понеделник, май 20, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Code 777 – И през 80-те са правили модерни игри
Code 777 – И през 80-те са правили модерни игри

Code 777 – И през 80-те са правили модерни игри

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Code 777 е класическа игра от 1985 година и интересът към нея и до днес доказва, че все пак е имало тогава какво друго читаво нещо да цъкаме освен пустото монополи.

Причината да говоря днес за тази игра е, че от около година-две, играта беше реставрирана от пръстта и издокарана с нови луксозни одежди от майсторите в тази област – корейската компания Dice Tree Games.

Компонентите  са феноменални. Да, малко са, но металните монети, огромните мултиезични бордове и дори органайзерът на играта са на топ ниво.

Code 777 е пример за игра, която доказва, че годините не определят елегантния геймплей. Вярно е, повечето игри от 80-те и 90-те ни се струват тромави, но тук нещата са обратни. Механиките са изчистени и всичко е на ниво, подходящо за последните няколко години, в които се котират основно игри с малко правила, но дълбок геймплей.

В тази игра няма особена тема, което горе-долу става ясно и от името. Code 777 е една от най-чистите (ако не и най-чистата) игри с дедукция. Тук трябва да разшифрирате кодове, като използвате метода на изключването. Първият, който се справи с три такива кода – печели играта.

Всеки играч получава поставка с три плочки. Плочките са с цифри и цветове. Цветовете имат символи, за да се помогне на хората, които имат проблеми с цветовете. Основната врътка е „ханабична“. Вие не виждате своите плочки, но виждате плочките на всички останали.

Върху свое голямо табло си отбелязвате с маркер кои числа очевидно няма как да са при вас. Проблемът е, че от всяко число и цвят има различни бройки и трябва да добре да прецените шансовете.

Всеки ход играч обръща карта, която задава въпрос от типа – „Колко жълти шестици виждаш?“ Или пък – „седмиците повече ли са от четворките?“. Отговорът, който давате помага на опонентите ви, защото по метода на изключването те си правят съответните изводи, или ако сте гьон като мен – бъкел не разбирате какво се случва.

В момента, в който някой се чувства уверен, че знае отговора си просто го съобщава. Ако познае – печели една точка и си сменя кода, а ако сте мен – греши за пореден път, връща плочките без никаква информация, обръща масата и се свива в ъгъла да си пореве над грешните решения в живота му, които са го довели до този момент.

Заключение

Code 777 е чиста дедуктивна игра, която изисква стабилна доза мислене и изчисляване, което я прави достатъчно ангажираща, че да си мачкате мозъка през цялото време. Самото времетраене не е дълго – около половин час, което е точно толкова, колкото да не си прегорите мозъчните клетки.

Аз не бях чувал за оригиналната игра от 1985, което значи, че ходът на Dice Tree Games има ефект. Code 777 е подходяща за хора, които никога не са играли игри и които все пак търсят нещо, с което да си провокират мозъченцето, а не да ги зарибяваме с поредния Dixit.

Отлична игра. Одобрявам, макар и да съм искрено и подигравателно слаб на нея.

ПЛЮСОВЕ:

  • Страхотни компоненти
  • Елегантни правила
  • Достойна доза дедукционно мислене

МИНУСИ:

  • Може да предизвика аналитична парализа

 

 

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers