четвъртък, юни 20, 2024
Що е то Malifaux?

Що е то Malifaux?

Къде може да видите десперадота, прависти, зомбита, магьосници, чудовища, гремлини, Якуза и престъпен картел от западен вид на едно място? А къде можете да ги видите в стиймпънк атмосфера да се млатят едни други? Отговорът, разбира се, е в тактическата игра с миниатюри Malifaux (чете се Малифо). По-конкретно Malifaux 2nd Edition (М2Е), защото играта в момента преминава през Ренесанса си и набира популярност свръх тази, която предшественикът ѝ имаше.

Тук е моментът за едно малко лирическо отклонение, в което да отбележа, че М2Е принадлежи към един разряд игри, които не са технически „настолни игри“ в пълния смисъл на думата. М2Е е военна тактическа игра с миниатюрки, в която всеки играч си донася предварително приготвена банда (crew в терминологията на играта) човечета, с които ще се опитва да пребори отсрещната банда върху терен, който се строи на място. Теренът не е част от кутийките с човечета,  а може да бъде съставен от всякакви гори, хълмове, къщи, руини, гробища и други такива, които можете да намерите. Човечетата също не се движат по квадратчета, а измерват движенията си с ролетка, разграфена в инчове и могат да се придвижат колкото искат и на където искат, в рамките на посочената си стойност за движение. В това отношение М2Е е наследник на една дълга традиция такива игри с миниатюри, които включват класическите Warhammer Fantasy и Warhammer 40k, както и по-новите Warmachine, Dropzone Commander и т.н. С тези уговорки, нека погледнем за какво иде реч във фантастичния свят на М2Е.

М2Е като игра с миниатюрки

Като горд представител на жанра, М2Е споделя много от основните за002 Dark Debts Sprue него елементи, а именно спецификата на това как човек се сдобива с банда и какво трябва да се случи преди да може да я извади на масата и да играе. Ако сте свикнали да си купите настолна игра, да отворите кутията и да започнете – имам изненада за вас! Не става така с игрите с миниатюрки. Тук ще си вземето една кутия, която ще отворите и вътре ще намерите пластмасова рамка, на която са закачени човечетата ви … на части … и сивички! Преди да можете да играете въобще, ще ви се наложи да отрежете различните части от рамките (ВНИМАТЕЛНО, защото има много малки елементи) и да ги залепите, така че да се получи даденото човече. На този етап вече ще можете да играете със сивата си банда, но истинският кеф от играта е да играете с оцветената си такава, което разбира се значи, че една втора, силно препоръчителна стъпка е да си боядисате бандата (или да намерите някой, който да ви я боядиса). Всички играчи знаят, че което там космическо съзнание влияе на шанса в игрите е на страната на по-добре оцветената армия. 😉

Другото нещо, което трябва да знаете е, че купуването на кутийката с бандата не е самодостатъчно за игрането на играта. Всяка кутийка има по 1 банда, което значи, че опонента ви също трябва да има такава (или да играете с хората, които вече имаме банди), както и ще ви трябват ролетка и тесте карти. Има специални тестета за М2Е, но всяко нормално тесте с 52 карти + 2 жокера ще ви свърши работа.

На последно място, ще ви трябва терен, на който да се изправите срещу опонента си. Официалният размер на масата за М2Е е квадратна площ 1м2. Върху нея ще разположите всички теренни части, които можете да намерите, така че около ¾ от масата да е покрита и можете да се започвате!

Същността на М2Е

Преди да започнете игра на М2Е, всеки ще трябва да обяви с коя фракция ще играе. Фракциите в играта са 7, като включват Гилдията (картел, който е хванал властта в града Малифо), Некромансърите (призовават немъртви по време на играта – това са моите хора ;)), Арканистите (магьосници, които се борят срещу Гилдията, но не за общото благо, а за собствена облага), Неродените (оригиналните жители на света на Малифо – чудовища и кошмари), Отхврълените (всякакви наемници, които не могат да намерят дом в някоя от другите фракции), Десетте Гръма (азиатски мафиоти, които са инфилтрирали всички други фракции и работят за завземане на властта) и Гремлините (дребните и многобройни жители на мочурищата в Малифо). След като всеки е обявил фракцията си, от тестето карти се обръща 1, която показва каква е стратегията за дадената игра – това е общата цел, към която и 2-те страни се стремят и която дава точки. Тук е моментът да отбележа, че М2Е е игра на точки, а не на избиване на опонента (освен ако стратегията в момента не е такава …), което значи, че дори да бъдеш затрит от масата, ако си си свършил целите, а опонентът не е, можеш да спечелиш. След стратегията се обръщат още 2 карти, които показват какви ще са схемите за дадения сценарии. Схемите са по-малки мисийки, от които всеки играч тайно избира и записва по 2 и които също носят точки в края на играта. Печели играчът, който има повече точки накрая.

BPb5M_xCcAAEgqe

След като са ясни стратегията и схемите, всеки играч обявява (едновременно) бандата, с която ще играе. Фракцията е обявена преди това, но сега вече, на базата на това какво се изисква от сценария, човек може да избере кой от различните лидери на тази фракция да изкара, кои подобрения да му даде и кои модели да вземе със себе си. Тези неща се ограничават от факта, че всяка игра се играе на определен брой „точки“ (soul stones в терминологията на играта) и всеки модел и всяка подобрение „струва“ определени точки. Стандартните игри на М2Е се играят на 50 точки, но може да се играе и на 35, 25 и въобще на колкото точки се разберат играчите. Особено за първата ви игра и само с 1 кутийка, игрите ви ще са на около 35.

1406820557882

Механиките на М2Е:

Всяко от човечетата в М2Е идва с картичка със статистиките си, която показва колко е добро в защита, колко далеч може да ходи, колко поражение може да понесе преди да загине и всички 20141130_181634специални умения, които то има (в М2Е всички човечета имат по повече от 1 специално умение), а от задната страна на картичката му се виждат всички атаки, които то може да правии въобще всички специални действия, на които е способно. Очаквайте да имате между 5 и 10 от тези картички пред вас по всяко едно време (в зависимост от това колко модела имате в бандата).

Играчите се редуват да активират човечета, което значи, че всеки играч играе с 1 човече, след което опонентът му играе с 1 човече и така се редуват докато и двамата не са играли с всичките си модели. По време на хода на всяко човече, то генерира 2 действия, които може да използва както реши. Има общи действия, които са налични за всички (ходене, фокусиране, взаимодействие и т.н.), а има и специфични действия, които само даденото човече може да прави. Всяко умение има цена в действия – някои струват 1 действие, но други струват 2. Освен това, повечето умения (и всички атаки) изискват т.нар. дуел между играчите. Дуелите при атака например са между конкретната атака на атакуващото човече и защитата на горкото нещо, към което е насочена тя. Тук е мястото да отбележа, че при повечето игри от този тип шансът в играта се основава на зарчета – в смисъл при атака се хвърлят даден брой зарчета и резултатите им показват дали нещо се случва или не. Контролът върху шанса обикновено се базира на прехвърляне на зарове, чиито резултати не ни устройват. В М2Е механиката за шанс е доста различна – всеки играч има по едно тесте карти (4 бои с 1-13 от всяка и 2 жокера – черен и червен), от което в началото на играта тегли 6. След това, при дуели като горния, всеки играч откива най-горната карта от тестето си и прибавя стойността ѝ към вградената стойност на атаката или защита. Например, ако една атака с вградена сила 5 се използва срещу човече със защита 6 и атакуващият обърне 8, докато защитникът обърне 5, имаме краен резултат на атаката 13, срещу защита 11, което значи, че атаката е успешна. Тук контролът върху шанса е на 2 нива. От една страна има неща, които те карат да обръщаш по повече от 1 карта и или да избираш най-ниската, или най-високата. От друга страна, по всяко време можеш да „излъжеш съдбата“ като замениш картата, която си обърнал с такава от ръката си. Това последното значи, че имаш гарантирани карти, които можеш да „обърнеш“ по време на дуел.

20141130_181940

Освен самият сбор на стойностите обаче (да, има още – иначе щеше да е скучно :p), боята на картите понякога също има значение. Има умения, които изискват не само да се достигне дадена стойност със сбора на карта + вградено число, но и в този сбор да има дедени бои (вместо купи, пики, спатии и кари в М2Е боите са овни, гарвани, книги и маски). Поради това, понякога ти се налага да „измамиш съдбата“ заради боята, а не толкова заради самата стойност.

Играта продължава по този начин с редуване на активациите в продължение на 5 рунда, след което се обръща карта за края на играта в края на всеки рунд – т.е. играта може да свърши след 5, 6, 7 или 8 рунд, но не е сигурно точно кога.

Мнението ми за М2Е

Едно време играех Warhammer Fantasy и беше супер яко. Това беше първият ми досег с игрите с миниатюрки. Там обаче армиите са огромни – в зависимост от армията ти можеш да имаш между 20 и 80 модела. Като се имаIMG_1178 предвид, че тези модели трябва да се сглобяват и оцветяват, тези бройки ми идваха малко в повечко. В М2Е съвсем спокойно можеш да си играеш една банда с 6-7 модела и да не те притесняват всички останали. Разликата в цените също е осезаема – Warhammer струва доста повече за стандартна игра просто заради броя модели/кутии, които трябва да имаш, за да можеш да си построиш армията. В М2Е, 1 кутийка е достатъчна. Веднага бързам да отбележа, че това, че технически е достатъчна не значи, че няма смисъл да си вземе човек повечко работи – просто играта може да се играе и само с основната кутийка.

Разнообразието в различни човечета и механиката с картите като двигател на шанса също са неща, които на мен много ми допадат и издигат играта над заглавията, с които тя се състезава в категорията си. Не на последно място, моделите на човечетата са страхотни. Може стилът им да не се хареса на всички, но едва ли има някой, който може да каже, че не са много добри като качество.

За мен М2Е беше играта с миниатюрки, която търся от много време насам – сравнително евтина за започване, по-малко модели, много разнообразие в човечетата и интересна механика за контрол на шанса.

Ето и нещата в списъчна форма:

+ Евтина за започване (стартовите кутийки са между 55 и 80 лева)

+ Сравнително кратка за игра с миниатюри (около 2 часа за пълна игра)

+ Красиви миниатюри

+ Оригинален подход към шанса в играта

+ Различни сценарии

+ Различни стилове на игра на всеки водач на банда (все ще намерите това, което търсите)

+ Темата и атмосферата (нинджи, каубои, магьосници, чудовища – изберете си)

– Ако не обичате да сглобявате модели

– Ако не обичате да боядисвате фигурки

– Всичките специални умения върху картичките на 2 банди могат да дойдат малко в повечко

– Цената за започване е измамна – като си вземеш една кутия и поиграеш, решаваш, че всъщност моделчето Х би било супер в твоята банда, та си го взимаш и него, което те подсеща, че моделчето У също не би се представило зле … и така левче по левче изведъж вече имаш колекция 🙂

Между писанията ми и картинките, които виждате, не мисля, че имам какво друго да ви кажа, освен къде можете да си купите и да играете играта:

BoardGames.BGLevel Up

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers