четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Castles of Burgundy – Най-добрата игра на Фелд?
Castles of Burgundy – Най-добрата игра на Фелд?

Castles of Burgundy – Най-добрата игра на Фелд?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Минаха години, откакто за пръв път играх играта. Споменавал съм, че това е една от любимите ми игри, но никога не съм говорил за нея. Има няколко причини за това, но една от най-основните е следната – Castles of Burgundy е доста трудна игра за обясняване в текст.

Това е една от най-големите класики на Стефан Фелд и всеки запознат с неговите игри познава техния дух – абстрактни точкови салати с някаква си там прикрепена тема, колкото да има.

В Castles of Burgundy играчите са аристократи в средновековна Франция и строят свои княжества. Правят сгради, пасища, кораби, замъци и жълти… хексагони… със специални… умения.

В тази игра, Фелд използва една от любимите си механики – зарове вместо работници. Не се притеснявайте – има много начини за въздействане върху резултатите от хвърлянията ви, а и милион опции за самите зарове. Вярно е, някои избори са очевидно по-добри от други, но винаги можете да ги метнете за някой друг помагащ ресурс.

Органайзерът не идва с играта.

Ако искате да знаете повече за страхотният органайзер, кликнете на бутона отдолу.

Daedelus Insert:Castles of Burgundy

Всеки играч има собствено табло, върху което си слага сгради. В средата на масата има централна дъска, където се появяват сгради и ресурси чрез различни механики. Вашата цел е за определен брой рундове да си направите мазен омлет от точки.

Точките се добиват по няколко основни начина:

 • Сгради, които директно ви дават точки
 • Пасища
 • Специални сгради, които дават бонуси за други сгради
 • Затваряне на определени региони със сгради
 • Продаване на ресурси
 • Бонуси от първи места за определени неща

Основното нещо, което ще правите в играта е да слагате сгради в княжеството си. Има огромно значение къде и кога го правите. Можете да строите само до предишно сложена сграда, на специален цвят за тази сграда и върху място с определено число, което е същото като един от заровете ви.

Всички сгради имат различни умения, които ви дават допълнителни действия и създават верига от комбинации, които могат да се случат дори само в един ход.

Ресурсите са също важна част от играта, защото те са основният ви източник за правене на пари. От парите не се нуждаете, но те ви позволяват да купувате допълнителни сгради, което не е чак толкова лошо.

Инфраструктурата в играта е най-достойната й черта. Всеки играч има собствено табло. От едната страна всички табла са еднакви, но от другата всяко е различно. В базовата игра таблата са 6, но през годините е имало няколко разширения със сума ти други табла. Дори и да играете на едно табло всеки път, няма да усетите повтаряемост, защото начина и реда, по който поставяте плочките ще бъде различен.

Основната борба за точки се крепи около „затварянето“ на зони по таблото ви. С помощта на малко математически умения и тактика, вие ще искате да затаряте колкото се може по-бързо и по-големи зони. Колкото е по-голяма зона и в колкото е по-ранен рунда, толкова повече точки ще получите. Освен това, първият играч затворил определен вид зона получава и бонус точки.

Някои от личните табла имат много, но малки зони и там вероятно ще търсите да затваряте възможно най-много и възможно най-бързо, докато други табла имат само по няколко, но огромни зони. Да, големите зони ви затрупват с точки, но се правят трудно, защото всяка сграда в зоната трябва да е различна, което прави пазара изключително ценен.

Castles of Burgundy е тежка игра. Тежестта не идва от правилата, въпреки че не са най-лесните за схващане в началото, а от постоянните тежки и съдбовни решения, които трябва да вземате. Тези ангажиращи и напрегнати ситуации трябва да ви подскажат, че аналитичната парализа е налице и то в най-силна форма. Това от само себе си значи, че играта е най-добра с по-малък брой играчи. През годините съм я играл и с двама, и с трима, и с четирима. Признавам, с всички винаги е било отлично преживяване, но с четирима отнема малко повечко време, може да отиде и към три часа. С двама има малко по-малко борба за плочки. С трима играта е идеална.

Заключение

Castles of Burgundy е на 11 място в Boardgamegeek и някъде на същото място и в моята лична класация. Играта може да навлечена с най-скучната тема, която можеше да се измисли, но тази тема е толкова повърхностна и без атмосфера, че играта си е направо абстрактна.

Тук вие събирате по всякакви оригинални механики точки и, моля ви, не се опитвайте да си измисляте някакви тематични връзки. Такива просто няма.

Стотиците комбинации от действия обаче и безкрайният набор от решения превръщат Castles of Burgundy в една от най-добрите стратегически игри, които някога са произвеждани. Безспорно, за мен, това е най-добрата игра на Стефан Фелд и никога няма да я откажа, ако някой изяви желание да играем… стига да имаме достатъчно свеж акъл и сили за два часа мазохистично мозъчно изтезание. Това си е геймърска игра и в никакъв случай не я предлагайте „кежуъл“ играчи. Ама какво ви говоря, Castles of Burgundy е толкова популярна от години, че вероятно вече сте я играли. Знаете за какво говоря.

ПЛЮСОВЕ:

 • Дълбоки тактически и стратегически решения
 • Възможности за вълнуващи комбинации от действия
 • Почти безкрайна преиграваемост с малко компоненти

МИНУСИ:

 • Темата е безлична, но за сметка на това отсъства
 • С повече хора, ходовете стават дълги и другите играчи ще скучаят
 • Неизбежно висока доза аналитична парализа

Можете да посетите сайта на Ravensburger за повече информация относно Castles of Burgundy или да си я поръчате директно от представителите им тук – Комсед.

Ravensburger

Поръчай: Castles of Burgundy

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers