петък, юни 21, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Feelinks: Revelations – Легнете на кушетката
Feelinks: Revelations – Легнете на кушетката

Feelinks: Revelations – Легнете на кушетката

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Последните две-три години се мотаеше една игра Feelinks из общността, но тя така и не откри пътя си сред хитовете. Когато тази година ми предложиха да погледна Feelinks: Revelations аз помислих, че това е просто разширение за онази и не ме вълнуваше изобщо.

Само един бърз тест на фестивала в Есен ми беше достатъчен, за да разбера обаче, че това ще е хит не само за мен, но и за заведението, което държа.

Оказах се прав – Feelinks е една от най-играните игри в Offline Cafe, въпреки основния проблем – изискването на познание на английски език.

Feelinks, или както вече е по-известна – „играта с чувствата за възрастни“ е игра за възрастни… с чувства. Това е социална игра, която надминава рамките на играта и създава атмосфера на разговори и понякога дебати на пиперливи тематики.

Във Feelinks имате шест чувства в средата на масата. Някой тегли карта с три възможни ситуации, след което същият този някой избира една от трите ситуации и я чете на глас. Сега всеки играч тайно трябва да сложи карта, която кореспондира с едно от чувствата в средата на масата пред него с лицето надолу. Важно е да се осъзнае, че това е задължително да бъде искреното чувство на играча в реалната ситуация.

Пример: Ако картата ви каже – „Баща ти излиза с бившата ти приятелка“, ти трябва реално да си представиш как това прекрасно нещо се случва.

Както забелязвате, въпросите минават някои рамки, и ако си мислите, че това е в повече, трябва да знаете, че почти върху всяка карта има сексуално съдържание. Понякога ще имате и по-сериозни ситуации с политическа некоректност и расизъм. Въпреки това, в нито един момент няма да обвините играта, че е вулгарна или обидна. Това не е „Cards against humanity”. Напротив – тук хуморът и ситуациите няма да изкарат мръсотията от вас, а по-скоро ще ви накарат да се замислите над някои аспекти и дори да се чувствате тук-там неудобно (особено ако играете с приятели и близки) е необходимо да играете искрено, за да се получи играта. Е… тук там играта ще предизвика нещо леко мръсничко, но не съм виждал това да избива в тотална простотия. 

Feelinks е напълно кооперативна игра и тук имате цел. Не трябва просто да говорите за чувствата си. Тук вие трябва да познаете кой как е гласувал, за да можете да продължите напред. Понякога отговорите на другите са очевидни, друг път ще се изненадвате от тайния живот на хората около вас. Във всеки случай, няма да има нито един момент, в който да сте безразлични както към играта, така и към хората на масата.

Feelinks пристига в сравнително малка кутия, която можете да носите навсякъде и въпреки че илюстрациите са отлични, има две неща, които може и да не дразнят, но определено са странни. Първо – думата „excitation” е странен избор за чувство, което е по-известно като excitement. Да, excitation не е грешна дума, просто е неизползваeма.

Второ – играта пристига с едно „устройство“, което ние захвърлихме още след първата игра. Всеки играч има токъни, с които всеки рунд гласува. По правило, вие слагате тези токъни в една плоска кутийка, в края на рунда която обръщате и се виждат лицата на всички токъни. Ние открихме, че е много по-малко занимавка просто да… слагаме токъните пред нас и да ги обръщаме после нагоре.

Въпреки всичко, това не мисля, че е оплакване. И аз не знам какво е, но май не трябва да му обръщате внимание.

Заключение

Feelinks се оказа един от изненадващите хитове за мен. Играта е лесна за разбиране, лесна за обяснение и дълбочината, която създава е човешка, а не механична. Това е парти игра, която работи еднакво добре както с трима, така и с осем. Като почти всяка кооперативна игра, тази е трудна да бъде победена и след всяка игра ви оставя чувство на… „Следващият път ще се справим по-добре“. Следващият път обаче е веднага след първата игра, защото не съм виждал нито веднъж тази игра да се играе само веднъж и да се върне на секцията. Feelinks е пристрастяваща игра, която създава непрестанно теми за разговори около масата, които топят ледове за секунди.

В началото си мислих, че това би била чудесна игра за добри приятели, които се познават, но се оказа, че Feelinks работи добре, ако не дори и по-добре с непознати. Само след една-две игри с хора, които срещате за пръв път ще ви накарат да опознаете както тяхното не толкова чисто подсъзнание, така и отношениятата му със семейството.

Feelinks получава жестока препоръка от мен.

ПЛЮСОВЕ:

  • Изчистени и ясни правила
  • Създава постоянни теми за разговори, които надскачат настолните игри
  • Събаря стени между хората като малко други игри
  • Работи отлично както с трима, така и с осем

МИНУСИ:

  • Изисква английски език и въпреки че винаги може някой да ви помогне, заради кооперативността… е добре да го имате предвид

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers