понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Space Opera – Хейт в космоса
Space Opera – Хейт в космоса

Space Opera – Хейт в космоса

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Това е втората игра от Games 4 Gamers за тази година и донякъде тя оправдава името на компанията, за разлика от не толкова сериозните игри преди това.

Е, не че тук ще натоварите мозъците си до Mage Night степен, но поне имате малко повече избори, отколкото бихте очаквали спрямо предните игри на компанията.

От сега да си го кажем – тук „Космическа опера“ не е особено адекватно заглавие, тъй като играта е далеч от епична. Вярно е, строите си флота и пътувате през различни системи и съзвездия, биете се и… се биете. В тази игра, всичко, което ще правите е да се биете. И понякога не само с кораби и единици. Тук ще си хвърляте карти безразборно един върху друг и ще си унищожавате трудно направените технологии с едно щракване на пръсти.

С други думи – това е игра на чист хейт кард плей и малко „кансъл на кансъла“.

Това е игра тип „Последният оцелял“ и за съжаление някой може да бъде изкаран от игра достатъчно бързо, че да си изчопли поне две пакетчета семки (от големите), докато чака другите да свършат.

По време на хода си имате пари, които да харчите по разни карти в ръката си. Тези карти могат да са технологии, които да ви помагат за развитието, кораби, които да ъпгрейдвате и да млатите другите, военни единици (виртуални – върху малък трак пред вас), които също ви помагат в битките или да се движите по-лесно напред в космоса.

Има два начина да спечелите – да биете всички или да построите определено количество технологии и единици. Вторият начин е малко вероятен, тъй като тук има толкова брутална агресия, че малко да си покажете главата и ще получите куршум в окото. Мда – усещате Мънчкин ефекта вече.

Артът в играта е готин, а расите са тематични и разполагате с богат избор, за да си разнообразявате поне малко игрите.

Механиките в играта изобщо не са сложни, макар и да има някои неинтуитивни неща в тях, но книжката с правила беше… ужасна. И със Zombie Dawn имахме проблем, но тук положението беше потресаващо. Имаше липсващи правила и неща от типа – ще прочетете малко по-късно за това правило, но така и не го пише. Имаше и неясни и неподредени неща, които правиха играта изключително трудна за изваждане на масата.

В основата, играта си е проста – В началото драфтите няколко карти, после всеки ход теглите по една-две карти, понякога и повече. Строите табло пред себе си и биете другите.

Това, което ми хареса в Space Opera е системата за откриване на противника. Всеки ход вие теглите карта със съзвездие и ако то съвпада с цвят, който опонент има, тогава можете да взаимодействате с този опонент. Можете да търгувате напълно свободно или да се биете. Отделно можете да плащате и да търсите ново място по време на хода си. Така можете да бягате от битки или да търсите опоненти, ако сте се ояли.

Един от основните ми проблеми тук е че играта (също като в Zombie Dawn) е пълна с карти, които се играят извън хода ви и причиняват немалко простотии. И то ОГРОМНИ простотии, които могат да върнат някого с ходове назад. Това може да е доста опустошаващо и изнервящо.

Щетите, които можете да направите на някого са толкова големи, че ако нямате нещо, с което да се защитите наистина можете да излезете рязко и неочаквано от играта. А лошото е, че все пак теглите карти на случаен принцип и може да не теглите това, което ви трябва.

Заключение

Space Opera e картова игра с яко хейт. Строите табло пред себе си и трепете другите с карти от ръката, като се надявате те да нямат по-гадни неща в техните ръце. С други думи – това е адски случайна игра… с някакъв контрол, но не достатъчно, че да не обвинявате проклетия късмет, когато някой ви разбие всички кораби и подобрения само с една Черна дупка.

Хората, които се кефят на Мънчкин и искат малко по-геймърско приключение, биха открили качества в играта, особено като играта има склонност да бъде по-бърза от Мънчкин.

Хората, които обичат космическа тема може и да пробват играта, защото темата до някъде се усеща, а артът и историята на космически номади са готини.

Ако обаче търсите справедливост във вашите игри, едва ли Space Opera ще ви направи щастливи.

Аз… откривам играта за „правилна“ за това, което е, но не мисля, че бих я извадил скоро на масата. Просто не е мой тип.

ПЛЮСОВЕ:

  • Оригинална космическа тема
  • Отличен арт
  • Разнообразие от раси
  • Оригинална механика за пътуване в космоса

МИНУСИ:

  • Твърде. Много. Рандъм. Хейт. Твърде много.
  • Книжката има нужда от сериозна обработка

Повече инфо можете да намерите в сайта на производителите.

Games 4 Gamers

Но можете и директно да пишете на готините пичове от Pikko Games и те ще си скъсат задните части да ви открият космическата или която и да е друга опера.

Поръчай: Space Opera

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers