неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Sentinels of the Multiverse – а ти кой супергерой си?
Sentinels of the Multiverse – а ти кой супергерой си?

Sentinels of the Multiverse – а ти кой супергерой си?

pic1296144_md Атлантианците са били напреднала нация – личи си по лазерните оръдия, които все още пазят тунелите на потъналите им руини и по Източникът, който прави всички ни около него по-силни, по-бързи и по-точни. Легаси, нашият лидер, в момента е наобиколен от главорезите на Барон Блейд и ги държи далеч от нас. Бункер се е вкопал в земята и картечниците върху китките му леят олово в сганта на барона. И те са тук за тайните на Атлантида, но Хака ги разхвърля като парцалени кукли и не им позволява да стигнат до Източника. А аз? Аз съм Вижънери и моята работа е да виждам малко напред в бъдещето – какво ще хвърли срещу нас Баронът и кога точно ще се прпоука някоя стена и Кракенът ще завлече още някого …

Привет, скъпи читатели, през новата седмица откритието, което ще ви представя е ревю на кооперативната игра Sentinels of the Multiverse – моето любимо заглавие в игрите, където хората си сътрудничат. И бързо да си кажа – играта не е нова – излезе през 2011 година, но тъй като ми е любима реших да я споделя.

Сценката, която прочетохте малко по-горе е реален пример на игра, в която 4-ма герои – Легаси, Хака, Бункер и Вижънери се бият срещу Барон Блейд в Руините на Атлантида. Sentinels of the Multiverse е кооперативна игра за между 1 и 5 човека, в която минимум 3 героя (ако играят по-малко хора, някои от тях контролират повече от 1 герой) се изправят срещу даден злодей на дадена локация. Всяка от тези променливи – героите, злодеите и локациите са представени от отделно тесте с карти и има доста опции за всяка. В базовата игра има 10 героя, 4 злодея и 4 локации, но вече има излязли доста разширения на играта, които качват тези цифри значително.

КАК СЕ ИГРАЕ

pic1441462_md

В началото на играта всеки си избира един герой, взима си неговата картичка и тесте и ги поставя пред себе си. Играчите сядат около масата, като преди първия играч се слага тестето на злодея, а след последния – на локацията. Рундът започва с ход на злодея, който играе най-горната карта на тестето си и след това изпълнява всякакви специални правила, които има върху картата. След това всеки от героите играе своя ход, който се състои от това да изиграе карта от ръката си, да изиграе едно специално умение (всеки герой има такова принтирано върху картичката си и отделно може да има такива върху карти от тестетата им) и да изтегли нова карта от тестето си. След като минат всички герои, Локацията също играе горната карта на тестето си и започва нов рунд с нов ход на злодея.

Картите в различните тестета са различни – злодеите могат да изкарват главорези, които да се мешат на героите, да изкарват екипировка за себе си, да нанасят щети по героите директно или да унищожават екипировката им. Героите от своя страна също имат екипировка и еднократни ефекти, които нанасят поражения или унищожават лошите карти. Освен това, на част от екипировките, както и на картичките на самите герои има умения, едно от които може да бъде играно всеки ход. Ефектите на тези умения са сходни (малко по-слаби) с тези на картите. Околната среда също може да създава ефекти като вкарва в игра създания, вулкани, наводнения, пожари и всякакви други неприятности.

Целта на героите почти винаги е да нанесат достатъчно поражение на главния злодей, за да го победят преди той или тя да е успял/а да повали всеки от героите. Раличните злодеи са много различни като начин на игра и защити и подходът към всеки от тях е доста различен. Околната среда е интересен фактор, защото картите там обикновено затрудняват живота на героите, но хитрите играчи ще намерят начин да ги обърнат срещу злодея (яко е да оставиш изригнал вулкан да убие злодея докато Ра, героят-въплъщение на египетския бог на слънцето, прави всички герои имунни на огнено поражение).

ЧАЛЪМИТЕ НА ИГРАТА

pic1441463_md

В сърцето си играта никак не е сложна – героите се опитват да убият злодея преди той да е убил тях. Разнообразието и на герои, и на злодеи обаче е това, което я прави много различна и забавна. Героите например могат грубо да се разделят на няколко категории – има танкове, които основно отвличат огъня от съотборниците си, има лидери, които правят останалата част от отбора по-ефективна като повишават пораженията, които тя прави или ѝ дават да играе извън хода си, има поразяващи герои, които живеят, за да нанасят щети, има и контролери, които манипулират тестетата, така че да има по-малко лоши изненади за героите и повече яснота около плановете за бъдещи ходове. Комбинирането на различни типове човечета в отбори е много тематично и настина създава усещането за отбор от супергерои, които се борят срещу пъклените планове на злодеи, вариращи от луд учен, през извънземен генерал, до малко момиченце, което в съня си призовава кошмари, които трябва да се унищожат.

Героите са нелицензирани такива – оригинални персонажи на компанията издател, Greater Than Games, но разбира се има познатите архетипи – The Wraith е общо взето Батман, само че е жена; Bunker e горе-долу Iron Man; Haka си е баш Hulk; Tachyon е Flash и т.н. Не си мислете, че героите са просто козметични промени на познатите такива – всеки от тях си има предистория и причина да бъде такъв, какъвто е. Това е нещо друго много готино в играта – тя е реално комикс, който играете. Рисунките по картите са в стил комикс и картите отдолу имат малко „текст за привкус“ (вие преведете flavour text като не ви харесва този превод :D), който е цитиран като от комикс книжка. Някой с повече свободно време може да хване и да навърже всички тези неща в една обща нишка и да получи представа за общата история на мултивърса.

Последното нещо, което искам да споделя тук е, че за разлика от някои други игри със супер герои, тук всеки персонаж си идва със собствено тесте и карти, които само той има. Това наистина подпомага усещането, че ти си този герой и имаш на разположение уменията и свръх-способностите, които има той или тя (играта е доста добра и в това да представя по много уважителен начин дамите супергерои – не са разголени амазонки).

В този ред на мисли освен да ви кажа и за:
– Нещата, които ми харесват в играта:

  • Много тематична
  • Много разнообразна
  • Комиксови рисунки и текст (това е въпрос на преференции, но за мен е +)
  • Може да се играе и от сам човек, който играе с 3ма герои без да става играта скучна
  • Солидни компоненти – гланцирани карти, а кутиите събират в себе си всички излезли разширения
  • Въпреки тегленето на карти, с достатъчно умение, играта позволява елементът късмет да се минимизира

– Неща, които могат да притеснят някои хора:

  • Kато повечето други кооперативни игри, може да страда от алфа-играч, който започва да дава акъл на всички
  • Има доста неща, за които трябва да се внимава, особено като започнат да се наслагват бонуси или минуси
  • Темата може да не е за всички

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ СЛОВА

Ако се съди по успеха на филми като Отмъстителите, трилогията за Батман и т.н. хората се радват на супергерои (то си и трябва). Ако сте измежду тези хора, белите кахъри, които изброих по-горе няма да ви направят никакво впечатление и играта ще ве потопи в атмосферата си и ще ви накара да съпреживявате с героите си – ще ликувате, когато повалите някоя по-опасна карта и ще се молите Гражданката Доун (една от злодейките) да не изтегли Опустошителна Аврора от тестето си, която да зачисти екипировката, която всички герои ходове наред са си подготвяли. Ако някога сте искали да се почувствате като част от Отмъстителите, тази игра е най-добрият ви настолен вариант да го направите – макар да не са любимите герои от Марвъл, ако дадете шанс на Петорката на Свободата, тя може да ви завладее по абсолютно същия начин!

pic2011134_md Битката ни отведе при Колоните на Херкулес. Трябваше да ги неутрализираме по-рано … Барон Блейд и армията му получиха свръхестествена издържливост и скорост около тях. Ние също усещаме приливът на сила и бързина, но тук бройката им започва да е проблем когато и те станат свръх-хора! Трябваше да го видя – нали затова съм тук! Но бях твърде заета да се опитвам да предусетя следващият ход на Барона. Хака побесня и започна да блъска по земята. От ударните вълни на юмруците му започна земетресение, което доста обърка сганта. Бункер е заредил Омни-оръдието си и всички отвръщаме глава когато мощният енергиен лъч проблясва и се изстрелва към Блейд. Силовото поле около него разсейва част от енергията, но Омни-оръдието е мощно и уцелва Барона право в гърдите. Той се сгромоляса на земята и точно когато мислехме, че битката е наша се чува пищене на метал и баронът става вече обгърнат с екзоскелетът си. Легаси ни надъхва за втория рунд. Нощта ще е дълга …

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Димитър Симидчиев 'BigBoxExplorer'

От 7 години съм фен на хобито и съм минал през всякакви жанрове, тематики и механики. С времето си намерих нишата и когато не копая за нови бижута в Kickstarter играя с приятели. И все пак съм си Explorer, защото гледам да съм в крак с новите неща, които се задават на хоризонта на бордовите игри и да осведомявам своевременно.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers