неделя, юни 23, 2024
PitRush – My preciousss…

PitRush – My preciousss…

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Това ревю няма как да не мине без многократно сравняване на тази игра с Crokinole. Затова преди да започнете да четете ви препоръчвам да кликнете на бутона отдолу.

Crokinole – ревю

Веднага казвам! Това не е просто друг вариант на Crokinole. Въпреки, че по дъска и пулчета може да ви напомни на малкия вариант на класическата игра за ловкост Crokinole, усещането тук е тотално различно.

Pitrush е лека семейна игра за ловкост, малко тактика и доста късмет.  Играта пристига с два мода, единият е по-тактически и се игра от двама до четири души. Другият е едно бясно и трескаво фликване на пулчета в реално време, което може да се играе до шест човека! И двата мода са еднакво добри с доста общи неща и с много различно усещане и ангажираност.

Дъската на Pitrush

pic2730202

Дъската е шестоъгълна, като ако играете с шест човека, всеки застава от една от страните на шестъгълника. Големината, както вече казах, е горе-долу колкото малката дъска на Crokinole. Всъщност е нещо средно между малката и стандартната.

В средата на дъската има 19 дупки, които са разпръснати балансирано между всички страни на шестъгълника.

Всеки играч взема определен брой пулчета (в зависимост от броя на играчите и мода) и си ги приготвя пред себе си.

ARENA MODE

Това е стандартния хаотичен мод на PitRush и е изпълнен с динамика и екшън. Целта на играта е да се запълнят всички дупки. Всеки взема пулчетата си и в реално време колкото се може по-бързо ги изстрелва с фликване от неговия край един по един. Когато му свършат, може да си взема някой от тези на дъската. Както се досещате, в играта има постоянно пресягане и шамари по ръцете. Адски е забавно!

Когато всички дупки се запънят, всеки взема всички пулчета, които не са по дупките и започва втора фаза.

Във втора фаза, всеки играч един по един изстрелва едно пулче и така докато всички пулчета се изстрелят. По време на тази част няма свободни дупки, но ако пулче е върху пулче в дупка, горното нулира долното (ако е на същия играч се удвоява) и то се счита, че все едно е в дупката. Тази част е по-тактическа и изисква малко повече ловкост.

Накрая се изчисляват точки – в колкото по-далечна дупка от даден играч е негово пулче, толкова повече точки ще вземе – от 1 до 5. Събират се точки и който има повече – печели.

Този мод продължава от 5 до 10 минути и заради тоталния, но готин хаос, можете да се пристратите и да разцъкате и 10 игри. Препоръчвам да се играе с колкото се може повече хора, защото тогава треската е пълна!

CONTEST MODE

IMG_20151115_010618

Това е тактическият мод и всъщност по-обичаният от повечето от компанията ми. Тук отново играчите се стараят да целят далечните дупки, само че в края има допълно оценяване. Освен, че вземате точките за дупката, вземате точки и ако имате завършен ред или колона (толкова точки, колкото е реда или колоната), както и ако имате завършен триъгълник от три дупки една до друга (1 точка).

Разбира се, основната разлика от ARENA MODE е това, че играта не се развива в реално време. Всеки един по един изстрелва по едно пулче, докато не свършат пулчетата на всички.

Във втората фаза, един по един всеки си взема по едно от своите пулчета от дъската и отново се опитва да уцели дупка. Ако не успее обаче, следващият играч взема неутрален диск и запълва дупка по свой избор. Това обикновено е тежко за другите играчи, защото е най-лесния начин за блокиране на комбинации. Единственото условие е над тази дупка да не виси друго пулче.

Всеки ход ще се слага пулче – ако играчът уцели – негово, ако не уцели – неутрално. С други думи, можете да прецените колко хода остават до края на играта.

Този мод продължава 10-15 минути и въпреки, че в него има повече тактика от другият, нивото на ловкост, което се изисква е в мили по-малко от това на Crokinole. Мен това не ме притеснява, защото аз знаех каквото да очаквам. Освен това, този мод е от 2 до 4 играчи и работи перфектно и с трите групи (ако играете с по-малко играчи, имате повече пулчета).

pic2713903_md

Заключение

PitRush е страхотна филър игра с изискване на малко ловкост. Ако не сте запознати със световния класически феномен Crokinole, това е чудесен начин да навлезете в този тип игри. Ако пък вече сте фен на Crokinole, мисля че имате нужда от малко рапзускане с PitRush. Все пак не влизайте в атмосферата на играта като очаквате някаква дълбочина или сериозно тактическо мислене. Да, в известен смисъл има нужда от преценка и ако сте по-добър във фликването от другите, вероятно ще спечелите, но имайте предвид, че често пулчетата ви няма да отиват там, където искате. Или ще бъдат избутвани или ще се кривват, защото ще минават през неравната повърхност на пулчетата в дупките.

Във всички случаи, мисля че PitRush си заслужава и можете да го играете с всеки. Ако играете с геймъри – цъкайте тактическата игра CONTEST MODE, ако играете със семейството, дори и с децата – разцепете се в ARENA MODE. PitRush е елегантно изглеждаща игра и страда от същия Амгъл симптом като Corkinole!

My precioussss…

ПЛЮСОВЕ:

  • Бърза, динамична и изпълнена с екшън!
  • Подходяща както за геймъри, така и за деца
  • Елегантна изработка

МИНУСИ:

  • Заема много място
  • Съхранява се в кашон
  • Изисква еднакво количество умение и късмет

Повече за играта (както и за Crokinole) можете да откриете в сайта на производителите:

Woodestic

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers