неделя, април 14, 2024
Заглавна страница » Пъзел стаи » 3KEY: Детективът и Mашината на времето – ревю без спойлери
3KEY: Детективът и Mашината на времето – ревю без спойлери

3KEY: Детективът и Mашината на времето – ревю без спойлери

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Ако не знаете какво е пъзел стая или кой съм аз и за какво говоря, препоръчвам ви да започнете да четете моето приключение по обикаляне на стаите в София от първата статия до този момент.

 1. Vestigo Escape Room
 2. Offline: Египет
 3. Offline: Стаята на Хакера

3KEY, или както после разбрахме от къде идва името – Трики, е екип от млади хора, който с любов е създал една от първите пъзел стаи в София.

Доста си говорихме за стаите из в София и освен интересния разговор разбрахме най-важното – това са хора, които са изключително запалени по това модерно забавление. С други думи – очаквайте да чувате все по-често тяхното име на сцената на стаите.

3 KEY Rooms - the tricky real escape game in Sofia

Когато са мислили стаята, за която ще говорим, те са решили да смесят два жанра, които са близки до сърцата им – Шерлок Холмс и Пътуване във времето. Колкото и интересно да звучат, хората, които са влизали в различни пъзел стаи знаят един от най-големите им недостатъци – Изключително е трудно, в повечето случаи невъзможно, да се измисли сюжет, който да ангажира играчите. Да не говорим, че е почти безсмислено да създадеш история, с която наивно да се заблуждаваш, че хората ще следят. Това беше една от основните ни теми за разговор с вече приятелите ни от 3KEY. Тази тема заслужава специално внимание и може би догодина, след като съм пообиколил повечко стаи ще направя детайлен разбор по нея.

Това, което исках да кажа е, че историите на Шерлок Холмс предоставят интересна история и обрати, а пътуването във времето задължително се съпровожда от машини и промяна на времето и пространството. Дали 3KEY успяха да ни зашеметят с тези две неща? За целта това ревю ще бъде малко по-различно и разделено на две части.

Детективът

11228038_394319160768915_248699478730099727_n

Основният декор на стаята е старовремски, някъде към средата на 19-ти век. Играчите следват стъпките на велик детектив, напомнящ ни Шерлок Холмс и Поаро. В ръцете на детектива е попаднала Машина на времето и той сега я е скрил, за да я опази от злодеи.

Вашата цел е да разгадаете какъв е този детектив и каква е тази машина. Как, аджеба, да я ползвате, ако пък вземете да я намерите и какво изобщо се случва в тази ретро фантастика?

Както почти всички стаи, в които сме били досега, стаята е сравнително мрачна. Декорите, заедно със светлината и реквизита създават чудесна атмосфера, в която вие наистина ще се отделите в друг свят. Всъщност, вие вече сте пътували във времето, защото все пак сте в… ами в 19-ти век.

3KEY Rooms The Detective & The Time Machine - Sofia escape game

 

Загадките, в по-голямата си част, клонят към този старовремски стил и няма да ви сторят твърде абстрактни.

Трябва да призная, че скърцащия паркет и високите тавани на старото строителство на самата сграда помагаше. Всъщност, дори и да не се стараеха много, пичовете от 3KEY можеха да използват някоя от старите ми квартири, да турят два катинара, пет хартийки и ето ти стая за 5 лева!

Разбира се, това беше в рамките на шегата. Стаята има известно количество катинари, така е, но повечето пъзели са разнообразни и изходът от тях не виси просто в надеждата на правилно набиране на досаден код или просто на завъртане на ключ. Пъзелите са хитро замислени и в никакъв случай няма да чувствате, че циклите на едно място. Да не говорим, че и тук е инвестирано в механика и електроника. Което автоматично ме хвърля към втората част.

И Машината на времето

3KEY Rooms - tricks with keys in Sofia

 

Детективската тема е блендирана страхотно с научно фантастичната част. Старовремието изобилства в сравнение с другите части, което е добър пример за отличен научнофантастичен филм. Реализмът трябва да е в повече и постепенно да бъдем вкарвани във футуристични технологии, за да не превърнем една интелигентна история в абсурдна мешавица от случайни елементи.

Извинявам се за абстрактното графоманство, но се опитвам да бъда максимално информативен, без да бъда… информативен.

Това, което мога да кажа за цялата игра обаче е следното.

Беше пълно с изненади!

3KEY Rooms - tricks with keys - Sofia escape game

 

Когато влизахме в стаята си говорихме с Лили от Трики за един интересен елемент, който ми липсваше в другите стаи. След като й обясних колко вълнуващо би било да го има някъде, тя просто склони поглед и се направи на разсеяна. Това беше първата изненада. Наистина го имаше! И беше страхотно! Още с влизането в стаята и… сами ще си разберете.

След това, стаята беше фрашкана с малки хитри детайли и елементи, някои от които бяха подвеждащи, други манипулиращи, а трети… вкусни.

3KEY Rooms Sofia- 3 keys to escape the room

Стаята ни въртя както си иска и въпреки, че не се чувствахме тъпи, се усетихме малки в сравнение с наглия и арогантен детектив!

Като включим и последната изненада, след която ние изкрещяхме с „WTF“ изгласи, 3KEY определено се вписва като най-изненадващата за нас стая от четирите, през които сме минали досега.

О, да. Не успяхме да излезем навреме.

12033180_449612378572926_7945125732052617861_n

Заключение

3KEY, или Трики, e стая с високо качество. Декорите и атмосферата пресъздават идеално това, към което се стреми екипа. Пъзелите са трудни, но не невъзможни. Загадките са разнообразни, а подсказките тематични. Играта е пълна с обрати и изненади откъм геймплей. Сюжетът се следи трудно, но авторите си дават сметка и не са засипали стаята с излишен текст. Въпреки това, присъстваха тематични пъзели, които ни караха да ахваме от кеф.

Цялостно, усещането ми беше близо до това, което имах във Vestigo, но това може би се дължеше на ретро фантастичния стил. Трудността е горе-долу същата, но кулминацията на финалните пъзели е на дори по-високо ниво.

Най-вече, екипът е ентусиазиран и ангажиран с играчите през цялото време и няма да има нищо против да си поговорите приятелски преди и след преживяването. Всички играчи знаем, че имаме силна нужда да споделим преживяването си веднага след като излезем… но просто няма с кого, поне без и да развалим бъдещия им кеф. Рядко се намират хора, които толкова много да обичат това, което правят и преди да ме обвините, че се изказвам толкова ласкаво за екипа, защото са ми приятели, всъщност ние се запознахме на място. Просто се изкефих.  

Абе… като се замисля, не прекалявайте с приказките. Вероятно ще има хора и след вас, така че оставете малко време на трикитата да поизчистят бъркотията, която със сигурност сте оставили след вас… и трохите (СПОЙЛЕР!).

Освен, че препоръчвам стаята, трябва да знаете, че тя е и достатъчно различна от всички до този момент. Ето как!

 • Оригинална смес от две вълнуващи теми 
 • Тематичен и функционален декор 
 • Ненатрапваща се история със сюжетни загадки 
 • Изненади на високо ниво 
 • Трудни, но достъпни пъзели 
 • Средна към висока трудност, перфектна за 60 минути
 • Ентусиазиран и приятелски настроен екип

КЕФОМЕТЪР

Не чакайте! Кликвайте и се потопете в 19ти век… поне в началото.

3KEY

Новият ред на любимите ми стаи до този момент е следният!

 1. Offline: Хакерска стая
 2. 3KEY: Детективът и Машината на времето
 3. Vestigo
 4. Offline: Египет
12346503_468095290057968_5640935317632788256_n

Нашият скромен екип от псевдо детективи.

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers