неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Solar Draft – Race for the Solar System
Solar Draft – Race for the Solar System

Solar Draft – Race for the Solar System

Latest posts by George Avramov (see all)

Настъпи този момент от годината, когато човек може да поиграе някоя игра с приятели на терасата си, или ако кутията е достатъчно компактна – на някой пикник или хижа. Намирането на игра, която да е достатъчно дълбока, но да не заема много място, както на масата, така и в багажа, обаче не е толкова лесно. Повечето малки игри спадат в категорията filler games, които в повечето случаи са прекалено леки за играчи с по-голям опит или пък не работят добре с всеки брой играчи. Roll-and-Write игрите, които доста нашумяха последните години, донякъде решават този проблем, но поне при нас, само след няколко игри се изчерпват и остават да прашасват в някой шкаф. От известно време активно търся игра, която да е достатъчно предизвикателна откъм трудност и вземане на решение, но и да заема малко място на масата и да идва в компактна кутия. Като тегля чертата, мисля че по-често оставах разочарован, отколкото доволен, но тази година попаднах на едно малка игричка, за която трябва да се говори по-често – Solar Draft (2019).

Solar Draft е игра за 2-5 души, дело на дебютанта в бордовите игри Zach Moore. Играта е сравнително бърза (отнема около 20-тина минути) и основната механика е изграждане на табло от карти. Всеки играч се опитва да изгради собствена звездна система от планети, луни или комети, които са представени от карти. За разлика от повечето игри в жанра (напр. Wingspan) в Solar Draft няма изграждане на т.нар. двигател, няма ресурси и картите нямат цени. Типично за жанра е търсенето на синергия между картите, но в Solar Draft вмето ресурси, тези комбота просто генерират допълнително точки. По-голямата част от картите в играта са планети, които идват в четири различни цвята и три различни размера; има луни, които се закачат за планети, и комети, които често имат еднократни бонуси, но не могат да се играят една след друга.

Всичките 90 карти са уникални и почти всички имат специално умение, което генерира точки в края на играта – някои планети дават точки, ако са на определено място в звездната система, или пък ако са най-голямата/най-малката планета в системата и т.н. Има огромно разнообразие от умения по картите, което пък е гаранция за сериозна преиграваемост. Играта има много приятен, почти анимационен арт – като сините планети са винаги унили, червените винаги ядосани, а кометите са нарисувани като малки животинки. Липсва каквато и да е директна интеракция между играчите, което комбинирано с приятните рисунки, придава енда лежерност на цялата игра.       

Правилата на играта се обясняват буквално за 1 минута. Всеки играч започва с три случайни карти в ръката си и по време на хода си може да извърши едно действие от четири възможни – да сложи карта от ръката си в таблото си, да изтегли карта от пет разкрити (draft), да изтегли една карта на сляпо от тестето (draw), или да замени вече сложена карта с нова от ръката си, което трябва да се „заплати“ с махането на една карта от ръката. Ако играч има 5 карти в ръката си не може да използва уменията за теглене на карти, което може и да не звучи кой знае колко съществено, но всъщност добавя цял един пласт от тактически решения по време на игра. Картите винаги се слагат от ляво надясно и всеки играч може да види каква стратегия за точки гоните, така че моментът на разкриване на конкретна карта може да е ключов. Веднъж за цялата игра, играч може да изчисти петте карти, които са разкрити, и да ги замени с нови пет – доста полезен ход, когато някой търси конкретен вид карта или иска да придвижи играта по-бързо към края й. Тя приключва когато някой играч сложи 8 карта с планета в таблото си или тестето от карти се изчерпа (размерът му зависи от броя играчи). Накрая се броят точките от картите и техните умения. Играчът, който има най-много планети в даден цвят печели допълнително точки.

Сама по себе си, Solar Draft не е нещо невиждано. Всъщност, една от причините толкова много да ми допада е, че комбинира няколко познати механики от различни игри като мисля, че крайната комбинация е изключително сполучлива. Събирането на определени сетове от карти напомня на Fantasy Realms, но в Solar Draft няма негативни точки, което прави играта ненатоварваща. Правилата и структурата на ходовете пък са доста сходни с Ticket to Ride серията, което прави играта подходяща и за начинащи играчи. Solar Draft също така напомня и на Race for the Galaxy, но не заради темата, а заради това сходно чувство на съзтезание и ограничени ходове – да, ако имаш още 4-5 сигурни хода ще направиш много силно комбо, но краят на играта наближава с бързи темпове и трябва всеки следващ ход да ти е добре обмислен. Всъщност, последните няколко хода на Solar Draft са винаги много драматични и всеки е на нокти и следи внимателно какво се случва, защото всякакви обрати са възможни. Резултатът е, че след приключване на играта, често искаш да направиш още една без значение дали си паднал или победил. Причината се крие в многото възможни комбинации от карти и стратегии, бързата игра, възможностите за блъф и тайминга на действията. Лично според мен, съотношението между цена и качество на играта, спокойно може да засрами много от по-големите игри на пазара.

Има и няколко минуса

Разбира се, Solar Draft има и недостатъци, но повечето са по-скоро малки на фона на качествата на играта. Най-големият минус е, че уменията по картите са изписани по такъв начин, че с повече хора на масата, ще е почти невъзможно всеки да вижда добре какво се случва. Играта е страхотна с двама, с малко разместване около масата няма никакъв проблем да се играе с трима, но с повече хора ще е почти невъзможно да върви гладко. Компонентите са на много прилично ниво, но кутията не е достатъчно голяма да побере карти, които са слийвнати.

Също, играта идва и с възможност за Variable powers – всеки играч може да избере едно специално умение, което да използва веднъж за цялата игра, което обикновено е изключително силно и чупи правилата. Проблемът, е че тези умения са доста силни, но някои са твърде ситуитивни. Например, едно от тези умения е цял един допълнителен ход, което към края на играта може без проблем да доведе до обрат от 10-тина точки и да сложи край на играта, с което буквално да тръшнеш вратата в лицето на опонентите си. За сравнение, друго умение ти гарантира един много силен ход, но само ако имаш поне няколко луни или комети в ръката си… проблемът е, че това е доста по-трудно да се направи и не зависи само от уменията на играчите, но и от наличието на тези карти. В двете игри, които сме използвали тези variable power effects, игрите завършваха с огомна разлика в точките и общо взето горчив вкус в устата. Добрата новина е, че играта си е напълно прилична и без тези умения, и няма абсолютно никакъв проблем да се играе без тях. Относно късмета в играта, в Solar Draft разбира се има значение с какви карти ще започнеш и от кои карти ще можеш да избираш. Но като във всяка игра с карти, това е нещо, с което можеш да се справиш чрез подходящите ходове в правилния момент. В най-лошия случай, играч, който няма никакви добри възможности пред себе си, е също толкова труден опонент, защото би играл много по-агресиено с идеята да сложи край на играта по-рано, а това ще извади всички останали от стратегиите им. Така или иначе играта продължава 20-минути, така че не мисля, че късметът е кой знае какъв проблем.

Още две малки забележки, името Solar Draft не е в услуга на играта – механиката draft се асоциира вече с игри като 7 Wonders, вместо с оригиналното си значение – да избереш карта от наличните на масата – което пък се асоциира с игри, подходящи за по-голям брой хора. Solar Draft си е изключително прилична игра с двама и трима, но мисля, че само заради името й, доста играчи, които играят по двойки, биха я пропуснали. Също така, играта няма соло режим, което е по-скоро пропусната възможност, съдейки колко популярен стана соло режима в последно време. Струва ми се, че Solar Draft с нейния светкавичен setup и бърз геймплей ще е доста по-подоходяща за соло игра от други сходни игри на пазара, като Wingspan или Imperial Settlers. 

Solar Draft е за теб, ако:

  • Искаш бърза и предизвикателна игра с огромна преиграваемост, която идва в компактна кутия
  • Искаш да стегнеш бюджета си покрай COVID-19 и се оглеждаш за игри, които биха счупили скалата качество/цена
  • Намираш наличието на късмет в игрите с карти за предизвикателство J

Solar Draft не е за теб, ако:

  • Намираш наличието на късмет в игрите с карти за предизвикателство L          

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За George Avramov

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers