петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Carcassonne – Надценена или не?
Carcassonne – Надценена или не?

Carcassonne – Надценена или не?

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

150px-Carcassonne-gameИма игри, които всеки самоуважаващ се борд геймър трябва да има в колекцията си.”… Има и „Каркасон”.

Казах това, защото тази игра се лансира твърде много като „задължителна”, но това съвсем не е така. Да, играта е добра, обрала е хиляди награди и сама по себе си се е превърнала в класика, но както всяка една друга игра си има  предимства, недостатъци и своя аудитория.

Сега, това съвсем не означава, че смятам играта за лоша, просто искам да укротя страстите на запалените фенове, критици и чисто и просто хора свикнали с общото мнение, които биха ме пребили съвсем безцеремонно на улицата с пяна на устата си ако им кажа и че смятам Вазов за не чак толкова добър писател.

 

16513020-chill-out-yellow-sign-illustration-over-a-white-background

BIG BOX РЕЙТИНГ – 8/10

 

ТЕМА – 7/10

Каркасон е немска игра с име на древна френска крепост недалеч от Париж.  Нямам представа защо са използвали точно име на френска крепост. Сякаш в Германия си нямат хубави. Ето – Шарлотенбург, Льовенбург, Хоентвил, Линдерхоф, Хоенцолерн…Всъщност „Каркасон” май не е чак толкова лошо.

Играчите се изявяват като строители на крепости, пътища, ферми и каквито още там неща вкарват разширенията и постепенно разтилат пред себе си всъщност красивата местност на Каркасон.

Епохата не е от най-оригиналните за европейска игра – средновековието. Ако имаше нещо истинско и историческо в цялата тази работа(като реални местности и обекти), Каркасон можеше да бъде и една съвсем не лоша образователна игра за децата. Засега е просто „Тури го в 13-ти век, сложи му някакво префърцунено име и да им събираме парите!”

 

КУТИЯ – 10/10

bigbox Хм…Тук давам десятка, но само заради кутията, в която ние получихме нашия Каркасон.  “Carcassonne Big Box”. Мисля, че се водеше Big Box 2, понеже има различни издания, които пристигат с различни разширения.  Ще започна с нашата кутия. Огромна кутия. Ама огромна, бе.  Това не означава, че вътре има хиляди компоненти. Просто, че е огромна. За мен това не е минус, тъй като, ако не сте забелязали името на сайта, обичам кутиите.

Вътре има: основната игра, разделена на две места и по едно място за  всеки един от експанжъните. Освен това има специално място за ресурс токъните от „Строителите”, място за фигурките, за плочки с точки(ха!) и за началната плочка.

Най-интересното е капака на кутията. Щом го отвориш, от вътрешната страна има хубава илюстрация на това къде какво влиза. Освен това, капака е повече от достатъчен да се хвърлят там всички плочки и после да бъркаш спокойно, без да си заклещваш ръката в тясна торбичка. (Съжалявам, че нямам снимки, но всички игри в момента са в кашони и чакат да бъдат прехвърлени в новата квартира)

Сега, за кутиите, в които пристигат базовата игра и отделните разширения. Предупреждавам! Кутиите са малки, но компонентите са ОЩЕ по-малко. Има разширения, които се състоят само от двайсетина плочки. Така че когато давате 20 лева за тях, имайте предвид, че давате левче за плочка(почти докарах отново римата).

 

КОМПОНЕНТИ – 9/10kapak

Ми…плочки. Това е основата. Нашата игра си я поръчахме от Германия, така че разликата с българската версия е, че на гърба на плочките има „C”, вместо “К”…И че трябваше да си намеря правилата на английски онлайн. Вече можете да ги намерите и на български(както и самите игри), за което – браво на Александър Геров и Фантасмагория за добрата работа.

Иначе самите плочки са дебели и здрави. Не са особено шарени, но предполагам това нямаше да се впише с целия…офф…мрачен средновековен стил.

Освен плочките обаче има и фигурки. Класически стандартни дървени фигурки(meeples), които се използват и в много други игри. Когато си купите разширенията обаче ще откриете, че останалите фигурки спазват много добре стила на оригинала и този стилизиран начин на поднасяне на дракон, фея, строител, колички и т.н. всъщност много ми допада.

Каркасон има десетки разширения и ако сте играли поне веднъж играта ще ви се доискат още плочки само за подреждането върху масата. Няма нужда дори да играете. Ще ви се искат колкото се може повече части от тази красива местност, за да можете да я разпрострете по пода си като гигантски пъзел!(защото най-вероятно масата ви няма да е достатъчно голяма).

 

ГЕЙМПЛЕЙ – 8/10

Каркасон е на теория една доста бърза игра.  В някаква купа(или в капака от кутията) се слагат всички плочки и всеки по ред избира една плочка и я слага на масата по легален начин(така че да може да се върже със започнат път, крепост или полянка). След това решава дали ще използва една от фигурките си върху същата плочка. В зависимост от това каква е плочката, тази фигурка може да се преобразува в рицар(ако я сложи в крепост), крадец(ако е на път) или фермер – а.к.а селянин(ако е на полянка).  Когато даден път или крепост се завърши, този който го владее печели някакви точки.

Но! След като плочката се върже с останалите плочки и се получи така,че ти продължаваш път или крепост, на който вече има друга фигурка ти нямаш право да сложиш в същия обект. Тази механика е единственото, което предизвиква някаква интеракция и що годе мини тактики. Дали ще започнеш две отделни крепости с две отделни фигурки и ще ги вържеш заедно с крепост, в която има вече противник(по този начин ти имаш повече рицари от него и печелиш точките от крепостта) или пък ще сложиш селянин още на първия ход и ще разширяваш колкото се може повече „полята” за повече точки или искаш да блокираш нечий друг селянин като го заоградиш с пътища или….май това са кажи-речи всички тактики.

meeplesИграта е елементарна и това не е лошо. Тя може да послужи както за игра с деца, така и за убиване на време.

И тук идва един проблем. В началото на тази секция отбелязах, че Каркасон, „на теория” е една доста бърза игра. Но в момента, в който сложите повече от две разширения в една игра, всичко започва да се влачи. Защото не би трябвало играта да продължи повече от 30-40 минути. Чисто и просто…писва. Което ме навежда на…

 

РАЗНООБРАЗИЕ – 9/10

Ако имате само базовата игра, играта бързо ще ви писне. Ако имате няколко разширения, играта по-бавно ще ви писне. Но ще ви писне, вярвайте ми.  За мен, липсата на разнообразни цветове малко отнема от Каркасон. Да, имаш различни разширения, различни фигурки(Мостовете са най-добрите!!!), но в крайна сметка плочките са едни и същи. Малко зеленичко, малко кафевичко и малко грозно нарисувано нещо, което може да е кръчма, птеродактил или петно от кафе.

Разбира се, това писване не е като онова писване. Някак си трудно ще се разделите с играта. Който е играл Heroes of Might and Magic III ще ме разбере. Играеш, играеш, дотяга ти до гуша, но три дена по-късно много, ама много ти се играе. За щастие, няма нужда да трием и инсталираме играта на всеки две седмици. Можем просто да я държим на удобно място на секцията.

Финални думи

Когато ни дойдат гости, които никога не са играли борд игри, а пък и ние искаме не само да играем, а и да си говорим, Каркасон дотичва на помощ. Защото той не те кара да се чувстваш сериозно замесен в играта и да мислиш дълбоки стратегии. Просто слагаш плочката и фигурката и това е.

В световен мащаб има доста турнири по Каркасон. Аз лично не разбирам това, защото играта е далеч от балансирана и разчита на твърде много късмет, но щом хора от всякъде се събират на едно място с цел да цъкат борд игри – хей, аз ли да съм против?!

carcassonne

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram
Една от най-разпространените борд игри в света. Може би все пак има защо.

Преглед на статията

Оценка

Накратко: Моля подкрепете ни като дадете оценка, харесате и споделите това ревю! Ако се чувствате разговорливи можете да ни оставите и коментар. Уверяваме ви, четем всички коментари!

Потребителска оценка: 3.63 ( 2 гласове)
0

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers