четвъртък, юни 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Wavelength – Смело с бутонките в жанра „парти игри“!
Wavelength – Смело с бутонките в жанра „парти игри“!

Wavelength – Смело с бутонките в жанра „парти игри“!

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Според физиката, дължината на вълната е разстоянието между две последователни точки на дадена вълна с еднаква фаза. Копи пейстнах това от гугъл, но дори и след като гледах различни графики, пак не можах да направя директната връзка между идеята на играта и нейното име.

Wavelength е парти игра с асоциации – един претрупан жанр от хиляди игри, който все още е доминиран от Dixit и за щастие, наближаващия детронатор – Just One (вече и на български).

Управлявам заведение с настолни игри и водещите игри там са именно игрите с асоциации. Имам над 20 подобия на Dixit и някак си успявам да покажа на хората, че маркетинга не е всичко.

Wavelength привлича окото на всеки със загадъчната си шарена кутия, в която ако се вгледате или ще ви заболи главата или ще се пренесете в трансцедентен свят, управляван от перверзните художници от Dixit.

Вторият удар в привличането на презадоволените парти геймъри са компонентите на играта. Щом отворите кутията ще откриете гигантско устройство наподобяващо тези от детските игри от Джъмбо.

За щастие, устройството е стабилно и с отлично качество. Така че не очаквайте да ви се разпадне в ръцете на втория час. Тази игра се играе всеки ден при нас, а както знаем ние сме животни с чуждото… и въпреки това устройство все още е в перфектна форма.

Концепцията на играта започва по стандартния начин – разделяте се на два отбора. Всеки рунд ще има един човек, който подсказва нещо на своя отбор.

Подсказващият взема устройството пред себе си и тегли карта, която показва две противоположни определения. Например: „Красиво и грозно“, „Странно или обичайно“ или „Секси или несекси животно“. Слага картата на специално място пред устройството, завърта нещо, което можем да наречем колелото на късмета и отваря капачето пред това колело. Сега върху колелото ще се види диапазон от точки на определено място. Целта на играчa е да измисли нещо, което да влиза в този диапазон, като спази определенията. Примерно, ако диапазонът е в левия края, а наляво сочи „красиво“, играчът може просто да каже – Дидо. Щото нали… това е обективна информация.

След това играчът затваря капачето и обръща устройството към останалите. Сега те виждат определениeто „Красиво и грозно“ и са чули, че сте им казали Дидо (чудесен избор, между другото!). Сега отборът трябва колективно да се сети къде ли се намира този диапазон. За целта, играчите си помагат с червен индикатор. След като отборът е готов, се отваря капачето и се разбира, че Дидо и неговите съотборници очевидно имат различно мнение за Дидо. Ако все пак са уцелили диапазона, получават точките, които червеният индикатор би показал.

И те така до 10 точки.

Заключение

Wavelength е идеална парти игра за големи компании, но работи добре дори и с четири човека. Правилата се обясняват за по-малко от 5 минути,  а принципът е толкова чист, че ако дядо ви знаеше английски, вероятно бихте могли да играете и с целия му шах клуб.  Концепцията се разбира и от деца и ако сте около тях, можете да помагате с чуждите думи. Трябва да имате предвид, че някои от определенията може и да са им чужди, а други бихте искали дори да извадите от тестето.

Не е толкова лесно да се измисли очевидна асоциация и въпреки, че това налага малко мозъчен стимул, все пак е огромен плюс за играта.

Въпреки че аз съм се наситил на този тип игри и тази не би могла да промени това, смятам, че Wavelength е една от най-чистите и добри игри жанра и със сигурност помита с мощна сила по-голямата част от конкуренцията си в областта.

ПЛЮСОВЕ:

  • Оригинални компоненти
  • Изчистени правила
  • Предизвикателен геймплей
  • Може да се играе от всякакви компании във всякакъв размер

МИНУСИ:

  • Ако не харесвате игри с асоциации, тази няма да ви промени мнението

Ако си падате по такива парти игри, мястото е вече известно – Time2Play

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers