вторник, април 23, 2024
Заглавна страница » Енциклопедия » Интервю с Родни Смит от Watch It Played
Интервю с Родни Смит от Watch It Played

Интервю с Родни Смит от Watch It Played

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

blog01Родни Смит има канал в Youtube наречен Watch It Played. Той е един от най-гледаните канали за борд игри и предоставя нов и интересен начин на презентиране на дадена игра. Родни не прави ревюта на игрите, а изиграва с децата си, често и със зрителите една пълна игра, като преди това ясно и детайлно разяснява правилата.  Може би най-уникалното нещо в неговите видеа е тяхното високо качество. Ние сме изключително благодарни, че Родни се съгласи да даде интервю за сайта BigBoxGamers.

 

Относно твоят опит с игрите

Всички ние сме играли скучни игри като Монополи в нашето детство. Коя беше първата игра, която сериозно те привлече в борд гейм общността?

Първата игра, която сериозно ме вкара в игрите беше Ambush! Тъй като беше трудно да открия други деца на моята възраст, които да имат интерес в по-сложни игри, Ambush беше игра, която можех да играя сам и да извлека максимално от нея. Прекарах часове в създаването на войници, които после да пращам в битка и да се опитвам да ги държа живи.

Какво си помислиха твоите приятели, когато започна да играеш игри? Говоря вече като големи хора.

Тук, където живея, борд игрите не присъстват много в ежедневието, така че повечето ми приятели не са виждали други игри освен Монополи и Риск.  Това означава, че те не могат да възприемат идеята, че това да преместват дървени и пластмасови кубчета наляво-надясно по картонена повърхност може изобщо да бъде забавно.

Имаш ли приятели, които си мислят, че играенето на игри е само за деца, нърдове, 

Mansions-S01E01-298x282гийкове и може би някакви странни, асоциални и леко зловещи колекционери на кукли Барби?

О, да! Моите приятели си мислят, че аз съм рядкото изключение, но предполагат, че това хоби е пълно с хора, които все още живеят в мазето на майка си и които си мислят, че са могъщи вълшебници.

Как реагира съпругата ти, когато за пръв път научи за твоето хоби?

Съпругата ми много подкрепя хобито ми, въпреки, че самата тя не е хардкор геймър. Тя не разбира защо се нуждаем от толкова много игри, но играе някои от тях с мен и се радва, че децата се занимават с нещо различно от видео игри.

Много от хората, които правят ревюта обичат да показват колко много игри имат, като се снимат пред купищата си игри. На мен това не ми пречи, но повечето хора усещат това като един вид фукане. Въпреки това, не мога да не те питам – Колко игри имаш?

Имам малко над сто игри в моята колекция. Предполагам, че ще нарастне още малко, преди евентуално да се наложи да огранича игрите като започна да ги продавам или разменям за други игри.

А относно твоята любима игра?

 Това е труден въпрос, защото имам навика да се наслаждавам на игрите в зависимост от това с кого играя и колко самите те се наслаждават. След като казах това, ако наистина ме притиснеш да кажа, мога да огранича броя на любимите ми игри до 3. Lord of the Rings the Card Game, Summoner Wars и Game of Thrones the Board Game.

Дали продаваш, раздаваш или даряваш някои от твоите игри или обичаш да ги пазиш 

0 (1)всички?

По принцип пазя повече игри, отколкото получавам. Нямам нищо против ако игра от моята колекция не се играе много. Ако е някоя, от която имам хубави спомени или е била подарък от зрител на на нашата уеб поредица, бих я задържал в повечето случаи.  Но всъщност  наистина имам няколко игри, които съм си взел и не съм харесал и които най-вероятно ще продам, разменя или раздам по някое време.

На какъв тип геймър се определяш? Състезателен, тематичен, непринуден или някакъв друг?

Може би бих се нарекъл „Изследователен” геймър? Много се наслаждавам на това да се уча на нови игри и как правилата работят. Това също значи, че играя различни видове, така че клоня към това да бъда много непринуден в играенето. Особено като не играя повечето игри стотици пъти и не се задълбочавам много в тях.

Колко часа в седмицата отделяш за играене? Извън работата ти в Youtube, разбира се.

Повечето от това време го прекарвам в Youtube, но бих казал, че отделям средно 10 часа на седмица, които не са стриктно свързани с поредицата. Предполагам, че това е 1 час на ден плюс още няколко, когато се събираме за гейм вечер.

Относно твоята работа за общността на борд геймърите

Как реши да започнеш твоя Youtube канал?

Наистина търсих начин да се свържа с по-голяма общност от геймъри и да изразя своята радост от борд игрите, но не исках да правя нещо, което хората вече правеха, което автоматично значеше да избегна видео ревю формата.

Също така знаех, че някои игри могат да бъдат много трудни за хората,  поради техните сложни правила. Исках да помогна в премахването на тази бариера и затова реших да уча хората и междувременно да играя игри във видео поредица, така че геймърите да могат да разберат как една игра работи и да решат за себе си дали тя би била подходяща за тях.

 

wipwallХаресвам твоите видеа, защото се чувствам участник в тях. Също така са с едно от най-добрите качества за видеа, свързани с борд игри. Искам да кажа, че се вижда усилената работа зад камерата. Колко време ти отнема за направата на едно видео?

Много е различно за всяко видео. Типичният геймплей епизод за средно статистическа игра отнема 5-6 часа, но епизод, в който ние учим хората на правила може да отнеме 20-30 часа. Видеа, които сме правили за издатели, които са станали наши партньори(като Plaid Hat Games)  могат да отнемат 70-100 часа.

Колко игри ти купуваш и колко игри компаниите ти изпращат?

Купувам повече игри, отколкото ми изпращат. Освен това получаваме повече игри, които наши щедри зрители ни даряват, отколкото ни пращат компаниите.

Какво мислиш за другите канали в Youtube, в които хора правят ревюта борд игри?

Повечето са супер, някои са добри, а малко от тях са доста слаби, но всички от тях са от геймъри, които искат да споделят своето хоби. Така че мога да оценя това, въпреки лошото качество. Гледам много видеа и слушам много ревюта, защото това ми помага да научва повече за игри, които нямам, а и се наслаждавам на това как други хора ги представят.

Как си представяш, че ще се развият игрите в близкото бъдеще?

Аз си мисля, че сега го виждаме . Толкова много игри се местят към видео формати, които могат да се играят на мобилни устройства.  Като се има предвид това, си мисля, че може да видим придвижване към дигитални компоненти в традиционните картонени и пластмасовеи игри. 

Играенето на такива игри за всички ли е?

Бих желал да си мисля, че всеки може да се наслади на игрите, ако успее да открие игра, която е точно за тях. Това обаче е много различно от твърдението, че всеки, който би могъл да се наслади на игра ще стане „геймър” геймър, който би преследвал такова хоби.

 Относно личният ти живот

Играенето на игри смесва ли се със семейния ти живот?

До някои измерения – да. Защото прекарвам много повече от свободното си време в наслаждаване на това хоби, отколкото в каквито и да е други активности, които бих могъл да правя. Въпреки това се старая да съм сигурен, че това не пречи на семейния ми живот и другите отговорности, които имам.

Правенето на тези видеа смесва ли се с личния живот?

Доста значително, тъй като се опитвам да направя това моята основна работа и да генерирам някакви доходи от тази поредица, за да мога да продължа да презентирам игри на нашите зрители за постоянно. Това ще ми позволи да подобрявам поредицата през времето и да ставам все по-добър в това, което правя. Работата по това шоу напълно ме удовлетворява и се надявам това да продължи за в бъдеще.

С каква работа си изкарваш прехраната?

Преди работих за правителството на Канада, но съпругата ми и аз решихме да се преместим в по-малка общност и да си сменим кариерите, така че да имаме повече време за семейния ни живот, особено с нашите две деца. Така че работих извън къщи и правих уеб сайтове, занимавах се с графичен дизайн и работих по разни видеа, докато не се захванах сериозно и постоянно с Watch It Played.

 Относно твоите деца и семейство

 

0Как вкара децата си в играенето на борд игри? Обичат ли и те игрите колко ти ги обичаш?

Децата ми биха ви казали, че са геймъри, но е може би вярно, че аз съм по-голям геймър отколкото който и да е от тях. Те се наслаждават на доброто забавление и хубавото изкарване с Тате, което е най-доброто, на което може да се надява човек, така мисля.  Но те не браузват активно boardgamegeek и не пазаруват борд игри по начина, по който аз го правя.

 

Коя е най-добрата интродуктивна игра за деца, на да кажем около 5-6 годинки?

Мисля, че модифицирана игра на Каркасон, в която не играеш с правилото за фермери е супер игра за първи сблъсък с тази култура. Или пък някои от Лего борд игрите, които наскоро излязоха. Кооперативните игри също са много добър избор, тъй като можете да работите заедно, докато учите играта. Бих избрал Castle Panic за нещо такова.

Позволяваш ли на децата ти да побеждават повечето пъти или пък играеш с тях състезателно?

В игра, която ги уча, не бих играл сериозно, но повечето пъти играя състезателно, защото искам да ги науча на това как да реагират позитивно на загубата и да разберат, че играенето на играта и споделеното време е по-важно от това дали печелиш или губиш.  Също така си мисля, че това ги прави по-добри в игрите и може би обяснява защо ме бият толкова често.

 Родни Смит към българските геймъри:

За финал, исках да споделя нещо с нашите приятели – българските геймъри. За мен, когато пораствах не е било винаги лесно да намирам хора, които да споделят същото удоволствие от това хоби.

И сега, като виждам с какви предизвикателства се срещате – с лимитираните места за играене на игри и високата цена на игрите, разбирам какъв късметлия съм аз. Въпреки това, не унивайте. Докато все още има малко хора, които обичат страстно борд игрите и споделят това с приятелите си, тогава ще разберете, че хобито може да се разрастне във вашата област. Може да е бавно, но ще се случи. И докато расте, заедно с вашите колекции от игри, бизнесът, надявам се, ще разбере ценността в това да ви помогне с по-добри цени.

Може да изглежда невъзможно сега, но преди две години и аз не очаквах, че ще си изкарвам прехраната с правене на видеа за борд игри.  Неочаквани неща могат да се случат – и това може да означава повече игри и повече играене на игри във вашите общности в бъдеще.

Най-важното от всичко е да се забавлявате, да играете честно и да сте добри едни към други. Всичко най-хубаво!

Посетете канала на Родни Смит тук –

hci9n14x8j1uv0qp0ncg

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Първото интервю за сайта ни даде Родни Смит от канала в YouTube - Watch It Played!

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: Бъди първи!
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

2 коментари

  1. Много добро интервю! Браво! Watch it Played e една от любимите ми поредици и е много хубаво, че вече имаме интервю специално за българските фенове 🙂

  2. Great interview! Rodney is a great guy and his videos fill a special niche in our hobby!

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers