четвъртък, юли 18, 2024
Заглавна страница » КНИГИ ИГРИ » Journal 29 – Енигматична и завладяваща
Journal 29 – Енигматична и завладяваща

Journal 29 – Енигматична и завладяваща

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Да, не е настолна игра, но в нашия сайт можете да откриете ревюта и на книги-игри и на пъзели, че дори и на ексейп стаи. Всъщност, journal 29 е нещо между последните три.

От една страна е книга, която е игра, но не е книга-игра. От друга страна е комплект от пъзели, но не са точно пъзели и също така носи усещането и тематиката на ескейп стая, но съвсем не е ескейп стая.

Journal 29 е дневникът на изследователи от тайна експедиция, които тайнствено изчезват. От тях е останало единствено тази книга, но тя е кодирана и за да разберете какво се е случило с учените, вие трябва решите загадките записани от вашите колеги.

Книгата може и да е черно бяла, но е разписана със стил. Символите и картините са нарисувани професионално и от тях лъха на мистерия и лека зловещинка.

Книгата е от 148 страници, а в нея ще откриете 63 пъзела. Всеки един пъзел обаче не е толкова елементарен. Лично аз се запънах още на третия. За да продължите напред трябва да решите предния пъзел, а подсказки липсват… е, в сайта на производителите можете да откриете форум, където ще има хора, които съвсем колегиално ще ви подскажат.

Според създателите, вие трябва да пишете в книжката, но това е обикновен трик, с който да предпазят копието ви от препродажба. Честно казано, нищо не пречи да си записвате на друг лист или дори на телефона.

И като казах телефон – това е игра, в която е намесена дигитализация. Щом си мислите, че сте решили даден пъзел, вие сканирате баркода на пъзела и въвеждате отговора на мястото, където ще ви отведе линка. Ако нямате смартфон, можете просто да препишете кода на компютър. Но да – интернет ще ви трябва. След като въведете отговора ще разберете дали той е правилен или не.

И ако сте си помислили да решавате пъзелите както си искате, недейте. Много от пъзелите са вързани с отговорите на предишни загадки.

Заключение

Вярно е, все още ми остава много до завършването на Journal 29, но от сега мога да гарантирам, че пъзелите са разнообразни и често изненадващи. Съветвам ви да не влизате в определен коловоз на мислене, защото от време на време мозъкът ви ще трябва да превключва в нестандартна логика. Това е страхотно, тъй като се чувствате ангажирани с всеки един пъзел и вълнението от решаването на следващата страница не изчезва. Трябва да проявявате търпение, защото често отговорите ще ви затруднят, а понякога ще изискват някакъв вид интеракция и с външни обекти или знания, които може и да нямате.

Напрежение не липсва, и честно казано се чувствах по-ангажиран с атмосферата на историята, която на практика липсва, отколкото с повече книги-игри, които съм пробвал напоследък. Е, не е честно да сравнявам Journal 29 с книга-игра. Просто е много трудно да се прави ревю на нещо, на което не мога да намеря аналог. Journal 29 напомня на много неща, но не е нито едно от тях. Това, което е, е със сигурно свежест и надежда в жанра на офлайн… почти… забавленията.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотен минималистичен арт
  • Ангажиращи и изненадващи пъзели
  • Предизвикателна трудност
  • Поддържан форум
  • Цената е чудесна за това, което получавате

МИНУСИ:

  • Не можете без дигиталната част (понеже там са всички отговори)
  • Не си струва да се играе с повече от един или двама човека

Ако искате да си купите книгата или само да разберете повече, кликнете на бутона отдолу.

Journal 29

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers