четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Разширение на Takenoko: Chibis – Разширение с Бебета панди!
Разширение на Takenoko: Chibis – Разширение с Бебета панди!

Разширение на Takenoko: Chibis – Разширение с Бебета панди!

Latest posts by Цонко 'BigBoxLan' Цонев (see all)

Такеноко е приятна семейна/гейтуей игра от Антоан Бауза, за която BigBoxGamer написа положително ревю – Takenoko. Аз ще ви разкажа за нейното разширение – Takenoko Chibis. С него неволите на градинаря продължават, тъй като императора на япония доволен от грижите за пандата, подарява и още една, този път женска, панда на китайския суверен. Пандите си имат бебета и гърлата унищожаващи бамбуците в императорските градини се умножават.

Новите специални лехи

Новите специални лехи

Първият модул от разширението са 6 нови хексагонни плочки с лехи, които се добавят в купчината със стандартни такива. Те внасят разнообразие, тъй като служат за различни неща – например второ езеро, което напоява плочките до него. Има плочка, на която растат наведнъж и трите цвята бамбук. Има и плочки от определен цвят, на които като дойде градинаря израства бамбук на всички плочки от този цвят по цялата карта. Ако градинаря дойде на плочка „колибата на градинаря“ пък бамбук не расте, но играча получава по една мисия от 3-те вида и си избира една от тях. Това е много полезно защото дава избор,а не просто произволна (понякога „невъзможна“) мисия както с нормалното действие за теглене на мисия.

miss_panda

Мис Панда!

Най-интересният модул от разширението е мис Панда и бебетата. Фигурката на женска панда е изключително детайлна и сладка, определено ще допадне особено на нежната част от играчите. Мис Панда не започва играта на картата, а се появява, когато играч постави някоя от 6-те нови плочки на масата. Ако се постави друга от новите плочки (те имат иконка на женска панда на тях), мис Панда веднага се премества на тази плочка. Тя може да се движи със стандартното действие за местене на панда, но не изяжда бамбук от плочката, на която стъпва.  Вместо това, ако на тази плочка е мъжката панда, то играчът плаща един бамбук от цвета на съответната плочка и получава едно бебе панда пак от същия цвят. Ако мъжката панда отиде при женската, играчът не получава бебе, а просто яде бамбук както обикновено.

Бебетата

Бебетата

Има 9 налични бебета по три от трите цвята бамбук, тоест,ако трите жълти, например, бебета са вече дадени на играчите, не може да получите бебе от местене на женската панда върху жълта плочка, на която е мъжката. Всички бебета дават по 2 точки, но дават и различен бонус – канал за напояване, модификатор на леха по избор или възможност да си замените една от мисиите.

Разширението добавя и по няколко нови мисии от трите вида. Тези мисии са малко по-различни от стандартните – например за терен включват комбинации от нормални плочки и плочки с иконка мис Панда. Има мисии за няколко лехи с бамбук с височина 2 или повече. Харесвам ги много, понеже е доста фрустриращо да трябва да направиш няколко лехи с точно 3 височина. Мисиите за ядене изискват освен да изядеш определни цветове бамбук, но и да върнеш пандата в езерото (началното или новото). Това също раздвижва малко играта тъй като кара пандата да се премести в удобна за следващите играчи позиция.

Новите по-добри мисии за оглеждане на бамбък

Новите по-добри мисии за оглеждане на бамбук

Последно разширението дава и два варианта за игра, единият от които много препоръчвам – в края на играта получавате 3 точки допълнително за всеки сет от 3 различни мисии, които сте изпълнили. Добър е, понеже от моя опит мисиите за ядене на бамбук са по-лесни от останалите и играчите се съсредоточават основно върху тях, което прави играта по-еднообразна. Бонусът за различни мисии дава мотивация да се правят и другите видове мисии. Това не е свързано с разширението, но може би ще помогне на някой – в българския превод на Такеноко има грешка – когато вземаш три плочки (лехи) и избираш една, останалите трябва да се върнат най-отдолу в купчината, а не най-отгоре както е преведено.

Финални мисли

Разширението Chibis надмина очакванията ми! То добавя достатъчно неща към играта без да я усложнява много. Базовата игра се поизчерпва като разнообразие след няколко игри, особено при игра с малко по-опитни геймъри. Харесват ми ефектите на новите плочки и новите мисии. Мис Панда пък създава едно интересно напрежение – дали да преместите „Пандьо“ някъде, за да изяде бамбук който ви трябва, което ще даде възможност на следващия играч да направи бебе, ако има подходящия цвят бамбук. Играта получава малко повече дълбочина, но все още е достатъчно лека за да бъде в категорията семейни. Не бих препоръчал все пак първата игра със съвсем нови в настолните игри хора или с по-малки деца да е с разширението. Но…. като цяло,за мен усложняването от допълнителните правила твърдо си заслужава спрямо възможностите и разнообразието, което предоставя. Фигурката на мис Панда е страхотна също така и оправдава цената на Chibis!

Плюсове:

  • Допълнително разнообразие, от което играта има нужда
  • По-голяма дълбочина без да усложнява базовата игра прекалено
  • Отслабва небалансираната стратегия на много мисии за ядене
  • Страхотна фигурка на женската панда
  • С малко разместване разширението се събира в кутията на базовата игра

Минуси:

  • Играта става малко по-сложна и дълга за обяснение, поради което не е подходяща при първа игра с новаци или с по-малки деца

Източник на снимките: boardgamegeek.com

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Цонко 'BigBoxLan' Цонев

Привет, казвам се Цонко. В хобито съм сериозно от около 5 години, но съм играл не малко Катан, Каркасон, Цитадели и Пуерто Рико още от 2005-та. На сърце най-вече са ми по-тежките евро игри, но ми харесват също и леки, парти или тематични игри, все пак удоволствието е в разнообразието. Обичам да играя и с геймъри, и с не-толкова нагазили в настолните игри хора, като съм запалил не малко приятели и колеги. Въпреки, че нямам достатъчно време, за да злоупотребя с игране, прекарвам доста такова и в гледане и четене на ревюта и подкастове.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers