понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Пъзел стаи » Dextrophobia Escape Room – Ревю без спойлери
Dextrophobia Escape Room – Ревю без спойлери

Dextrophobia Escape Room – Ревю без спойлери

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ако има исксейп стая, за която всички са чували, това е Dextrophobia. Това е първата стая, която се появява в София и все още една от най-заетите. Ние имахме ваучър още преди няколко месеца и едва се добрахме до някакъв нормален час.

Ако все още някой не знае какво пъзел стая, може да проследи приключението ми по обикалянето на стаите в София, като започне от начало – от долу нагоре.

Пъзел стаи – Ревюта без спойлери

Страхувате ли се?

Dextrophobia означава: Страх от предмети, които се намират вдясно от вашето тяло… Не искам да издавам нищо. 

Почти нищо не се знае официално за темата и всъщност почти нищо не ми казаха приятели, които вече са ходили. Отговорът, който получих от един от тях беше: „И аз не мога да ти кажа“. Ще стигнем и до там. Дотук може да ви звучи негативно, но съвсем не е, защото…

Dextrophobia си е заслужила място сред първенците в София.

Темата, както и самото име предполага, клони към хорър. В началото няма да го усетите, но с времето играта се превръща в мрачно изпитание.

Атмосферата е тематична и въпреки, че не изпъква с огромна оригиналност върши работа и си заслужава парите.

Тук идва единствената негативна точка от мен за стаята – историята. Историята се следи трудно, остава на заден план и чудесния декор ни остави с учудени физиономии. Наложи се да питаме какво се е случило след играта. С други думи, начинът, по който сюжетът се развива и разкрива пред играчите съвсем не е пленителен или дори ангажиращ.

Самата история всъщност е интересна, но методите, които са ползвани не са подходящи. Сблъскахме се с подобен проблем във Vestigo – там имаше твърде много текст, който ни разказваше какво се случва, но както знаят хората, които ходят по пъзел стаи – никой не чете, докато адреналинът му търси действие и приключение.

Добре де, достатъчно. Ето къде е и най-силната черта на играта!

Страхотни пъзели!

Dextrophobia е линеен тип пъзел стая, което в общия случай значи, че ще решавате загадките една по една. Това е една от причините тази стая да е чудесна за двойки.

Втората и основна причина, това е, че повечето пъзели в стаята изискват отборна игра! О, да! От всички стаи до този момент, тази е с най-много пъзели, които не могат да бъдат решени само от един човек. За целта се изисква прецизна координация и отборно мислене. Мисля, че не можете да намерите по-подходящо преживяване за една двойка.

Естествено, това не означава, че по-големи отбори не могат да се състезават. Напротив.

Всъщност, пъзелите са сравнително лесни. Не твърде лесни, но достатъчно, че да не се фрустрирате в тяхното решаване. Това не е нито лошо, нито хубаво. Просто не очаквайте  предизвикателни загадки, на които да зациклите.

Това, което определено е силно качество обаче е, че…

Всички пъзели са разнообразни!

Като се има предвид, че това е първата стая в София, очаквах пъзелите да бъдат предимно чекмеджета и катинари. С едно малко досадно изключение, дълбоко грешах!

Всички пъзели са прекрасно и детайлно измислени и изработени. Те не само се различават тотално един от друг, но и принципът на последователност е малко по-различен от останалите стаи, в които съм бил.

Общият брой на пъзелите не е голям, но всеки един е хитро измислен и съставен от няколко стъпки. С други думи, пъзелите може да са малко, но са дълги и вълнуващи.

Заключение

Dextrophonia може да е първата пъзел стая в София, но съвсем не се усеща така. Тя е стабилна, професионална, старателно измислена и точно в десятката на това, към което се стреми. В нея няма да намерите дълбока тема, нито ще проследите ангажираща история. Няма да бъдете кой знае колко изненадани от обрати и събития.

Въпреки това, ще получите вълнуващо преживяване, което рядко се среща в реалния живот. Ще участвате в интелигентни пъзели и загадки, които ще ви покачат адреналина и допамина. Те са не просто брилянтно изгладени, но са също така ангажиращи и последователни.

От всички стаи до този момент, това е стаята, която най-много набляга на кооперативен момент. Тоест, стаята е страхотен тийм билдинг опит. Като добавим и линейния принцип, мисля че това е великолепно преживяване за двойки, а защо не е и перфектен подарък за сватба!

  • Добра атмосфера и декор 
  • Интересна, но трудно проследима история 
  • Висока доза кооперативност
  • Изпипани дълги и последователни пъзели 
  • Добра цялостна концепция за тийм билдинг стая 

КЕФОМЕТЪР

Сега ще ви представя моято класация в обновен вариант. Имайте предвид, че досега съм бил само в чудесни стаи, така че не подценявайте някоя само защото е по-надолу в списъка.

  1. Offline: Хакерска стая
  2. 3KEY: Детективът и Машината на времето
  3. Vestigo
  4. Dextrophobia
  5. Offline: Египет

Не чакайте! Поръчвайте! Това е идеален сватбен подарък!

Dextrophobia

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers