вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Cave Pilot 55 – Поредната аркадна симулация?
Cave Pilot 55 – Поредната аркадна симулация?

Cave Pilot 55 – Поредната аркадна симулация?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Не съм напълно сигурен защо съществува все още тази огромна любов към осемте бита. Както и не разбирам и страстта към олд скуул книгите-игрите. Пичове, схващам – носталгия, а-у. Аз също съм израснал с тези неща. Да, стар съм. През ръцете ми също са минали всякакви Правец осмици. Кефил съм се на Каратека. Преписвал съм си игри от кодове на бейсик в списания.

Искам да кажа следното. Не ме дразнят осем битовите… неща. Просто не предизвикват в мен това, което може би се цели. Интересът ми към Cave Pilot 55 се крепеше на готината тема и състезателността. Честно казано, не съм играл тонове състезателни игри, но повечето от тези, които са минали през мен са ми харесвали – така че това е жанр, който ме интригува.

В Cave Pilot 55 играчите управляват самолети под формата на прилети… в пещера. В тази аркадна симулация първият, който успее да излезе, всъщност не означава, че е спечелил, а че просто има малко по-голям шанс. Тук се печели с точки, което може и да звучи абсурдно за състезателна игра, но мога да потвърдя, че идеята работи.

Основната дилема в Cave Pilot 55 се върти около това дали да „ръшнете“ играта и да се опитате колкото се може по-бързо да се шмугнете на финала, или да бавничко да си бацате и да си помпате точици.

И в двете стратегии има резон, като всичко основно зависи от решенията на вашите противници.

Всеки играч разполага с огромно табло, където ще пъха ъпгрейди на кораба си и където ще събира ракети и турбо бустери. Турбото ви помага за бонус ходове или движене диагонално (което е изключително ценно в тази игра), а ракетите ги изстрелвате не само по вашите противници, но и по гадостите из пещерата.

Рядко ще стреляте по опонентите си, защото ракетите са скъпи, а вие не печелите от изстрела. Само потърпевшите губят щитове и точки.

На личното си табло имате куп полета за ъпгрейди, които вземате от общ пазар, ако сте на конкретно място в пещерата. Тези карти не дават никакви умения, а просто щит и бонуси в дадена област.

Тези области са ви нужни, за да преминавате „чекове“ със зарове. Върху повечето карти има трудности, които се преминават със зарове. Ако не успеете, получавате сериозни щети (дори можете напълно да гръмнете), но ако успеете си вземате точки. Всъщност има два начина за успешно справяне с тези проблеми. Единият е да накупите точните щитове, а другият е да стреляте с ракети преди да стигнете до определеното място. По този начин си намалявате щетите. Да, няма да получите точки, но често е по-важно просто да оцелеете.

Това, което прави всяка игра на Cave Pilot 55 различна е построяването на картата в средата. Това се случва с общи усилия. Има разни правила за сетъп и теглене на карти, но идеята е, че всеки ход вие ще слагате карта от ръката си като част от пещерата, а когато се сложат определено количество карти се бодва и изхода от пещерата.

Има доста стратегия в това слагане на карти, защото вие имате информация за гадостите и възможностите. Може би бихте искали да скриете тази информация и да я пазите за напред, или пък бихте искали да сложите картата в началото, защото виждате, че другите играчи нямат този вид щит. Или пък просто ви трябва магазин за ъпгрейди, който се намира върху тази карта.

За да схванете напълно начина на мислене в изграждането на картата, вероятно ще ви трябват 1-2 игри. Има огромно значение кое къде и кога е, особено когато освен гадостите, повечето карти имат и някаква локация, която дава бонуси.

Да не говорим, че има локации, които не само че засягат вас, но засягат и други играчи на определено разстояние. С други думи – стратегическото планиране създава тактически възможности.

Артът в играта е чудесен, няма какво да си кривя душата. Да, да – осем битов е, но е изпипан с въображение и стил. Ако се кефите на тематиката ви гарантирам, че ще имате възможност да влезете в атмосферата.

И… въпреки всичко това, всичко се опира до хвърлянето на зарове. Да, в много игри има доза късмет, но тук дали хвърлите нужно или не е от такова жизнено значение, че лошото хвърляне буквално може да ви изкара от играта. Освен това, не само че поемате удари, но и с всяка щета, щитовете ви започват да работят по-слабо. С други думи – тук деградивно ще гърмите.

Е… разбира се, има различни стратегии. Ако не бързате много, можете да обикаляте по магазините за щитове и да се подготвяте, но ако сте стремглаво тъп и не разчитате знаците (не виждате другите за какво се подготвят и очевидно държат в ръка), тогава сте си заслужили експлозията.

Заключение

Cave Pilot 55 е създадена с много любов към жанра и към игрите, това си личи. Играта предлага огромна преиграваемост и създава възможности за стратегическо и тактическо планиране. Компонентите са супер, а темата е пресъздадена идеално.

Да, има безкрайно мятане на зарове, но дори и това се преодолява.

С Cave Pilot 55 обаче аз имам един проблем. Само един е, но мисля, че е основен. Играта продължава твърде дълго за това, което е. Казвам твърде дълго, защото по някое време ходовете ви стават предвидими и до някъде еднообразни. Да, предизвикателствата са различни на теория, но те просто ви изискват различен вид щит. Щеше ми се въпросните щитове да имат някакви умения, дори с риск да усложнят играта. В момента те имат единствено стойност, което, честно казано, е леко скучно. Тук нямате специални умения, въпреки че можете да се сдобиете с такива… но само на конкретни места по картата и то срещу кеш – нещо, което няма да се случва твърде често.

Правилата на играта също са в повече и би било предизвикателство да ги обяснявате на нови играчи. С други думи – това си е геймърска игра.

Така де, нищо напълно нередно с Cave Pilot 55, макар и да не е сред топ игрите последните години.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отличен арт
  • Оригинална тема
  • Прекрасно пресъздадена атмосфера
  • Възможност за стратегия и тактика

МИНУСИ:

  • Продължава доста по-дълго, отколкото би трябвало
  • Късмет. С кофи.
  • Въпреки разнообразието… след средата започва да се усеща леко стерилно

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers