неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » 12 Realms – настолна игра за колекционери
12 Realms – настолна игра за колекционери

12 Realms – настолна игра за колекционери

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

От вратата за краката. Понякога игрите продават с компонентите си, а не с механиките си. Това Е такава игра. Но значи ли това, че механиките всъщност не струват? Съвсем не.

Преди няколко години на пазара се появи една страхотно изглеждаща игра със свежа тема. Mage Company, вече най-известни точно с тази игра, произведоха игра, която не беше много добре приета от повечето ревюъри, а също и  оценките в Boardgamegeek. За съжаление, хората твърде много се влияят от тези оценки. В това число се включвам и аз. Защото така и не се реших да си купя 12 realms. Сега, когато стои на рафта ми си казвам – Понякога е по-добре да съдим по корицата на книгата, а не по това, което хората казват  за съдържанието й.

 12 Realms е игра, в която герои от приказките (и не само) се борят срещу стереотипни създания от известни приказки, легенди или типажи, спадащи към някои класически архетипи.

Ако сте играли видео играта Alice: Madness, в която Алиса от страната на чудесата се бори с чудовища… е нещо такова е, но не чак толкова мрачно. С по-малко остри предмети. С по-малко кръв. С по-малко кошмари.

Всъщност точно обратното.

 12 Realms е една от най-добрите семейни игри, които съм играл.

 Като казвам семейна игра, нямам предвид елементарна и скучна. Нека си признаем, много често ние, геймърите, точно това си представяме всеки път щом някой ни предложи да играем нещо такова или просто видим шарена кутия. Сякаш имаме страх от хубавите компоненти и шарените картинки. Може ли нещо толкова добре изглеждащо да бъде добро?

pic1853165_lg

Има…! Източник: Boardgamegeek

12 Realms ме изненада с това, че има някаква дълбочина. Не много, но достатъчно, че да ни накара да искаме още и още. Да опитваме още комбинации, да пробваме различни персонажи, да пробваме с разични реалности (дъските за играта). Защото тази игра има всички фактори за добро преживяване в семейна обстановка.

 • Стряскащо красиви компоненти
 • Кооперативна механика
 • Достъпна тема
 • Елементарни правила
 • Хумор

Какви пък са тези пък чак пък толкова добри пък компоненти?

 Да започнем от фигурките. Детайлно изработени и тематично произведени за играта. Не са оцветени, но това щеше да оскъпи така или иначе не толкова евтината игра. Във всеки случай получавате голямо количество фигурки и няма да останете разочаровани. Ако искате още по-тематично изживяване ви препоръчвам да си купите и пакетите с фигурки за трите сгради – конюшня, кръчма и базар (битак). В играта са само токъни, но 3D елемента на тези сгради от пакета създава свят, в който и на вас ще ви се прииска да бъдете. Картата оживява. И то не само заради фигурките, но и заради останалите компоненти.

Допълнителните сгради. Източник: Boardgamegeek

Допълнителните сгради. Източник: Boardgamegeek

Можете да си вземете и пакет с фигурки за босовете гадове. Той също ще увеличи атмосферата, но според мен не е напълно задължителен. Защото босовете се появяват почти в края на играта и то не за дълго. А ако не ги оцветите, можете да ги бъркате с вашите герои. Въпреки това, са страхотно допълнение към 12 realms.

Гадовете! Източник: Boardgamegeek

Гадовете! Източник: Boardgamegeek

Освен фигурките, в  играта има чудесни и хумористични илюстрации по картите и маркерите, както и върху самите табла с героите.

А парите – това са обикновени пластмасови маркерчета, но забравяте това в момента, в който ги видите. Бляскави златисти монети с изобразено логото на играта върху тях. Наистина приличат на златни монети, а поради факта, че играчите не разполагат с много от тях по време на играта, прави сдобиването им дори още по-ценно и удовлетворяващо.

IMAG0074

Мъни, мъни, мъни…

Дъската, върху която ще играете е модулна… в известен смисъл В зависимост от броя на героите, различен брой дъски (реалности) влизат в игра. Всяка реалност е не просто красиво илюстрирана, но качеството, с което е изработена и гланца, който са използвали правят шаренията дори още по-бляскава (и още по-трудна за снимане). Знам, тази игра започва да звучи като голяма кичозна цигания, но изчакайте, защото е време да ви обясня защо…

 

Играта е точно толкова добра, колкото и компонентите!

 Ако сте играли Пандемия, много лесно ще разберете и правилата на 12 Realms.

Какъвто е броя на играчите, толкова дъски използвате. Ако играете с 5 играча обаче пак, ще играете на 4 дъски. Спокойно, както ме убедиха от Mage Company, играта не случайно се казва 12 realms. Очакват ни куп разширения. Някои вече са в Кикстартър. Вижте в края на статията.

Всяка дъска е разделена на 7 части. 6 околности и град в средата. Ако искате да отидете в друга реалност, това става през града. Тоест, можете да се телепортирате в другата реалност.

Всяка реалност е напълно различна тематично. В базовата, тези реалности са – приказната гора, сребърното кралство, островът на костите и реалността на далечния изток, пълен със самураи и разни фентъзи източни същества.

В началото на хода се теглят карти, които определят какви гадове ще излязат на картата. Всеки гад си има реалност, в която се появява. Къде точно в тази реалност – хвърля се зар.

Както в други подобни игри, гадовете трябва бързо да се чистят от картата. Колкото повече гадове се застоят, толкова по-бързо дадена реалност ще бъде превзета. В един момент ще се появи Черен Замък (за него също има фигурка), който ще е укрепление за гадовете, а скоро след това ще се появи и боса на реалността. Или с други думи – гадния гад на реалността!

IMAG0069

Снежанка

Целта на играчите е да утрепят всичките гадни гадове. Ако успеят, играчите печелят. Ако обаче гадните гадове се задържат твърде дълго и някоя реалност бъде твърде задръстена от гадове, тогава всички играчи губят.

Ето и основната прилика с Пандемия – когато убиете гадния гад на някоя реалност, то тогава всеки следващ път, когато теглите карта с малък гад за тази реалност, то той не се появява. Тоест, пълните тестето с гадове с празни карти – улеснявате си работата.

До тук играта не предлага кой знае какво разнообразие, къде е уловката? Нещото, което ме впечатли най-много в 12 realms е как работят героите. Всеки герой има специално умение, с което можете да решите да играете, но ако го изберете, ще си свалите броя на действията, които ще можете да изпълните по време на хода си.

Всички герои имат различно по количество и вид маркери, които вършат ролята на ресурси. Например, за да се движите ви трябва маркер „мобилност“. Тоест харчите един маркер и се движите едно поле. В края на хода си връщате всички маркери обратно.

За да се биете с гадове просто ви трябва определена комбинация от маркери. Често няма да имате нужните, но спокойно, има начини да се сдобивате с маркери.

Можете да пазарувате различни предмети от града, конюшнята, кръчмата или битака. Често предметите от там ще ви дават маркери и така с всеки изминал ход вие ще имате повече опции и повече комбинации от действия и врътки.

А ако така и не намерите нужните предмети и маркери, винаги можете да използвате помощта на друг играч, който е във вашето поле и не е изразходвал нужните маркери. Всъщност е почти сигурно, че ще имате нужда от тази помощ, когато се биете с гаден гад.

Освен това тези босове – гадните гадове, не могат да се доближат току така. За да влезете в битка с тях, трябва да сте намерили три артефакта, свързани с конкретната реалност. Тези артефакти са в тестето с гадове и могат да се появяват по всяко време. Така че много е важно да се контролира всяка реалност и да се обират артефактите максимално бързо. Те могат да се появят в началото, но могат и в края на тестето. Имайте го предвид.

Три от героите! Източник: boardgamegeek

Три от героите! Източник: boardgamegeek

Всеки герой се усеща много различно и тематично. Някой герои са по-бързи, други са по-интелигентни, трети са добри в бой, а четвърти пък не са добри в нищо, но пък имат много пари… с които могат да си купят умения и да се надяват да си намерят нещичко… (както се случи при мен например –  две летящи прасета – Второто е безполезно, но кой друг може да се похвали с две летящи прасета!).

Когато се срещнахме с Александър и Майкъл от Mage Company можех да разпозная с какво желание са произвели тази игра. Говореха със страст за нея и си личеше, че им е близо до сърцето. Нещото, с което най-много се гордяха обаче беше…

Индивидуализирането на преиграваемостта!

 Признавам си, пишеха ми се дълги думи. Звучи по-гръмко. Това, което искам да кажа е, че играта е пълна с модове – варианти на игра. Дори самите вие можете да си съставите допълнителни.

Можете да нагласяте трудност, да слагате черните замъци, допълнителни сгради, Големият рак (от мини разширение), дори може един от играчите да бъде Господарят на Тъмнината. Тоест той да управлява гадовете и да използва специално тесте със събития, които да потрошат зъбите на играчите. С други думи, той да бъде най-гадният гаден гад!

Все още не сме изпробвали този вариант. Всички в интернет казват, че не работи добре, но както вече се разбрахме – понякога това нищо не означава.

Открих нещо много интересно в тази игра. 12 Realms има колекционерска стойност!

С всичките тези красиви компоненти, фигурки и самата идея на приказките и героите от художествени измислици, а и не само (В играта има мишка с името Жана Дарк) – 12 реалности добива вид на игра, от която искаш да имаш всичко. Искаш да можеш да сложиш всички видове пакети и разширения на масата, дори само, за да ги гледаш. Според мен можеш да ползваш компонентите и за играчки. Имам малки деца, така че скоро може… Да, бе! Глупости! НЕ СИ ДАВАМ ИГРАЧКИТЕ! Но наистина, покемон ефекта е на лице. „Gotta catch em all!”.

Черни замъци

Черни замъци

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

 Самата игра може да не е най-тежката на света, но в самата книжка си пише, че е лековата. Тя не претендира за нещо повече от това, което е. Може би, когато са видели уникалните фигурки, хората са очаквали Descent, но са получили семейна лека игра, бих добавил – с изненадващо количество възможности. Да, не бих дал 10 като оценка, но според мен е 12 Realms е стабилна осмица по десетобалната система! Препоръчвам я на всички, не само на хората, които обичат леки и семейни игри. Смятам, че и геймърите биха харесали играта. Много често компаниите произвеждат игри, които дори те осъзнават, че са само за едно-две изигравания. Според мен, 12 Realms е от онези игри, които са произведени, за да се играят вечно, да се къса кутията по краищата, да има следи от лепене по фигурките, да има паднали крайници от героите, да има изтъркани карти и залепени с тиксо сгради. 12 Realms е за хора, които искат да имат само една-две игри, но да знаят, че винаги могат да разчитат на тях.

Трябва да се отбележи обаче, че това е кооперативна игра и то от най-класическите кооперативни игри. Тоест проблема с алфа играчите си остава. Ако има човек, който обича да нарежда на другите какво да правят, в тази той игра ще открие максимално себе си. Защото винаги има един оптимален начин да изиграеш хода си. Все пак ако сте в семейна обстановка, особено с десетина годишни деца, според мен тази игра е подходяща. Имайте предвид обаче, че както винаги, играта е на английски. Да, няма текст по картите и символите са сравнително ясни, но все пак трябва да има човек, който да обяснява на останалите кое какво прави.

ПЛЮСОВЕ:

 • Великолепни компоненти
 • Огромно разнообразие
 • Напълно различни герои
 • Чутовни компоненти!
 • Нагласяне на трудността
 • Множество модове
 • Колекционерска стойност
 • Споменах ли компонентите?

МИНУСИ:

 • Рай за алфа играчите
 • Оптимален начин за изиграване на хода
 • Покемон ефект

Mage Company имат Кикстартър проекти за новите разширения на 12 Realms. Препоръчвам ви да посетите страниците и да си помислите дали пък не заслужават малка подкрепа!

Ghost Town Kickstarter

Можете да си поръчате играта от сайта на производителите, като кликнете на бутона от долу!

Mage Company

 

Ако ви е харесало ревюто и като цяло нашия сайт, моля да ни подкрепите!

Дарение за сайта

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers