неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Darkrock Ventures – „The Expanse“ в настолен пацифистичен вариант
Darkrock Ventures – „The Expanse“ в настолен пацифистичен вариант

Darkrock Ventures – „The Expanse“ в настолен пацифистичен вариант

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Кикстартър, дами и господа. То пък защото излизат и от друго място игри напоследък… Darkrock Ventures е доста класически продукт на популярната платформа за публично финансиране.

Под „класически”, имам предвид игра, която яко е „намазана” от феноменални компоненти заради префинансирането, но геймплеят почти остава на заден план. Това не означава непременно, че е зле… но сякаш самата игра потъва в иначе готината атмосфера и козметика.

Преди седмица-две правих ревю на Hit Z Road. Там споменах за теория, в която геймплеят може и да не е толкова важен, ако всичко останало е перфектно. Да, но в онази игра, външният вид беше по-дълбок от просто добри компоненти, той сякаш бе драматургичен. Тук, компонентите са просто… разкошни.

pic2484811_lg

 

Бръщолевя. От снимките можете да разпознаете качеството на всичко, което можете да пипнете в кутията, а тези от вас, които са пък запознати с Gamelyn (партньорите на Magic Meeple) за този проект ще устят приликата с минималистичния и елегантен външен дизайн.

Душата на играта обаче е леко ограничена. С други думи, геймплеят е стабилен, но има известни пропуски.

В Darkrock Ventures играчите влизат в ролята на миньори в космоса, като се опитват да източат колкото се може повече материали за компанията си. Междувременно, едни лоши хора от една друга лоша компания използва неприлични, не особено коректни и най-вече лоши методи и , като например – стрелба до кокал!

В общи линии, това е „The Expanse” настолната игра… но само копането на ресурси, без вълнуващия екшън.

Играта пристига с няколко различни модула, но аз ви препоръчвам да не ги наричате „модули”, ами направо да си ги мушкате във всяка една игра. Предполагам те са дело на кикстартър успеха и, честно казано, не мога да си представя да играете без тях.

Единият модул добавя уникални стартови статистики, другият модул добавя специални умения, с които можете да се сдобивате по време на игра и третият – гадове, които да ви правят живота малко по-напрегнат.

dscf8634

Играта идва и с кооперативен мод, който обаче няма да обсъждаме днес, защото така и не стигнах до него… така или иначе не е звездата на шоуто.

Darkrock Ventures е класическа игра с поставяне на работници с няколко хитри врътки. Играта използва както работници, така и зарове за събиране на ресурси, което до някъде напомня на Stone Age.

Върху централното табло има няколко различни места за поставяне на работници, от които могат да се събират ресурси. Има няколко места, които ви дават допълнителни работници, допълнителни зарове, места за продажба на ресурси, както и места за отключване на по-голям склад за ресурси. Всичко останало са места за манипулиране на заровете. Но не как да е. За това след малко.

Целта на играчите е да събират ресурси и да ги продават чрез определените от борда места. Продажбите носят точки, а след като свършат определен брой купчинки с ресурси, играта приключва. Цялото приключение едва ли ще ви отнеме повече от 30-40 минути.

В началото на хода се хвърлят два неутрални зара, а малко по-нататък и още един допълнителен, който може да бъде манипулиран. След като всеки си сложи всичките хора по местата, играчите започват да използват локациите, които са заредили. За целта, играчът, който е на ход хвърля зарове от неговия цвят и цели да комбинира всеки негов зар с по един от неутралните зарове, за да получи число, нужно за събирането на конкретен ресурс.

Ето и врътката! Помните ли преди ехеее – цял абзац, когато заложих мистериозната хитрина за манипулацията, ето я и нея. Понеже първо слагате работниците, а чак след това хвърляте заровете, вие зареждате предполагаеми манипулации. С други думи, това е сериозен „пушурлък” (изпитване на късмет) момент, в който вие трябва да решите колко хора сте готови да жертвате за тези места… а хората са доста ограничени.

Всъщност, в играта почти всичко е пушурлък. От заровете за ресурси, през специалните умения, че чак до гадовете.

Да, гадовете. След като сте сложили работниците, но преди да хвърляте заровете си се обръща карта с гад, който напада определени позиции по борда. Ако не платите ресурс (а ресурсите са изключително ценни), тогава си прибирате човека и цялата инвестирана сила в него.

dscf8636

Този пушурлък обзема толкова цялата игра, че в една от нашите сесии имахме играч (съпругата ми), който БУКВАЛНО нищо не прави цяла игра. Всеки нейн ход й беше напълно празен. Хвърляше лоши зарове, беше изпреварвана за зоните, нямаше пари за нови хора, а гадовете винаги идваха при нея. Дори и да се беше отпушила нямаше да има вариант да ни настигне.

С други думи, Darkrock Ventures има сериозен проблем с ефекта на снежната топка.

Но нито това, нито огромната доза случайност е проблемът, на който аз се натъкнах. Все пак това са нишови проблеми и на някого може и да му допадат такива неща.

За мен, там където играта би издишала при редовна игра е повтаряемостта. Всяка изиграна сесия се усеща почти еднакво, защото в основата си това е игра, в която просто пращате хора за ресурси и рискувате дали ще вземете тези ресурси. След това продавате тези ресурси и започвате отначало.

Така, това може би не е огромен минус за хора, навлизащи в света на настолните игри, но за повече от групата ни се оказа препъни камък. Понеже играта е сериозен „luck-fest” (пълно разчитане на шанс), цялото нещо е забавно първите един-два пъти, особено като се имат предвид компонентите, но в крайна сметка има и по-забавни филъри с по-малко сетъп.

Разбира се, играта е напълно подходяща за нови хора или за лежерно цъкане, като обаче трябва да се подхожда с правилното отношение. Ще бъдете прецаквани. Ще бъдете ЯКО прецаквани. И то не толкова от другите играчи, а от самата игра. Така че ако сте склонни към фрустрация, по-добре не се захващайте.

dscf8635

 

Заключение

Darkrock Ventures е смел представител на Кикстартър. Играта има феноменални компоненти в минималистичната гама, а артът и арт дизайна са отлични.

Геймплеят на играта се отличава с някои хитри елементи, но като цяло не е нещо напълно запомнящо. Darkrock разчита на късмет от зарове в стил Stone Age, а разнообразието от игра в игра не е на високо ниво.

Въпреки това не мисля, че играта претендира за нещо повече от това, което е. Ходовете са мигновени, а целият геймплей е под час.

Darkrock Ventures е чудесна игра за представяне на хобито пред нови хора, та дори и с модулите. Действията са ясни, а правилата, макар и да се обясняват повечко време, всъщност са доста интуитивни.

Няма много игри с поставяне на работници, които да продължават толкова кратко, така че ако търсите филър от този тип, също можете да откриете нещо в Darkrock.

С други думи, фенове има, просто аз не съм един от тях.

ПЛЮСОВЕ:

  • Прекрасни и минималистични компоненти
  • Бързи ходове, бърз геймплей
  • Хитри обрати в стандартни механики
  • Различни модули и модове
  • Подходяща за новодошли в хобито

МИНУСИ:

  • Твърде много шанс
  • Ефект на снежната топка
  • Усещане за повтаряемост

Играта можете да разгледате и в сайта на производителите.

Magic Meeples

Снимки: Георги Павлов, Big Box Gamers
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers