понеделник, юни 24, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Deranged – Върколашки истории
Deranged – Върколашки истории

Deranged – Върколашки истории

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Hobby World не са популярни с грандиозните си стратегически игри с фигурки. Затова се изненадах, когато видях, че издават биткаджийска игра с миниатюри . В крайна сметка обаче се оказа, че това все пак не е грандиозна стратегическа игра. Това е… Това е… Не знам какво точно е, но не е и обикновена биткаджийска игра.

Deranged е забавно размятане на шамари, но с връткав декбилдинг елемент. Като казва връткав, имам предвид буквално „връткав“ – заради декбилдинга.

В Deranged целта ви е е да се изчистите от всички проклятия, които ще трупате неизменно по време на играта – най-вече от ритниците на вашите приятели.

Всеки играч има фигурка, която се движи из картата, събира предмети и търси начини да се отърве от някакво древно хорърско проклятие, като междувременно се пази от прииждащите изродясали гадове. Ето и проблема – има голяма вероятност и вие самите да сте такива прииждащи изродясали гадове.

Deranged е нещо като декбилдър. Това означава, че започвате с карти, които ви позволяват да движите героите си из картата, да събират предмети, да се бият и да правят всякакви щуротии. По време на играта, ще подобрявате тестето си от карти, като добавяте още готини работи и съответно ще си изградите двигател от шантави готинирийки.

Както споменах обаче, вие самите можете да се превърнете в гноясал гад, ако ви прокълнат, убият или ви направят някакви други неща. В този случай, през нощта вие сменяте фигурката си с фигурка на „deranged” и… обръщате цялото си тесте с лицето надолу. Всяка карта има два ефекта – ефект на нормален герой и ефект на Deranged. Ефектът на Deranged е по-мощен и счупен, но понеже като си полудял не можеш да правиш кой знае какви полезни неща, вашата цел, докато сте гад е просто да трепете останлите.

Това е основата на играта – обикаляте картата, търсите предмети и начини да си лекувате проклятията през деня, а през нощта полудявате и шамаросвате всички останали.

Заключение

Deranged е полу-парти игра за геймъри, които обичат да се мразят един друг. Артът и компонентите са разкошни, а концепцията е оригинална. Тежката доза слоеве малки правила правят достъпността на играта тежка като чувал мокри компири, но ако дадете шанс на играта, тя би могла да се изплати.

Някои от механиките са оригинални, а декбилдинга, макар и не особено дълбок, се справя със задачата си. Аз имам само един проблем с играта, който определя желанието ми да не я предпочитам пред други, които ми носят подобно усещане – времетраенето на геймплея е повече, отколко би ми се искало за този жанр – продължава около час и половина – два. Ако искам нещо, в което да размятам шамари на приятелите си, бих предпочел Wildlands – носи подобно усещане, но геймплеят е не повече от час.

ПЛЮСОВЕ:

  • Отлични компоненти
  • Страхотни илюстрации
  • Оригинален декбилдинг елемент
  • Огромно взаимодействие между играчите
  • Задоволителна преираваемост

МИНУСИ:

  • Продължава по-дълго, отколкото бих искал
  • Има твърде много малки правила, което прави играта неподходяща за нови хора
Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers