петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Face Cards – Когато и термометрите имат лица
Face Cards – Когато и термометрите имат лица

Face Cards – Когато и термометрите имат лица

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

След огромния хит в моя дом – Krazy Wordz, от Ravensburger са решили да предоставят нещо много по-масово и не чак толкова нишово, като игра с измислени английски думи, която се приема по-добре, парадоксално, от неанглоговорящи хора.

Face Cards е точно това, което пише в заглавието – тесте с картинки, основно с лица.

Всъщност има три типа карти – странни лица на хора, странни лица на животни и странни предмети. И преди да си помислите, че просто са използвали случайни картинки от гугъл, трябва да ви предупредя, че това съвсем не е така. Всички лица са така измислени, че да могат да се оприличат на другите карти. Дори предметите са така фетишизирани, че можете сякаш да видите лица в тях.

Всеки играч получава по определен брой карти в ръка и целта ви е да сватосвате карти. Избирате си една карта от ръката и я слагате с лицето надолу пред себе си. След това избирате втора карта от ръката ви, която смятате, че прилича на първата и я слагате в средата на масата с лицето надолу. Всички играчи правят това едновременно. След като всички са сложили карти в средата се добавят и тук-там няколко карти от тестето, за да има хаос (бройката зависи от броя играчи).

Ако сте играли подобни игри, знаете какво следва. Картите в средата се разбъркват и се обръщат с лицето нагоре. След това играчите обръщат своите карти, които са сложили пред себе си също с лицето нагоре.

Първият играч оглежда всички карти и си избира карта пред играч, след която предполага с коя карта в средата на масата се свързва тази карта. Ако познае, тогава и двамата играчи печелят по точка. Ако двете карти са от различен вид (казахме, че са три вида), тогава и двамата печелят по две точки. Така играчите се завъртат, докато всеки е имал ход. Ако така се получи, че последния играч е останал само със своята карта, има механика, с която се балансира тази рядкост.

Казвам, че е рядкост, защото познаването на двойките не е толкова лесно, колкото звучи. Понякога е супер очевидно, но в повечето случаи трябва да бъркате в обърканото и извратено съзнание на вашите приятели и да осъзнаете защо всъщност не са ви приятели. Тук логиката може да бъде по-субективна и от игри, като Dixit и Mysterium, но схващате идеята.

Инстанбулската конвенция е актуална и при настолните игри.

Заключение

Face Cards е лесна и бърза парти игра. Обясненията са не по-дълги от 1 минута, а геймплеят е около 15-20. Да, играта не е върхът на оригиналността, а и в никакъв случай не задминава шантавостта и нелепостта на Krazy Wordz, но предоставя едно нелошо запълване на времето, особено в семейна обстановка. Бих казал, че картинките (като изключим една конкретна…) в тестето са подходящи за игра с деца и бихте си разнообразили вечерта. Ако играете със закоравели геймъри, те не биха имали нищо против, но ви гарантирам, че огънят от Face Cards бързо гасне. Не мисля, че и самата игра се маркетира за повече от каквото е. Това е просто игра с картинки, която използва до болка познати механики. Не е лоша и е компактна, така че дори и да не се заливате от смях, ви гарантирам, че поне ще се отпуснете, докато играете.

ПЛЮСОВЕ:

  • Смешни картинки
  • Бърз и интуитивен геймплей
  • Подходяща и за семейства

МИНУСИ:

  • Нищо иновативно
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers