вторник, септември 29, 2020
Заглавна страница » Настолни игри

Настолни игри

Tactix – Dust Tactics?!…не! Джъст Tactix!

  Днес имам не леката задача да ви представя рекламна статия на игра(„Деян ме накара“). Преди година стартирахме едно начинание с него, но това ревю така и не достигна до вас, но сега ще поправя тази грешка. Аз лично избягвам рекламите, но за забавление, ще направя изключение. И в този ред на мисли държда да знаете, че съм абсолютно безпристрастен при написването на следващия текс и не съм получил нито стотинка от създателите на играта. За това като един Хорст Фукс на настолния блогшоп, ще се опитам да ви убедя, че имате нужда точно от тази игра. Както написах и в заглавието на статията, можете да се досетите, че още щом видях играта в главата ми се появи асоциация. Разбира се, че с игра с миниатюри, каква друга да е?! Но тази не е такава и въпреки това в основата си е много сходна, с онази другата, да с фигурките. За да ви стане по-ясно на кратко ще ви обясня за самата игра. Тактикс е игра наподобяваща много шаха, но за разлика от него се играе със зарчета. Това е страхотно, защото сами решавате с какъв ход да играете и имате реална представа от възможните ходове на вашия опонент. Механиката е много елементарна, защото можете да движите зара с толкова полета колкото показва най-горната му страна. Трябва да изминете пълния брой полета, а като бонус имате право веднъж на ход да завиете на ляво или на дасно. Както и при други игри от елиминационен тип, ако вашия зар спре на ... Прочети още »

Project L – Стилният тетрис!

Чаках една година за тази игра. Струваше ли си? Прочети още »

March on the Drina (WW1) – „Балканския театър“ през погледа на сърбите

Маршът към Дрина е стратегическа военна игра за контрол на територия, която ще ни върне назад във времето на Първата световна война. И ще ни хвърли в сблъсъка между най-мощните нации в света. Играта обхваща действията от „Балканския театър“, а по-точно  историята на Сърбия, нападната от три „жестоки“ империи, Германската, Австро-Унгарската и Българската(когато бяхме империя). Преди да ви запозная с предварителните факти за играта хвърлете един поглед на документалния филм по повод историческите такива свързани с тези събития. Какво ще съдържа играта? Всяка една от четирите армии има еднакви като вид, но различни по съотношение единици. Ще разполагате с командири, кавалерия, пехота и артилерия. Картата ще бъде с хексагонални полета и основните военни действия ще се извършват на сръбска територия. Играта ще бъде за играчи от двама до четирима, като всеки играч, ще може да влезе в ролята на командир на една от включените нации. Урааааааа ще играем с България. Не е зле. Времетраенето на една игра ще е между два и три часа. Още за компонентите?! Разбира се тоукъни, карти, четири дашборда за всяка армия и маркери с валута, защото на война без кеш не се ходи(зловещ смях и зелени блясъци в очите) За впечатленията ми от геймплея ще ви кажа в ревюто когато получа играта и я тествам, но все пак ако искате да видите примерно разиграване натиснете бутона отдолу. За сега изглежда обещаващо. Механиката на играта е стандартна ходова, не включва зар, защото всичко се опира на вашите стратегически умения. Това е WARGAME и като такъв включва ... Прочети още »

Solar Draft – Race for the Solar System

Лятно ревю през есента. Прочети още »

Shaolia: Warring States – Непретенциозна тупалка със зарове

Не особено оригинална добавка към жанра, но какво от това. Прочети още »

RUSH M.D. – Too Soon?

Да умреш от кеф - безценно! За всичко останало си има Covid. Прочети още »

Witty Hooligan – Палавото отроче на Playland

Днес ще ви запозная с новата поредица на Playland – witty hooligan. Първите десет заглавия са на пазара от няколко месеца и вече набират популярност. Можете да ги откриете като натиснете бутона отдолу. Защо реших да ви представя тази поредица. За тези от вас, които не знаят, Playland са на пазара в България от десетилетия. Имат най-много български заглавия, а дори да съберем останалите български игри + преведените от други държави, пак няма да се доближим и на половина до тяхната бройка. Познавам творчеството им от „истинската“ ми работа. Когато правим детски конкурси за рисунка винаги част от наградите са техни игри, а през летните месеци организираме лятна арт школа, където петъците са ден на настолните игри, защото моя мисия си остава да популяризирам хобито винаги когато мога. Та там децата също носят игри на  Playland и доста от тях са интересни и образователни. Това не са игрите на които върлите фенове на хобито са свикнали, не блестят с уникален арт, да не говорим за миниатюри, но си имат своите качества. Чара им е в това, че се придържат към класическата визия – борд, зарче, пионки и карти. Имат и доста интересни хрумвания, но това, което искам да ви кажа е, че игрите им в основата си са образователни и семейни, целящи да съберат семейството заедно да се повесели. И за това поредицата на Witty привлече вниманието ми веднага след като я видях. Нещо ново, загадъчно и мрачно с ретро комиксови илюстрации и провокиращи заглавия. Не можах да устоя. Е…това ... Прочети още »

Baron Voodoo – Магия, зарчета и още нещо…

И вие ли го чувате(звук от електрическа китара…вокал: …voodoo people, magic people…) ?   Нека да започна с истър ега в играта. Правилата са на френски и трябваше да търся превод онлайн. За това не намерих ифо за това в тях. Какво е LOA? В играта – вашия дашборд. Иначе това се тълкува буквално като Хаитяхски и Луизиански вуду духове (превод от wikipedia). Та и от там идеята на самата игра – чрез събиране на зарчета и трупане на точки, посредством техните синволни и цветови комбинации, вие да станете най-могъщия вуду шаман. Самата игра има леко абстрактен характер, какъв друг да бъде при наличието на ВУДУ? Всеки един от четиримата играчи има специално умение, различно от другите, но пък с малко магия и пилешки черепи, омагьосвате когото си поискате и ползвате неговото умение като ваше. Има и супер магия да се преобразите в мастър вуду шамана от корицата, който владее всички умения и ги ползва безплатно. Но в основата си играта е местене на зарчета по основния борд, подобно на играта „Шашки“, тук също прескачате желания зар за да го получите, така един вид събирате енергия и материали за вашето Вуду. В последствие с тях правите заклинания (подреждате комплекти) и ги обръщате в точки, за да се доближите до победата. Играта има сравнително бърз, лесен и интуитивен сетинг. Рундовете минават за секунди. Има голяма доза стратегия изискваща вашата концентраци и съобразителност при комбинирането на специалните умения и позволените ви действия във всеки ход. Точкуването е много лесно, защото на всеки ... Прочети още »

WheelVille – Изцяло българска игра с WWF кауза

Двойно ревю от Денис и Деян. Прочети още »

Русалски игри – Свежото детско парти мемори!

Днес ще ви представя един летен хит. Защо мисля, че трябва да е хит ли? Много просто… Това е игра подходяща за навсякъде, но имайки предвид тематиката, подозирам, че най-много ще и приЛЯГА да се играе под чадъра на плажа. Всички знаете какво представляват мемори игрите(…сериозно?…добре, това са игри с карти или картончета с чифтове картинки, които са с лицето на долу и вашата цел е да съберете повече чифтове, като на хода си имате право да обръщате само по две от картите). На пазара има хиляди вариации с различни картинки, но какво е това, което отличава тази родна игра от останалите и защо мисля, че трябва да я имате? На първо място идеята. Поне аз не съм виждал подобна комбинация до момента, а може и да има, но това няма значение. Съчетанието на развиване на паметта в комбинация с проява на творчество и въображение ме грабна истински. От издателство рибка се отличават на пазара както с качествено съдържание, с невероятни илюстрации, така и с материали на компонентите си на световно ниво. Ако сложим например логото на IELLO на тази кутия, по нищо няма да разберете, че играта е правена в България. Картите са от дебел картно, както и кутията, на която е добавен магнит за затваряне и текстилни ленти под картите за по-бързо изваждане. Съотношението цена – качество е повече от задоволителна. Самата игра е сравнително бърза, но скоростта ѝ зависи главно от вас, от това  колко добре ви е развита паметта, а и до колко сте артистично настроени. ... Прочети още »