петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Knaster – Празна визия. Пълна игра.
Knaster – Празна визия. Пълна игра.

Knaster – Празна визия. Пълна игра.

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Опитах се да намеря значението на заглавието на тази игра, но стигнах единствено до „evil-smelling tobacco”…. Какво, по дяволите, е evil-smelling tobacco?!

Както и да е. Knaster е суха roll and write игра, наследник на сходно звучащата „Knister”, за чието име дори няма да се ровя.

Казвам „суха“, защото за разлика от Qwixx и Qwinto на същата компания, тук цветовете са изхвърлени през терасата.

Всеки играч отново получава листче и моливче, но на листчето ще забележите само една схема от квадратчета и няколко числа около тях.

Не бягайте далеч обаче, защото считам, че това е една от най-добрите Roll and write игри и със сигурност любимата ми соло игра.

Не, това не е игра само за един човек, но вариантът за един е толкова, бърз, изчистен и интуитивен, че бие сутрешното судоку с кафето.

Да се върнем на стандартната игра (която на практика е същата като соло играта… но с повече хора).

Knaster е „отворена“ roll and write игра, в която един играч хвърля два зара и всеки има опция или да запише число някъде на листчето си или да огради вече написано число, ако числото е същото като сбора на заровете.

Играта свършва, когато някой играч си е запълнил цялото листче.

Нямате абсолютно никакви ограничения в това къде ще си запишете числото. Разбира се, ще искате да сте максимално оптимални.

В играта се печелят точки по два начина.

  • Всяко оградено число в края на играта е една точка
  • Всеки спечелен бонус по редовете, колоните и диагоналите носи съответните точки, които ги пише в квадратчето

Цялата битка в Knaster се върти около печеленето на тези бонуси. А за това има само един начин – трябва реда, колоната или диагонала водещ до колоната да бъде запълнен И всяко число да бъде оградено.

Вече споменах един начин да оградите число – ако просто вече го имате на листа и хвърлите отново същото число. Но… това е несигурен, случаен и нерантабилен метод, който ще използвате само в краен случай.

Основната игра се върти около покер комбинации. Ако след завършването на реда/колоната/диагонала имате някоя от класическите покер комбинации (3 еднакви, 4 еднакви, 5 еднакви 2х2 еднакви, фул, стрейт), тогава ще получите право да оградите едно, две или три числа от този ред/колона/диагонал.

И тук идва главоблъсканицата – Поставянето на всяко число влияе на две или три комбинации, а всеки изминал ход става все по-труден и по-критичен. Винаги ще трябва да жертвате някой ред и да рискувате друг. С други думи – тук отново има push your luck механика, но изграждането на вашето мозъчносмачкващо судоку изцяло зависи от вас, понеже всеки получава същите числа. Освен това, понеже числата се покриват в различни комбинации, трябва да прецените няколко хода по-рано как ще ги заграждате. Когато получите опцията да заградите две числа, например, вие искате да използвате тази възможност и да оградите числата, които се пресичат в неизпълнима за комбинации колона/ред/ диагонал освен ако не сте се отказал напълно от нея (което е съвсем валидно решение). От друга страна съм имал доста ситуации, в които получавам правото да ограждам три числа, но аз вече съм оградил четири от тях и така профуквам идеална възможност. Леле, този абзац беше по-сух и от арта на Knaster.

Когато играете повече хора, няма да завършвате по едно и също време, тъй като някои ще ограждат, други ще пишат. Тоест – много е важно да следите кой какво прави.

Когато играете соло – вие определяте сам темпото и въпреки че отново ще имате трудни решения, нямате напрегнатото усещане, че някой друг ще ви прецака. Соло играта се играе за рекорди. Приятна е и препоръчвам.

Заключение

Knaster e страхотна филър игра и определено е една от най-дълбоките дребни Roll and Write игри, които съм срещал. Разбира се, изключвам неща като SteamRollers. Тук говорим за Qwixx мащаб.

Визията на Knaster напълно осъзнава минимализма си, защото всичко, което тук има е… добър дизайн. Само механики. Но добри механики. Струващи си механики.

Хора, Knaster е жестока. Препоръчвам я.

ПЛЮСОВЕ:

  • Лесни правила, изненадващо дълбок геймплей
  • Всеки избор е от критично значение
  • Подходяща е за соло игра

МИНУСИ:

  • Не е най-приятната визуално игра на пазара

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers