябва да завземат рано, за да са сигурни, че ще притежават.

Dead of Winter – на всяко събитие ще има и по една специална игра и на това събитие тя ще е тази. Тук играчите ще трябва да работят в екип с ясното съзнание, че освен споделената им цел, всеки си има и лична такава, която понякога може и да попречи на групата. Освен всичко друго, някой от играчите може и да е предател и съответно доверието в играта трябва да се заслужи, а не е даденост.board-games-michael-ivanov

Ако искате да научите повече за това събитие можете да погледнете тези връзки:

официална страница на събитието – 9-те игри на бизнес успеха

facebook страница – Facebook

мнение на един от участниците в първото събитие – Мнение

моето интервю за това събитие – Интервю

 

Това е всичко за тази седмица – ние с голямо нетърпение очакваме това събитие, за да покажем на бизнеса, че хобито ни не е просто загуба на време, а може да се използва много конструктивно. А вие какво мислите? Допада ли ви идеята за обвързването на бизнеса и настолните игри?

Честита пролет!

 

Дарение за сайта
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers