неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Видео игри и приложения » Дигитална версия: Through the Ages: A New Story of Civilization
Дигитална версия: Through the Ages: A New Story of Civilization

Дигитална версия: Through the Ages: A New Story of Civilization

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Рядко правя ревюта на видео игри, свързани с настолни игри, разбира се. Досега съм правил такива на Neuroshima Hex и Dominion. И двете бяха безкрайно пристрастяващи… но нито една от тях не е като TTA апликацията.

Играта е в продукция близо две години и… странно, но това беше една от най-очакваните игри за 2017-та за мен, а дори не е нова игра.

Преди всичко, ако не сте запознати с TTA: A New Story of Civilization силно ви препоръчвам да прочетете ревюто ми на настолната игра, тъй като това е наистина гениална игра, която си заслужава второто място в класацията за най-добри игри по-принцип в Boardgamegeek.

Ревю: TTA: A New Story of Civilization

Не мога да навлизам в технически специфики за играта, тъй като не съм специалист, въпреки че ще наблегна на нещата, които са ми направили впечатление от тази гледна точка.

TTA апликацията е с огромни възможности и любовта отдадена към нея си личи… особено от цената. Така, разбирам, че много хора се стряскат от 19 лв за апликация, но трябва да имате предвид, че вътре няма вътрешни пазарувания, реклами и опция за премахване на реклами, както и всякакви други залъгалки, които да ви точат портфейла. Плащате си парите и играта е ваша. Цялата игра.

TTA е една от най-тежките цивилизационни игри на майсторът на сложни игри Влада Хватил. Тя има толкова класически настолни компоненти и механики, че на теория изглежда почти невъзможно да се имплементира успешно в дигитален формат.

Е, някак си пичът е успял. От CGE не просто са наели програмисти, които да вземат успешна игра и да я направят за мобилни устройства. Самият Влада е инвестирал цялото си време последните години, за да може проекта да бъде изпипан.

Това горе вдясно означава, че ме чакат пет игри, в които е мой ход в момента.

От както получих моето ревю копие се скъсвам игра, така че ако не ви отговарям на месинджъра, имайте търпение! Всъщност… това не е точно така. Така де, скъсвам се да играя, но това не ме отделя толкова от света, колкото други игри. Странно е, но ще стигна и до там.

В играта има най-различни модове.

 • Класическа игра срещу AI с различни трудности
 • Всякакви тематични предизвикателства с по няколко нива
 • Самосвал с постижения, с които да се хвалите пред приятели
 • Стандартно Pass and Play, което никога не съм играл в никоя игра
 • Прекрасен онлайн мод, friend система, лобита и ин-гейм чатове.

Online мода.

Най-големият минус на настолната игра винаги е бил времетраенето на играта – час на играч. Това превръща Through the Ages в събитие, което се играе два пъти в годината. От както имам видео версията съм играл сигурно 5 пъти повече игри, отколкото съм играл изобщо настолната игра. Това се дължи на две неща – скъсеното време за игрова сесия (около 15 минути на играч), както и на системата за игра „от време на време“. Пак – за това след малко.

Основните ин-гейм принципи са два – дигитален начин на игра или настолен. Всъщност и двата са почти едни и същи, но особено при игра онлайн силно препоръчвам дигиталния – той забързва някои механики в играта и попроменя дребни нещица, като например принципа за наддаване на колонии. Вместо стандартно наддаване, дигиталната версия позволява само един рунд сляпо наддаване, което променя малко усещането, но забързва с тонове цялостното геймплей времетраене, тъй като няма нужда да се чака всеки играч.

Изкуственият интелект в играта е труден за опитни игри и направо невъзможен за хора, които никога не са пробвали Through the ages.

А Влада – още по-труден! Може ли още първата ми игра онлайн да ми се падне дизайнера на играта…

За всичките ми игри все още не съм успявал да победя нито веднъж HARD бота, а средните ми дават голям зор. Трябва да се има предвид, че считам себе си за по-скоро добър играч на TTA.

Вграденият туториъл е със самия Влада и е доста дългичък. Въпреки това го препоръчвам дори и на запознатите с настолната игра, за да можете да свикнете с дигитализацията.

Виждате от снимките, че артът е същия като от настолната игра. Имах притеснения, защото аз не разполагам с таблет и го цъкам на телефона. Страхувах се, че всичко ще бъде дребно и неясно. В играта има готина и бърза функция, в която лесно можете да кликнете на картите и да ги прочетете отблизо. От друга страна, това е игра с определен брой карти, които влизат в игра всеки път, така че вероятно ще ги запомните доста бързо.

Не разбирам много от технология и телефони, но предполагам, че въпреки всичко, на смартфоните с по-малък диспелей все пак играта би могла да бъде проблем. За сравнение – аз съм със Samsung Galaxy A5 (2017) и всичко се вижда перфектно.

Ето ей така изглежда на телефона ви.

Сега… Да минем към причината TTA апликацията да е феномен.

Онлайн играта

TTA е походова игра и това се пренася гладко в онлайн мода. Можете да играете с приятели, можете да играете с непознати, можете дори да добавяте ботове в играта си.

Има няколко различни начина на игра.

 • Блиц на живо
 • Стандартен блиц
 • Релакс игра на живо
 • Бърза асинхронизирана игра
 • Средно бърза асинхронизирана игра
 • Стандартна асинхронизирана игра
 • Дълга асинхронизирана игра
 • Безкрайна игра

Разликата между игрите на живо и асинхронизираните игри са в това колко време имате на ход, колко време имате за отговор на действие на друг играч по време на неговия ход и колко време имате в резерв, ако не сте на телефона.

Блиц игрите обикновено имат няколко минути за ход, секунди за отговор и до час време в резерв за всяка епоха. Асинхронизираните игри са измислени за хора, които от време на време цъкат и само, когато си освободят време. Стандартната игра, която играят повечето хора (аз също) е 24 часа за ход, 24 часа за отговор и 3 дена в резерв за всяка епоха.

Нека това не ви стряска, защото играта позволява да играете колкото искате игри едновременно. Можете дори да играете с едни и същи хора в различни лобита. По този начин аз постоянно играя около 10 игри едновременно. Понякога хората са дълго време на линия, понякога не са. Обикновено се появяват късно вечер.

Постижения.

Няма нужда да държите играта включена, защото ще получавате известия за това кога е вашия ход, кога трябва да отговорите на действие (дали на агресия, дали за наддаване за колония). Така няма нужда да висите постоянно на телефона, тъй като ходовете обикновено траят една-две минути. Просто си правите хода, когато решите и можете да отделите минутка и си продължавате с действията.

Wars, wars everywhere…

Все пак няма нужда да помните всяка от игрите си. Информацията бързо се вижда след като отворите екрана си. Разбира се, ако искате, можете да се концентрирате в една игра в блиц формат, но трябва да сте готови да отделите около час концентрирано време.

Това, което правя аз понякога е да си пусна някое предизвикателство офлайн и когато е мой ред онлайн, с едно цъкане отивам в играта.

Ако някоя игра ви писне, или виждате, че няма как да я спечелите има два варианта. В единия – вие просто се отказвате и излизате от игра (все още не съм виждал ефекта от това върху игра), а другият е да се оставите в ръцете на бот, който да довърши играта вместо вас. Това съм го виждал често и ми харесва (когато го правят другите), защото забързва доста играта. От друга страна, не прекалявайте с този начин, защото ако го правите вие често, играта ще предупреждава останалите играчи в лобито, че имате склонност към отказване.

Преди да мина към заключението, все пак открих две неща, за които може да се помрънка. На първо място – това е чата. Аз съм технически неизправен и инвалидността ми в тази област може да превръща това мрънкане в неадекватно, но понеже играта се играе само в хоризонтално положение на телефона, чатът закрива целия екран (знаете как е, когато пишете в хоризонтално положение на телефона ви) и това е доста досадно.

Второто нещо, което може и да се дължи на телефона ми (но се съмнявам, защото все пак е някакъв среден клас телефон) е дълбокомислието на ботовете. Когато играете срещу три бота, някои от тях имат склонността към аналитична парализа и ходовете им минават почти със скоростта на реален човек – особено в по-късните епохи, когато имат по твърде много действия. С други думи – играта може доста да забави.

Ей ме на.

 

Заключение

TTA апликацията е страхотна! Двете години, похарчени за работа по нея тотално са се изплатили. Усеща се подход към най-малките детайли, като играта дори те подсеща за неща, които често забравяме в настолната версия. Всеки път преди да свършите хода си ще ви каже, ако сте забравили да използвате някое готино умение на лидера или чудесата. Ще ви каже, ако има военна тактика, която би ви била по-изгодна. Ще ви каже дори, когато ако не внимавате ще настане революция или пък корупция.

Through the Ages е единствената настолна игра, която съм срещал с вписано правило, че можете да връщате действията си преди да ви е свършил хода. Тук това е имплементирано динамично с бутони тип ctrl+z – ctrl+y.

Всичко в играта е удобно, ясно и интуитивно. Предизвикателствата са… предизвикателни, но тематични и вълнуващи, а постиженията са готини и си струва да ги гоните.

Изкуственият интелект е вероятно по-умен от вас и ще ви размазва, но не е непобедим. Той ви позволява да научите по-добре играта и ви дава нещо, към което да се стремите.

Онлайн играта обаче е фокусът, заради който си струват парите ви. Вие няма нужда да отделяте ценно време и да се отцепвате от света. Можете просто да си настроите за лежерна асинхронизирана игра и да си поцъквате ход един-два пъти на ден в колкото си искате лобита. Освен това, за да играете онлайн не ви е нужен високоскоростен интернет. Аз съм с най-скапания мобилен интернет (нищо че пише 4G), който можете да си представите и пак играта върви чудесно. 

И тук, като във всяка самоуважаваща се онлайн игра се качват нива с опит, но всичко, което се променя е едно число пред профила ви, профилната картинка и изкачването в Leaderboards (да, има и такова). Все още не съм открил нищо друго, заради което да ви служи този опит.

Играта са в пъти по-бърза от настолната версия, но не е тематично по-лоша. Разбира се, винаги е по-добре да седнете на маса и да поразцъкате с приятели, но нищо не ви пречи да тренирате, докато пътувате в автобуса, колата (Надявам се не на шофьорското място), или просто чакате приятелите ви да дойдат да играете TTA, а те закъсняват, защото цъкат ТТА… с вас… в момента!

Чатът в играта все още има нужда от доизкусуряване според мен. Ботовете се позабавят с изминаването на епохите, но това не са болки за умиране. При всички случаи, това е едно от най-добрите неща за настолния свят тази година… макар и да не е съвсем настолно.

И между другото… добавете ме онлайн – Bigboxgamer

ПЛЮСОВЕ:

 • Усеща се духа на настолната игра
 • Адекватно имплентирана за дигитални устройства
 • Предизвикателни постижения
 • Отлично постигнати предизвикателства
 • Великолепен онлайн мод
 • Не е нужно да имате високоскоростен интернет
 • Веднъж платили – получавате цялата игра!

МИНУСИ:

 • Чатът онлайн е кофти, поне за смарт телефони
 • Ботовете започват да бавят ходовете си с изминаването на епохите
 • Цената все пак е доста висока като за апликация – 19 лв

Няма много нужда да ви казвам откъде бихте могли да си купите играта, но все пак ей ви на:

Google Play

iTunes

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers