неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Paranormal Detectives – Ако Уиджа беше настолна игра
Paranormal Detectives – Ако Уиджа беше настолна игра

Paranormal Detectives – Ако Уиджа беше настолна игра

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Black Stories е една от най-популярните игри… по принцип. Дори и да не сте чували името, вероятно сте я играли като деца. В нея един играч знае цяла криминална история, а всички останали му задават въпроси, на които знаещият отговаря само с Да или Не. Първият, който познае цялата история – печели.

Paranormal Detectives използва същата концепция, но я обръща наопаки – Всички питат въпроси, на които не може да се отговори само с Да или Не. Как тогава да отговори знаещият, за да не е твърде лесно? Ами… с играта.

Темата на играта сте я срещали в Mysterium. Един от играчите е призрак, който подсказва на паранормалните детективи как е умрял колкото се може по-ясно, но понеже е призрак… има някакви ограничения между нашия свят и неговия. Понякога ще издава едва-едва някакви нечленоразделни звуци, друг път ще докосва детективите, а ако детективите знаят какво правят, може да се включи в класическата Уиджа дъска.

Paranormal Detectives пристига с читави компоненти, като в кутията има 28 случая за разгадаване. Ако ви се струват малко, можете да си изтеглите апликация на телефона (това са Lucky Duck, все пак) и да играете още доволно количество постоянно увеличаващи се случаи.

Сравних играта с Black Stories. За разлика от елементарната бърза игра обаче, Paranormal Detectives си е голяма и ангажираща игра с достатъчно количество мислене и дедукция.

Тук всеки играч разполага с дъска, върху която с маркер ще си води записки и параван, илюстриран с неговия персонаж (всички персонажи са базирани на известни образи от киното, телевизията и поп културата). Освен дъската, играчите разполагат и с комплект карти, които просто показват различни начини за комуникиране с призрака. Когато е ход на някой, той използва една от картите си, задава какъвто иска въпрос (на който не може да се отговори с просто да или не) и тогава призракът отговаря с условието изразено на конкретната карта.

Ако картите на играчите свършат, тогава детективите могат само да се пробват да познаят как точно е умрял призрака. Ако два пъти сгрешат, тогава излизат от игра. Не се притеснявайте, това обикновено е към края на играта. Освен това при всеки сгрешен избор, призракът има право да подскаже с негови собствени механики.

А призракът иска да помага. Той търси своя мир, като някой просто разбере истината за неговата смърт. Призракът печели с играча, който познае всичко…

Упс.

Какво е това „всичко“? Тук идва единственият и не малък проблем на играта. Случаите със смърт обикновено са интересни и са така измислени, че подсказките да дават двойно значение. Тези случаи често имат забавни истории и интригуващи детайли. За жалост те нямат никакво значение, защото детективите трябва да познаят просто пет неща – Кой? Защо? Къде? Как? И Оръжие? Играчите могат да познаят думи, които отговарят на всички тези въпроси и въпреки че за тях те нямат никаква връзка пак ще спечелят играта. Тук, за разлика от Black Stories и повечето игри с разследване,  познаването на врътливата история няма никакво значение. Вие просто трябва да уцелите петте думи. А това често може да е доста разочароващ и blah финал.

Заключение

Paranormal Detectives е отлична добавка в жанра с разследващи игри. Тук се изисква сериозна доза мислене и дедукция, за да сте успешни. Играта предлага изключителна интерактивен и изобретателен геймплей, който ще провокира фантазия и въображение. Трябва да връзвате въженца, да нареждате букви, да решавате пъзели и понякога дори да се чувствате неудобно в това да пишете по гърба на някого или да се изразявате в пантомима. Всичко обаче добива тематичен смисъл в контекста на играта и успява да ви вкара в атмосферата на историята. За съжаление, играта има проблем, който отново е свързан с тематичността. Тук можете да сте победител без изобщо да сте разбрал за какво става въпрос, просто защото сте познал думите, които призрака ви е подсказал. Ако обаче заложите малко повече на историята и наистина влезете в духа… на духа, ще си изкарате страхотно. Просто имайте предвид, че Paranormal Detectives е поляризираща игра – Или ще получите страхотно изживяване, или играта ви ще увисне. Среден вариант не съм срещал.

ПЛЮСОВЕ:

  • Тематичен геймплей
  • Изисква въображение
  • Може да се играе от двама до шест човека

МИНУСИ:

  • Понякога финалът на играта увисва

Ако ви харесва как звучи всичко това, ви препоръчвам направо да скачате на линка отдолу и да си я поръчате от нашите партньори от Time2Play

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers