неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Kryptos – геймърската „Гледай си работата“!
Kryptos – геймърската „Гледай си работата“!

Kryptos – геймърската „Гледай си работата“!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Преди 5-6 години организирахме групово празнуване за 8-ми декември на Карандила до Сливен. Всичко обаче се провали и в Сливен си останахме само трима. Двама от нас имат родители там, а третия беше бъдещата ми съпруга. Съответно решихме, че няма нужда да ходим на хижа. Вместо това си останахме в дома на колегата и цяла нощ цъкахме карти… Но не какви и да е карти. Цяла нощ цъкахме „Гледай си работата“! 

pic2236592_lgИ преди да сте ме съдили, „Гледай си работата“, може да е много тежка игра, неподходяща за малки деца. Особено ако играеш с 4 тестета. След 3 часа игра си мислиш, че си запомнил кой цвят от кое тесте и в кого беше, а в момента, в който объркаш… всичко отива на…. Мозъчните мъки са последното, от което трябва да се притеснявате. Ще трябва да преосмислите грешката си и да преоцените всичко, което сте си мислили, че е правилно. И след още час прекаран в тръстове и нерви, изпъкнали очи и получен конюктивит от неразбиране защо не ви се получава, когато някой ви каже „А, грешка. Объркал съм. Това го имам. Ей на.“ Дам… Ще играете с човек по-малко…

И ако това ви заприличва на ревю на „Гледай си работата“… може би ще се окажете прави. Защото Kryptos е подобрената геймърска версия на „Гледай си работата“.

Тема

В Криптос, играчите влизат в ролята на шпиони, които се опитват да дешифрирани кодове… добре де, насилена е темата, но трябва да кажа, че въпреки абстрактността си, визията и кутията изглеждат… ами яко. Илюстрациите по картите и като цяло арт дизайна е доста тематичен и придава усещане на борба между тайни агенти…

 

Но после започва играта!

Играта е напълно абстрактна. В средата на масата се поставя табло с числа в различни цветове.  Всеки играч получава определен брой карти с числа. Целта на играчите е да познават картите в ръцете на другите играчи и така да получават точки. За всяка позната карта, печелят три точки (с малки изключения). Който пръв достигне 15 точки – печели.

pic2370220_lg

Картите.

Играчите трябва да подредят картите си във възходящ ред. И поради хитрия дизайн, задната част на картите показват стрелка, която сочи възходящия ред. В началото на играта всеки играч обръща по две от своите карти по негов избор (или по правилата за напреднали – по по-специфичен начин).

След това, за всички скрити карти, ирачите вземат токъни със съответния цвят на картата. Така всички знаят кой какъв цвят карти има и колко точно от този цвят.

По време на своя ход, играчът може да избере конкретна карта на конкретен играч и да пробва да познае коя е тя. Ако познае, печели три точки и другия обръща картата с лице към останалите играчи. Слага токън с този цвят върху таблото върху съответното число. Така всички знаят кое число е вече познато и няма да има нужда да гледат постоянно картите на останалите играчи.

pic2370231_lg

Таблото.

 

Ако не познаят правилно, има право да пробва още веднъж и то не е задължително да е същата карта, нито пък да пита същия играч. За да пробва втори път обаче той трябва да похарчи една от точките си.

Така играта продължава, докато един от играчите направи 15 точки. След това се завършва този рунд и който има най-много той печели.

Заключение

Kryptos e хитра малка игра, с която можете да потренирате мозъка си за двайсетина минути. Играта изисква внимателно следене не само на това кой какво има и какво вече е излязло на дъската, но и на това кой какво пита – това издава важна информация.

За разлика от „Гледай си работата“, когато на някой му познаят всички карти, той не излиза от игра. Всичко, което играч губи, когато са му разкрити картите е, че той единствено няма да има никаква скрита информация. И въпреки интересната механика, в която колкото по-малко карти имаш, толкова по-малка отплата в точки даваш на този, който стреля по теб, се наблюдава „нарочване и разстрел“. Тоест, когато един човек започне да разкрива картите си, той става все по-лесен за разгадаване. Съвсем логично е всички да продължат да пробват предположенията си по него.

Точките.

Точките.

Мисленето в Криптос е повече, от колкото бихте предположили за такава мъничка игра. Това би отблъснало някои играчи, но други биха привлекли. Ако търсите лек филър потърсете другаде. Ако искате нещо, с което да завършите настолна вечер – О, СЪС СИГУРНОСТ потърсете другаде. Ще се понапрегнете. Но пък ако искате малка игричка, която да поразцъкате в офиса или на някакво малко събиране – това е за вас. Ще ви посбръчка сивия мускул и ще ви остави удовлетворени. Да, това не е игра, в която ще казвате – „А помниш ли онзи път когато…?“. Но от друга страна и коя „гледай си работата“ е. Да, донякъде Криптос напомня на старовремски игри с карти, което всъщност е добре. Ще можете да я ползвате в семейна обставновка или със закоравели хейтъри на хобито. Kryptos сблъсква старото и новото и е страхотен мост между класическите картови игри и модерното настолно хоби.

Честно казано, онази нощ на 8-ми декември си изкарахме страхотно и то не само защото бяхме в приятна компания. „Гледай си работата“ не е лоша игра. Да, точно така. Не се срамувам да го призная! Приятна игра с момент на запомняне. Малко модерни игри те карат да мислиш по този начин, по който класическите картови игри ни караха. Това не значи, че са по-добри, а по-скоро – различни. Криптос приятно ми напомни за това. 

pic2212998_lg

ПЛЮСОВЕ:

 • Готин и тематичен арт
 • Бърз и динамичен геймплей
 • Кара ви да мислете
 • Компактна кутия, която можете да носите и в джоба си
 • Идеална за нови хора, които са свикнали с класическите картови игри

 МИНУСИ:

 • Абстрактна игра
 • Кара ви да мислете и то не малко    
 • Липсват стендове за картите… трудно е да си ги криете.

 Ще остане ли в колекцията ми?

 • О,да!
 • Засега
 • Не
 • О,не!

 Защо?

 • Няма да се играе почти никога в моя дом
 • Имам подобни филъри, но по-добри
 • Не обичам да мисля
 • Наистина, не обичам да мисля

 Източник на снимки: Boardgamegeek.com

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers