неделя, юли 14, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Smash Up – Можеш ли да овладееш хаоса?
Smash Up – Можеш ли да овладееш хаоса?

Smash Up – Можеш ли да овладееш хаоса?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

pic1269874_md

Boardgamegeek за пореден път доказа, че е просто като всички останали класации за всички останали неща по принцип. На него не може да се разчита. Да кажеш, че топ 100 игрите в BGG са най-добрите 100 е все едно да кажеш, че топ 250 в IMDB са най-добрите филми. „Черният рицар” на 7 място. Вие сериозно ли?!

Както и да е, случаят със Smash up е същият, но в обратна зависимост. В момента играта е на 649 място. Е, бива ли така бе, колеги? Пор уай?

Ето го и моето мнение!

 

BGG рейтинг – 9.5/10

 

Ако искате да си чупите главата 4 часа с нещо мощно, което после ще ви бръмчи из мозъка следващите няколко седмици и ще ви заема нормалното място в мозъка, което се използва за…ами за мислене – играйте Game of Thrones the Board Game и докато си пишете в офиса алгоритмите в екселските таблици(аз това си представям,когато някой като ми каже, че работи на компютър) и изведнъж осъзнаете, че половината от клетките са ви запълнение с хора от Ланистър, осъдени на смърт, тогава вместо да крещите като обезумели, че някой трябва да направи нещо относно наближаващите диваци, можете да изпиете една студена вода, да си седнете на гъза и да приемете с достойнство първото си предупреждение за уволнение и то не защото шефа ви ви смята за ненормален, а именно защото той самият е Ланистър!

Друг симптом, че ви е дошло твърде много е да пишете дълги изречения и да карате хората да ги прочитат няколко пъти преди изобщо да схванат мисълта ви.

Разбира се, вместо това винаги можете да разцъкате две-три игри на Smash Up, да се посмеете малко и да удовлетворите нуждата от хубава лека игра, която обаче в никакъв случай не е филър(игра, с която си запълвате времето или загрявате за по-голяма игра).

ТЕМА – 10/10

Някои хора биха нарекли тази игра съвсем НЕтематична, но ако сте почитатели на автори като Дългас Адамс или Тери Пратчет, Smash Up е повече от тематична. Темата основно се състои във вашето въображение. Има осем различни фракции – Нинджи, пирати, зомбита(ДА!), магьосници, фокусници(Tricksters), извънземни, роботи и динозаври с лазери. Как пък тези могат да се съчетаят на едно място? О, чакайте, не съм свършил. Всеки играч взема две от тези фракции и ги смесва в една. Така могат да се получат „зомбита извънземни”, „нинджа фокусници” или пък „магически динозаври с лазери”.

pic1270316_mdЗначи, от това по тематично какво повече?! Как какво – базите!  Всички играчи се борят за спечелването на няколко бази, които могат да бъдат от „майката-кораб”, до „царството на гъбките”!

Сега пак ще попитате – „Какво пък искат магическите динозаври с лазери от царството на гъбките?”. Много питате, бе!

Ако искате история, е па, измислете си!  Може би динозаврите се хранят с гъбки, или пък имат нужда от печурково олио за смазка на своите лазери. Може би дори си търсят халюцигени за подсилване на своите магии. Ваша си работа. Никой не пита „ама как”, „ама защо”…Ако някой пита – бегом обратно в офиса при своя шеф инцест!

Думата е една – абсурд. По фън няма на къде!

КУТИЯ – 9.5/10

Кутията е малка, но няма нужда и да е по-голяма. Има разделения за различните фракции и

537678_579422442071025_2142048158_nбазите. Дори има място за бъдещите разширения на играта. Единственият ми проблем, не знам дали е и проблем, е че първото разширение се очаква да пристигне с победни токъни. Не знам точно къде ще трябва да се слагат, защото няма определено място за тях. Може би под разделителите?

Съвет: Не се плашете когато отворите за пръв път кутията и видите само две малки тестета с карти в една цяла кутия. Какво да направят хората, пакетирали са ги максимално оптимизирано. Не се притеснявайте, когато махнете найлончето и сложите фракциите по местата им, всичко ще изглежда добре. Ако пък и ги слийвнете, муцка.

КОМПОНЕНТИ – 10/10

Това е игра с карти, така че всичките компоненти са…картите. Smash up се отличава от повечето игри с карти с едно нещо – своята…шареност! Най-после! Аман от сиви и тъмни фентъзи псевдо страшни и скучни пишман рисунки, сякаш взети от гугъл имиджес.  Артът е великолепен. Рисунките са много детайлни и въпреки, че не всяка карта е уникална, има достатъчно разнообразие, че да ви поддържа малкия капризен мозък в постоянен интерес.

601964_580790405267562_781787975_nИма едно нещо, което не мога разбера. Опитвам се да не се заяждам и ще попитам следващият въпрос с целия мир, който съм събирал през живота си в сърцето ми. Няма да се ядосвам и няма да обвинявам. Просто въпрос. Едно малко въпросче. 1…2…ЗАЩО….спокойно, спокойно…играта не пристига…със СКАПАНИ…няма, няма да се ядосвам…токъни, които да следят победата?  Ето, казах го…МРСН…

Наистина не разбирам. Забравили ли са? Защото скоро ще пристигнат с разширението, което идва през март месец. Чакали са да видят реакцията на хората ли? Защото, според AEG, хората не обичат да следят точките…ааа или може би искат да стимулират писането на ръка с химикал? Не знам, това някаква маркетинг стратегия ли е? Абе най-вероятно е имало момент на производителите, след като са направили играта – „Абе…имам чувството, че нещо забравихме..Хм…” ДА! ЗАБРАВИЛИ СТЕ!

 

Но вече съм спокоен, защото аз получих своето обезщетение. (а и използам покер чипове за точки) И то голямо. Не знам дали всички разпространители(вероятно не) предлагат промота(прома…проми..промове?), но заедно с моето копие аз получих такова. И то не едно, ами 8! 8 плаката с чудесно качество, като всеки плакат е дуплика на една от картите от различните фракции. Евала! Закотвихте десятка с това!

ГЕЙМПЛЕЙ – 10/10

Това е една от малкото игри, които можеш просто да извадиш и да започнеш да цъкаш. Всичко е подредено, просто избирате по две фракции, тУряте на масата няколко бази и се почвате.

Картите са два вида. Действие и миниън(ваш слуга). Вие сте един вид големия бос, който само заради чувството си за хумор и ниската обща култура сте решили да съчетаете две стереотипни раси в една фракция. Чист късмет е, че расите не се избиват една друга(въпреки, че в някои случаи и това е възможно).

Тук е момента да ви обясня и какво представлява самата игра.

На масата има толкова бази колкото са играчите плюс една. Всяка база има три големи числа в средата, умение с предизвикателно  дребен шрифт(има обещание, в разширението това да се поправи) и едно друго число горе вляво – силата на базата. Уменията са най-различни. Примерно: Играчът, който успее да разбие тази база, може да избере следващата база или пък – всички миниъни имат +1 сила на тази база.

pic1276571Всеки миниън има номер в горния ляв ъгъл – сила на миниъна. Когато този миниън влезе в базата, той добавя това число към всички други числа на други миниъни, които вече са в базата. Когато общия сбор на числото стане равен или повече от силата на базата, базата се чупи. Всички миниъни се ихзвърлят в дискарда(боклука) на играча.

И сега идва ред на трите големи числа в центъра на базата. Играчът с най-много сила на миниъните, получава като точки първото число, вторият – второто и третият третото. Има допълнителни правила ако са равни, но това сега не е важно. Как се играят миниъни?

По време на своя ход, играчът може да изиграе едно действие и един миниън(ще продължавам да го наричам така, защото просто няма много точен превод на български). Изглежда ви малко? Съвсем не. Всеки миниън( с изключение на Големия Рекс) има умение. Това умение може да ви позволи да играете допълнително действие или допълнителен миниън.

Когато някой стигне 15 точки, играта свършва и той става победител.

Това е. Просто. Нека ви предупредя. Играта не е филър! Ако играете трима или четирима човека, играта може да се изиграе и за повече от час. Така че не я започвайте с намерение за филър. Да, лека е и по никакъв начин не си напрягате малкия ограничен мозък за вземане на болезнени стратегически решения(освен ако не сте зомбита или магьосници), но започнете игра с отношението, че ще играете нормална игра с карти.  В повечето случаи, изборът коя карта да играете е много лесен и очевиден. Дори много зависите от тегленето на картите от вашето тесте. Въпреки това, играта е ужасно забавна и дори и да загубите, пак ще си счупете диафрагмата от смях, а вашите приятели няма и да разберат, че се задушавате и ви остават 3 минути живот от липса на въздух, просто защото и те ще се хилят като идиоти.

РАЗНООБРАЗИЕ – 10/10

По принцип не може да се изчисли колко разнообразна може да бъде една игра.  В този случай – това не е така. Нека грабна калкулатора(иначе казано – start менюто) и да изчисля колко са възможностите са комбинации. Добре де, мързи ме. Веднъж докато чаках автобуса от Герман,

pic1298430близо до офиса, си направих труда да стегна моето хич-не-математическо мислене и в продължение на 30 минути успях да сметна колко са възможностите на комбинации между две фракции.  След това някой ми звънна и бях до там. 30 минути на вятъра и 2000 изгорени калории от напъване на констипиран акъл отлетяха в небето. Вероятно някъде, след някое време, някой друг нещастник като мен ще си стои на някоя друга спирка и ще го прасне по челото някакво число, за което за жалост той няма да има никаква идея какво е това. Ами точно това е – моето изчисление. Вероятно можеше да изчисля и сега колко се получава, вместо да разтягам локуми толкова дълго, но сега като се замисля…много мислене бе, братче. А и обичам локум. Добре де, не обичам. Правя се на оригинален.

А сега, ако се наложи и да изчисля колко разнообразие добавят и 4те нови раси от разширението…тъкмо време да излезе следващ експанжън.

Заключение

Уникална игра.  Още след първото разиграване усетих, че съм направил голям удар с тази покупка. А като се има предвид цената – идеално! За между 60 и 70 лева ще получите един малък разкош, с който може да си мерите силите с вашите приятели, като вероятно преди това и физически –  с цел кой ще вземе зомбитата(OP). Има един проблем, който при мен и моята компания не е проблем, но за доста от хората ще е. В играта има много текст и този текст е на английски. Много ми се иска да успея да направя превод на картите и ако имам време с удоволствие бих се заел с това.

А за играта…ами ако трябва да опиша с две думи този абсурден скъпоценен камък, то те ще бъдат ето тези – „Защото така!”

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

5 коментари

  1. Играта е добра, определено, забавна е, но за мен си има и някои кусури, които ми се струва, че следва да споделя като контрапункт на супер позитивното ревю на BigBoxGamer. Основното е, че не всички комбинации са еднакво силни и интересни за игра. Така например първата игра, която играх ми се стори доста скучна, защото буквално можех само да играя по един миниън и един екшън на ход и нямаше почти никаква интеракция между двете ми фракции. В същото време зомбитата в комбинация с магьосниците играха по 4-5 карти ход и мачкаха всичко 🙂 Вчера играх с доста по-добри комбинации от фракции и беше доста по-забавно! Също е важно да ти се паднат правилните карти в правилното време, защото реално се играе около половината дек или малко повече, а всяка фракция има по един супер силен миниън и ако и двата не ти дойдат може да се чувстваш прецакан, при положение че опонентите ти изваждат и двата. Има и много текст по картите, което за първата една-две игри ще е проблем, не толкова за твоите карти, а за тези на противниците, защото няма да знаеш какво се случва, което пък допълва чувството за хаос. След това обаче, особено ако играеш с всяка от фракциите, всичко става доста по-ясно и стратегическо. Това обаче може да се каже за почти всяка игра на карти, така че това едва ли е някакъв сериозен минус на играта, а просто нейна характеристика. Като цяло положителна оценка за играта, защото искам пак да я играя, което винаги е показателно.

  2. Може с някои фракции да играеш по-малко карти на ход, но картите им са мощни(динозаврите) или пък безсмъртни(пиратите), които се движат наляво-надясно. Нинджите пък трепят другите миниъни. Трикстърите се мешат в картите на другите. Само останалите три играят повечко карти, но и те си имат проблеми. Магьосниците имат много действия, но миниъните им са слаби, Роботите имат мнооого миниъни, но пък те са мите са уникално слаби и изключително лесни за унищожаване(тъй като има много карти, които убиват слаби миниъни), зомбитата…еми…те са малко силни да, но не чак толкова. Защото като нямаш интересни карти в дискарда, не са нищо особено.

  3. Играта изглежда интересна, бих я пробвал определено. 🙂

    Като стана дума за математика, комбинациите на 2 фракции от общо 8 са: 8 * 7 / 2 = 28. С 4-те от експанжъна ще са 12 * 11 / 2 = 66. Никак не малко комбинации, особено с тези от експанжъна.

  4. Пичове, поздравления за сайта, виждам, че е направен с много ентусиазъм и желание 🙂

    Мернах и аз Smash Up преди време и наистина изглежда страхотно. Проблемът е, че не мога да си я намеря, не знам и внася ли се в България. Ако ме ориентирате с някакви добри цени, особено ако са при поръчка от EU, ще съм ви много благодарен 🙂

  5. Пишете ни съобщение във фейсбук или чрез сайта и с радост ще ви дадем насоки.:)

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers