петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Най-успешният фестивал на настолните игри!
Най-успешният фестивал на настолните игри!

Най-успешният фестивал на настолните игри!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Приятели, изминалата събота се състоя едно страхотно събитие в Борисовата градина. „Ден на настолните игри“. Според моето скромно мнение беше най-доброто събитие свързано с настолни игри у нас до този момент. Това не се дължи просто на хилядите хора, които минаха през деня, нито на целодневната игра, а на това, че страшно много хора се запознаха с нашето обичано хоби. Според мен, това беше най-добрата „евангелизация“ на настолните игри, която се е осъществявала досега в България. Както обикновено, всякакви магазини и организации представяха своите продукти, измисляха игри, турнири и занимания. Видях много познати от тази общност и всички се забавляваха с нас. Абе… яко беше!

10440734_1006346432711955_303217800163588413_n

 

Аз изключително много се вълнувам, защото ние имахме възможността да участваме в този фестивал. Беше уморително, но това изобщо не ни притеснява, защото преди всичко и ние много се забавлявахме. Представяхме много игри, обучахме малки и големи, разказвахме какво представляват настолните игри пред нови хора – деца, възрастни и дори още по-възрастни. Давахме интервюта насам-натам… очаквайте скоро и ежеседмична рубрика за настолните игри по телевизията.

11407177_1007107025969229_4886088839840011563_n

Тук е моментът да благодаря особено много на моят екип за безценната помощ, която оказа. Особено много на Камен и Ивайло, които не се спряха да обикалят цял ден масите и да запознават хората с игрите. Също така  и на Жоро (Шарки), който помагаше на нашият щанд, когато аз бях зает също да разказвам правила. Разбира се и на Жоро, който снимаше и на Неди, който изготви първия брой на списанието ни BigBoxGamers Ретро. 

den_igri

Камен в действие.

И рицарите четат нашето списание.

И рицарите четата нашето списание.

Ние предлагахме голямо количество игри от нашите колекции, които хората просто можеха да вземат и да играят колкото си искат, като преди това им обяснявахме всички правила. Раздавахме списания със статии и подарък книгата-игра СИВИ.

"Знаете ли какво представляват съвременните настолни игри, или както още се наричат дизайнерски?"

„Знаете ли какво представляват съвременните настолни игри, или както още се наричат дизайнерски?“

Това, което обаче според мен беше големия хит на нашия щанд бяха лововете на съкровища.

Първият лов, с автор Георги Димитров (Шарки) мина доста успешно с добри участници и успя да се разреши за два часа, но нека го оставя него да говори.

Първият ни лов на съкровища, който започна в 11ч. въпреки бавния си старт, скоро се превърна в хаос от хора, които идваха взимаха улики, даваха предположенията си, отговаряха на въпросите ни и тичаха обратно. Имаше един момент, в който имах притеснения дали не сме го направили много труден, тъй като първите, които се включиха имаха големи затруднения още с първата улика. Скоро обаче вече имаше трима участници, които започнаха бързо да решават загадките и изведнъж се оказаха едновременно на предпоследната, което създаде още повече напрежение и тръпка за участниците. Победителят успя да разреши всички загадки за малко повече от час, като направи само една грешка и не се наложи да му подсказваме нито веднъж. Вторият, който я разреши се справи с половин час по-бавно.

Наско, Веси и Марти - първите победители получиха награда играта Intrigue City.

Наско, Веси и Марти – първите победители получиха награда играта Intrigue City.

Вторият лов беше мое дело и понеже беше доста труден имаше сравнителни съмнения дали ще може да бъде разрешен за три часа.

Първо, наистина не очаквах, че толкова много хора ще се отзоват и ще си отдадат пълните 3 часа в тичане и решаване на загадки. Десетки компании участваха и трябва да ви кажа, че не съм се забавлявал така от много време. Не вярвах, че мога да се сприятеля с толкова усмихнати хора, които измъчвах в тежък фитнес за ума и краката, но състезателния дух ме опроверга. Всички бяха много настървени за победа и почти всички вървяха близо един след друг. Скъпи участници, не знам дали е изглеждало така, но аз много ви съчувствах, когато ми носехте грешни отговори и трябваше да ви връщам стотици метри обратно.

Добре, че бях измислил система за наказания и подсказки, че да може да се спести малко от тези връщания.

Сред отборите имаше такива с огромни предимства. Имаше отбори, които се бяха разделили, като някой стоеше близо до нашия щанд, а останалите от отбора обикаляха. Също така имаше хора с колела. Колелото се оказа най-добрият приятел на ловеца на съкровища.  Имаше участничка, която се включи много късно в лова, но успя да достигне до последната улика благодарение на нейния най-добър приятел – велосипеда.

Въпреки това, сред участниците определено имаше фаворити, като най-големия сред тях беше геният на подобни загадки – Алеко. Той водеше всички с много през първата половина, но третата загадка го затрудни и това позволи на други да наваксат.

След ожесточена борба и ужасяващо тичане, особено на последната улика, победители се оказаха Борислав и Веселина. Наградата, която получиха беше осигурена от приятелите ни от Vermin Games и тя беше играта Bright Future.

11099476_1006899749323290_2425894566916879752_n

Участниците, които достигнаха до последната следа!

Ако някой се интересува, тази седмица ще пусна цялата история на „Приятелю от това време“, тъй като само финалистите имаха възможност да прочетат нейния финал.

Всички споделиха, че са се забавлявали, дано наистина е било така, защото това беше нашия пръв опит в подобно нещо като Лов на съкровища, както и първо участие във фестивал. 

Надявам се скоро пак да се срещнем и пак да ви измислим нещо, с което да ви помъчим някой друг час.

За още снимки от фестивала, следете фейсбук страницата ни, като кликнете на бутона отдолу.

BigBoxGamers
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers