вторник, юли 16, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Seal Team Flix  – Странен хибрид, който на теория работи
Seal Team Flix  – Странен хибрид, който на теория работи

Seal Team Flix  – Странен хибрид, който на теория работи

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Пфу. Това беше трудно. И не толкова самото ревю, а колкото самата игра. Много време се чудих защо никой не говори за нея онлайн, може би само някои тук-там запалянковци по военни игри.

Гледах видеа и Seal Team Flix изглеждаше като елементарна, но забавна „фликинг“ игра, в която пуцате терористи с М4-ки.

И na теория, това Е играта, но! С едно голямо и ПРЕДУПРЕДИТЕЛНО НО!

Играта пристига с една от най-ужасните крайно усложнени и излишно графомански написани книжки с правила, които биха отказали всички.

Аз се отказвах на няколко пъти да играя играта, а веднъж дори я сложихме и щяхме да започваме, но пак се отказахме.

Книжката с правила, в комбинация с книжката със сценарии може да ви накара да отидете за цигари и никога да не се върнете.

И ако това не е било достатъчно, се пригответе жена ви да е бременна с близнаци, защото най-лошото не е книжката с правила, а изключително комплицираната система за изкуствен интелект, която макар и да пристига с референции и стъпки, добре описани на гърба на книжката, си е чиста мъка да се занимавате, особено когато е пълно с изключения.

Ако успеете да се справите с всичко това, ще откриете, че отдолу под този хел се крие съвсем прилична игра, която на всичкото отгоре не е само фликинг, но е интересен хибрид между ловкост и тактическо мислене.

Но да започнем от розовия слон на секцията – презентацията на играта.

Seal Team Flix пристига в огромна  кутия, която е горе-долу с размерите на специалното издание на Last Night on Earth, като за разлика от нея, самата кутия е от издръжлив материал и няма опасност толкова лесно да се скъса.

Освен това класическия военен милитари зеленикакъв цвят придава ретро усещане на куфарче с войничета. С други думи – има някаква сладка носталгия да виждам такъв тип кутия на моята секция.

Като отворите кутията за пръв път ще бъдете засипани от пънчбордове, които, ЗА БОГА НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА ЪНПЪНЧВАТЕ! Не правете моята грешка, с която си усложних живота не само с няколко часа, но и до ден днешен плащам за грешката си.

Цялата концепция на Seal Team Flix се крепи върху идеята да фликвате куршуми в тесни 3Д пространства. За целта обаче, вие сте тези, които трябва да сглобят въпросните 3Д пространства.

Рязал съм, сглобявал съм и съм лепил фигурки от матрици, но не съм сигурен дали това не беше по-изнервящо.

Причината е, че аз, като невидял, ънпънчнах всички стени от бордовете, като най-нагло, като един истински българин пренебрегнах големия предупредителен надпис на тези бордове – не бързайте да ънпънчвате!

След това получих една огромна купчина каша от стени. На пръв поглед ми изглеждаше очевидно кое къде трябва да отиде, но се оказва, че стените не са просто няколко вида! Всяка стена е уникална и доста от тях се разграничават с около милиметър!

Проблемът идва от там, че повечето влизат в конкретните си дупки по бордовете, но някои са мааалко по-дълги и така се получава, че няма как да сложите съседната стена, защото двете се застъпват. В момента някак си съм подредил стените, но много от вратите не могат да се сложат, защото очевидно съм тъпак.

В книжката е описано и как да подредите всичко в кутията, че да може капакът да се затвори, но поне при мен е невъзможно. Капакът стои наполовина отворен и не мисля, че това се дължи на невежеството ми в построяването на картите.

И чакайте! Това не е всичко!

Идва ред на сетъпа! О, бейби батко! Бихте си помислили, че книжката със сценарии описва подробно кое къде отива? О, не!

Всъщност книжката със сценарии дава нещо като кодове, които можете да разкодирате с книжката с правила. Тоест – на вас са ви нужни и двете книжки, за да можете да построите картата. И не само това!

Ако се загледате в примерната картинка на сценария, която бихте си помислили, че е само, нали, примерна, ще откриете, че има малки символи, които трябва да се спазят и да се турят някакви си фигурки. Какви фигурки? Ами ровете в другата книжка, за да разберете. Не искам да ви развалям кефа. А и не помня. Иначе бих ви развалил кефа.

Ако преминете през всички тези трудности и успеете да научите правилата (на мен ми трябваха 4-5 пъти прочитане на солидната книжка и пак не съм ги запомнил), щом започнете играта ще осъзнаете колко е проста всъщност.

Странно, нали? Повярвайте ми, още не мога да изляза от този Туин Пийкс.

Seal Team Flix е кооперативна игра, в която, всъщност, по време на вашия ход вие имате две действия, които са да стреляте, да се движите или да правите някакво специално действие.

Движението е тактическо, но стрелянето си е с бутане на дискове (АКА фликинг). Дисковете зависят от различните видове оръжия (нещо като в Nowheresville). Освен това има самонасочващи се оръжия, гранати и всякакви други готини джаджи, с които да си начешете CS крастата.

Играта е трудна! Да, можете да минете първия сценарий с лекота, но почти е невъзможно да изнинджите картите ала Hitman. Тук гадовете ви хващат лесно и ще ви нашарят дупарите с калашници.

Номерът е да поемете по-малко демидж… или да бъдете малко по-умни, отколкото съм аз. Добре де, много по-умни, щото както вече уточнихме, аз съм тъпак.

Едно от основните неща, които не трябва да пренебрегвате в тази игра е шумa. Да, можете да влезете в сградата с помпите и да израмбите с автоматите в стил „Секиджам, секиджам!“, но това ще трае само един ход, след което вашите съотборници ще се крият зад вашата надгробна плоча (О, да – тук има елиминация).

Ако сте хитри, можете да се възползвате от шума и познавайки системата за изкуствен интелект (което не е много лесна работа), можете да се възползвате от това, като пращате гадовете за зелен хайвер, докато си ровите там за каквото си ровите.

Това е кампанийна игра, в която преминавате сценарий след сценарий и в зависимост от това как сте се справили, ще преминвате през различни пътища. Щe вдигате нива, ще получавате специални умения и ще си вземате все по-хубави оръжия. Преди всяка битка ще имате класически load out , което всеки класически FPS фен може да оцени.

Разбира се, можете да разцъкате само една мисия, като спазите една-две условия.

Заключение

Seal Team Flix е най-тегавата лека игра, която някога съм играл. От една страна тя е успешен хибрид между тактика и ловкост, а от друга – хибрид между простота и сложни правила.

Да, играта е забавна и изключително тематична, но честно казано, целият труд по подготвянето на картите и следенето на действията на гадовете ме източва – нещо, което настолните игри не би трябвало да правят.

Ако има муле, което да ви подготвя всичко и да ви модерира системата за изкуствен интелект, бих казал, че ще имате едно от най-забавните преживявания в света на настолните игри за 2018. Адските мъки за тази тягостна логистична част обаче са твърде големи, за да преодолея забавлението, което получавам.

ПЛЮСОВЕ:

  • Чудесни 3Д бордове
  • Тематичен геймплей
  • Успешен хибрид между тактика и ловкост

МИНУСИ:

  • Книжките с правила са тегави
  • Сетъпът е тегав
  • Изкуственият интелект е ТВЪРДЕ тегав!

Ако сте отдадени на темата и сте готови да се преборите с тази първоначална мъка, играта в крайна сметка ще се отплати. Можете да пробвате дали говоря истината, като си купите играта от магазина на нашите партньори от Time2Play.

Купи: Seal Team Flix

Източник на снимките: Boardgamegeek.com

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers