петък, май 17, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Targets – мятане на зарове по мишени… това е
Targets – мятане на зарове по мишени… това е

Targets – мятане на зарове по мишени… това е

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Продължавам с ревютата на кратки и просто прости забавни игри. Е… днешната игра не е толкова  откачена като вчерашната, но мисля, че ако се постараете, можете да извлечете известна доза безумен дебилизъм.

Мисля това да бъде най-краткото ми ревю, тъй като играта не предполага нито дълбоко анализиране на геймплея, нито тежко преминава през правилата… защото просто тя почти няма такива.

Тази игра я видях за пръв път миналата година във фестивала в Нурмберг, представена от господин Тиабат Куинтънс, който тогава пусна на пазара Piratoons – лека семейна пиратска игра с чудесен арт. Тук… такова нещо като арт не съществува в истинския смисъл на думата, но… има няколко нарисувани мишени. За сметка на това пък са се постарали с компонентите – 9 дебели плочки с мишени, 4 диска и 12 шест стенни зарове (по 3 от 4 цвята)с чудесно качество. Това е всичко. Е… освен книжката, която е пълна с модове на игра, някои от които излишно сложни… Но както и да е, ще се фокусираме върху елементарните базови указания.

pic2391878_md

На масата се нареждат три мишени. Всеки взема по един диск и го поставя на поне една мишена разстояние от най-близката до него мишена. Нарежда трите си зара един върху друг, върху диска. По време на своя ход, с един пръст удря най-горния зар от кулата и се старае да уцели някоя от мишените. Ако успее да уцели центъра, взема мишената директно и я обръща с лицето надолу до себе си. Вече има една точка. Ако не успее, се чака краят на рунда (когато всички зарове са на масата) и който има зарове с по-голяма обща стойност върху всяка мишена, прибира мишената.

Ето и хитрата част. Тази мишена просто си я слага под диска и тя трябва да издържи един рунд време. Ако по време на следващия рунд, някой изпрати зар върху нея, той може да я открадне.

Ако искате да бъдете гадни (а не знам защо не бихте искали), можете да се опитате да съборите кулата от зарове на друг играч. Ако успеете, той губи един от заровете си за рунда. Ако без да искате сам си съборите кулата, вие губите един от заровете си.

Ако по време на играта имате два зара с еднакво число, можете да си приберете един от заровете и отново да го ударите с пръст.

Всичко продължава докато един играч събере 4 мишени или мишените като цяло свършат.  В играта има още няколко допълнителни правила и модове, които усложняват играта и честно казано, бих препоръчал да се пробва всичко, тъй като играта е светкавично бърза и можете да си поцъкате няколко пъти. Освен това, въпреки че не го пише в правилата, можете да си измислите хиляди игри с тези мишени, защото Targets очевидно е отворена към всякакви домашни изобретения и правила. Да не говорим, че мишените са в три различни цвята, а те не се използват функционално в базовата игра.

Заключение

Targets е чудесна лека игра за завършване на настолна вечер, а защо не и за започване. Играта е толкова бърза, че можете да изиграете няколко игри една след друга. На теория, играта изисква ловкост, защото удряте зарове с пръст (фликвате), но на практика вие удряте шест стенни зарове, които така или иначе си ходят където си искат. Ако приемете този факт и не се ядосвате, че нямате никакъв контрол над ситуацията, мисля че ще се забавлявате с това малко и отпускащо игричЕ. Книжката с правила е усложнено написана и дава усещане, че ще играете по-тежка игра от това, което Targets е всъщност, но веднъж опознали правилата и модовете й, съвсем спокойно можете да си измислите и ваша версия. Не мисля, че някой ще ви се разсърди.

ПЛЮСОВЕ:

  • Малка и компанктна игра
  • Малко, но качествени компоненти
  • Светкавичен геймплей
  • Отворена за домашни правила

МИНУСИ:

  • Търкалянето на зарове е непредвидимо
  • Сложно написани прости правила

За повече информация, можете да посетите сайта на производителите:

Blackrock Editions

Твърде е вероятно скоро това заглавие да се появи и у нас, тук –

Paladium Games

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers