понеделник, април 15, 2024
Orc-lympics – InstaWin!

Orc-lympics – InstaWin!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

От трите игри на Brain Games, които пристигнаха до вкъщи миналия месец, оставих най-доброто за последно.

Orc-lympics е малка картова игричка с уникален полу-чиби арт дизайн, който създава половината от чудесното преживяване на игричката.

Орклипиадата пристига в малка кутийка, като вътре ще откриете тесте с карти (7 вида карти в различна бройка), малко карти със златни и сребърни купи и два токъна – златна и сребърна купа.

Целта ви е в продължение на 8 рунда да спечелите колкото се може повече купи. Въпреки че 8 рунда звучат като нещо дълго, играта не продължава повече от 20 минути. Всъщност тя продължава точно толкова, колкото трябва, което превръща орклимпиадата в един от любимите ми филъри последно време.

 

В общи линии, играта е разделена на две фази – драфтинг фаза и битка за купите.

Драфтинг фазата е изключително важна, защото тук подбирате отбора, с който ще се състезавате през цялата игра.

Драфтингът е от стандартен 7 wonders-ов вид. Ако не знаете какво е това – Всеки играч получава по 8 карти. Избира си една от тези карти и дава тестето си на играча от дясно. И така, докато свършат всички карти.

Както всички подобни игри – с по-малко играчи имате по-добър контрол на финалната си ръка, но с повече играчи ще имате опции и няма да се задръстите от ненужни състезатели.

В играта има три умения – сила, скорост и хитрост. Всяка една от картите е определена класическа фентъзи раса с различно разпретеделение на уменията – някои са добри в скоростта си, други в хитростта и така нататък. Това не значи, че расите са балансирани. Някои раси са определено по-добри от други. Но обикновено от тези раси има много малко карти.

Това има значение, защото след като свърши драфтинг фазата, вие можете да запазите максимум три раси. С други думи – ако решите да събирате мощните джинове, но в крайна сметка останете само с един в ръка (защото са общо 4 в играта, докато от хилавите хора има цели 9), вероятно ще бъдете поставени пред избор – дали да изхвърлите този джин или да се отървете от три елфа, например. Бройката на картите ви е от критично значение, но не трябва да подценяваме и видовете карти, защото…

Още преди драфтинг фазата се поставят 8 купи на случаен принцип. Всяка от купите се печели с определен вид умение (сила, скорост или хитрост). Така че е добре да прецените кои раси биха ви били най-подходящи и за кои купи се борите.

Освен това, различните златни купи носят различни точки, но всички сребърни носят по две. Това често означава, че ако разликата в точките между купите е малка, няма нужда да се изхвърляте за първо място.

Втората фаза са самите състезания.

Минавате ги едно по едно, като по време на вашия ход вие можете да играете карти или да пасувате. Ако пасувате, повече не можете да слагате карти този ход. Можете да слагате колкото си искате карти пред вас, като им се събират статистиките, но трябва да имате предвид нещо – ако вземете, че спечелите златна или сребърна купа, тогава участниците ви излизат в почивка (от игра).

Ако в някое от състезанията не спечелите нито една купа, участниците ви също излизат в почивка, но след това можете да си върнете една карта от всички, които си почиват.

С други думи, внимателно избирайте битките си.

Най-трудната част в играта е да прецените кога си струва да продължавате да се борите за дадена купа и кога да се откажете. Защото ако се сборят двама инати, може така да се случи, че да изхарчат всичките си карти още на втората купа и после да си връщат една по една картите, без да могат да вземат нещо. Случвало се е. НО! Това не означава, че това е непременно лоша стратегия. Така или иначе, ако играете 4 човека, едва ли ще вземете повече от 3-4 купи. А понякога една купа е по-добра от две други.

Това, което превръща играта в страхотно „push your luck” преживяване е едно малко правило, което не е стандартно за такъв тип игра. Тук, който изравни силите се води по-напред. С други думи – тук е по-добре да сте последен.

И стигаме единственият негатив, който имам с Орклимпиадата. Това е некулминативната развръзка.

Последната от купите е Финалът. Там купите дават най-много точки. Разликата в играта с останалите купи обаче е огромна. Ако досега сте играли надлъгванка и сте си изпитвали късмета, то тук  вие просто играете картите, които имате останали в ръка и то една по една, защото е по-добре да сте последни. С други думи – последният ви ход е програмиран.

Заключение

Orc-lympics бързо се превърна в една от любимите ми игри в този калибър. Тя е идеален филър с правила, които се обясняват за 2 минути, сетъп за 1 минута и прибиране за секунди. Играта предлага изненадваща ангажираност и интерес в решенията за времето, което е на масата, но не прекалява с тежестта си, че да ви натовари със себе си. Арт дизайнът е на високо ниво, а илюстрациите са хумористични и запомнящи се.

Геймплеят е оригинален и въпреки че често финалът увисва, мисля че това е игра, която си заслужава поне да опитате.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлични арт и компоненти
  • Вълнуващ push your luck драфтинг
  • Вълнуващи push your luck състезания
  • Огромно взаимодействие между играчите
  • Перфектно времетраене

МИНУСИ:

  • Финалът е програмиран и некулминативен
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers