понеделник, април 15, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Tallin – „недостатъчна“ игра
Tallin – „недостатъчна“ игра

Tallin – „недостатъчна“ игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Талин е… Талин е… Талин е инте… Не знам какво е Талин. Развива се през 14-ти век и се опитвате да създадете най-влиятелните съюзи в града в лицето на тевтонските рицари, монасите и търговците в древния естонски град. Освен това строите и кули.

Талин е игра, за контрол на… иконки. Всеки играч получава по едно тесте с десет карти. Всяка карта има две страни. Всяка страна има различна комбинация от трите вида иконки – рицари, монаси и търговци.

pic2913172_md

Всеки започва с няколко стартови иконки. След това си тегли от тестето три карти, избира една карта и я поставя с лицето надолу по начин, който след като я обърне да си личи коя от двете страни е избрал. Всички играчи заедно обръщат картите си.

Така, малко по малко всеки се затрупва с различна комбинация от иконки.

По някое време, някой може да изиграе действие, с което да предизвика отбелязване на точки. Това действие позволява на играча да сравни конкретни иконки с иконките на другите играчи и колкото повече играчи имат по-малко от този тип иконка, толкова повече точки получава играчът инициирал това сравняване.  След това той има право да обърне една от картите на масата си с лицето надолу (строи кула) или да сложи една от картите в ръката си за такава кула. (ако сложи от ръката си, намалява опциите си за следващия ход).

pic3164740

В края на играта всички кули отново се обръщат и се гледат иконките под кулите. Сравняват се най-многобройните иконки от всеки играч и се вземат точки. Освен това останалите иконки се сравняват още веднъж за още повече точки.

И дотук нищо не разбрахте. Което е съвсем нормално, защото това е една от онези игри, които като ги сложиш на масата по-лесно… не се обясняват. Искам да кажа, че правилата са малко, но са толкова различни и неинтуитивни, че могат да се класират в категорията „странни”.

pic3164741

Геймплеят продължава десет-петнайсет минути дори и с максималния брой играчи. Трябва да отбележа, че има голяма разлика между игрите с двама, трима или четирима играчи. Колкото повече хора имате на масата, толкова по-голямо е взаимодействието и възможността да натрупате точки се увеличава, защото вземате точки за всеки играч, който има по-малко иконки от вас.

От друга страна с двама играчи битката е по-напрегната, защото вие се следите през цялото време и няма нужда да следите твърде много хора, за да знаете какви са им обърнатите кули.

Добре де… може би „напрегнатост” не беше най-правилния термин. Затова направо ще премина към краткото заключение.

Краткото заключение

Tallin e “мързелива” игра. Това не е защото дизайнерите са мързеливи хора, напротив. Играта е хитра и предлага някои интересни врътки. Просто тя е толкова хладка, че носи мързелива емоция. Това е такава емоция, която напъва да излезе, но така и не успява. С други думи, Tallin е игра, която предлага интересни идеи и дори ги осъществява, но те не са достатъчни, за да успеят да ангажират човек, който има опит със съвременни настолни игри.

За нови хора също не е подходяща, защото в играта има не толкова лесни концепции за схващане. От друга страна, играта би била подходяща за лежерна следобедна сутрин. Това е такава сутрин, която е толкова топла и успокояваща, че знаеш, че няма да мръднеш от дома си чак до вечерта. Достатъчно с метафорите.

Tallin пристига с две малки разширенийца, които според мен трябва да вкарвате винаги, за да мушнете поне малко захар в безличния си билков чай (знам, не мога да се спра). Едното разширение вкарва иконки жокери, а другото допълнителни начини за печелене на точки. Препоръчвам винаги да играете с тях.

Ostia Games са нови на пазара и едва ли ще се наложат точно с това заглавие, но другата тяхна игра е убиец! Тези дни очаквайте поредната лична изненада от малка картова игричка!

ПЛЮСОВЕ:

  • Бърз геймплей
  • Постоянно взаимодействие между играчите
  • Разнообразие и модове

МИНУСИ:

  • Недостатъчно ангажираща за игра с толкова правила
  • Недостатъчно проста за неангажираща игра

А сега, можете да поръчкате из сайта на тази немска компания, докато чакате ревюто ни на отличната им Blindes Huhn.

Ostia Games

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers