неделя, юни 23, 2024
Заглавна страница » Настолни игри » Stone Daze – микро ревю
Stone Daze – микро ревю

Stone Daze – микро ревю

Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Тази година сериозно се изложих с ревютата от Есенските ми игри. Имам още куп, сдобити по време на фестивала Октомври месец миналата година, които все още очакват ревюта. Това е прецедент в практиката ми и се надявам карантината през март да поправи грешката.

Stone Daze е игра с програмиране от израелската компания Tyto Games, която преди две години ни докара Elementos – чудесна абстрактна игра за двама, за която мъъничко ме е яд, че продадох.

По подобие на предишната игра и очевидно в стилистиката на производство на компанията, Stone Daze пристига с уникално изработени и лазерно изрязани дървени фигури и компоненти, които придават усещане за луксозност.

Stone Daze е дуелна игра за двама или четирима, което по презумция означава – „Това е игра за двама, но искаме да я продадем по-добре, затова ще пишем, че може и за четирима“.

Компонентите очевидно са страхотни, като освен дървенията в кутията ще откриете и пластмасови карфици със затъпен край, които се мушкат в дървените фигурки, когато някой ги шибне по кратуната.

Играта е изпълнена с хумор, което си личи от текстовете на книжката. Друго, което си личи от нея е пълната каша от разхвърлени правила, които дори след 10 четения не правят играта лесна за разбиране. Има толкова въпроси с умения, тайминги и като цяло важни основни правила, че и до ден днешен не съм сигурен, че играя играта правилно. Така че трябва да се отбележи, че усещането ми за Stone Daze може да е силно повлияно от това, че съм я играл по съвсем различен от предвидения начин.

Основната механика на играта е програмиране. Всеки играч програмира тайно действията на своите хора и мамут, като след като и двамата играчи са готови започват да се изпълняват въпросните действия.

Тези действия са движения и специални умения, както и мятане на бухалки. Таймингът на кое кога се случва е по-неясен и от бъдещето на бизнеса у нас (рязък и ненужен обрат в това ревю).

Целта на единиците е или да стигнат до другия край на дъската или да се избият един друг. В общи линии, Stone Daze е една гигантска и усложнена версия на Onitama.

Заключение

Stone Daze е на теория добра лека игра за запълване на време и на практика за някои хора би било така, но след многократни опити, ние все още сме заплетени в неясните правила, които определено ни повлияха на мнението за играта.

В крайна сметка, подозирам, че поне веднъж-два пъти съм я играл правилно и мога да я определя като окей игра, която ако не бяха страхотните компоненти (които пристигнаха в странно количество – някои се повтаряха), едва ли щеше да блесне в множеството по-добри игри с програмирани (скоро ще говоря за Oh, Fox).

ПЛЮСОВЕ:

  • Изумителни компоненти
  • Оригинална и хумористична тема

МИНУСИ:

  • Изнервящо объркваща книжка с правила
  • Има доста по-добри подобни игри

Произход на снимките: Boardgamegeek.com

 

Facebooktwitteryoutubeinstagram

За Деян Георгиев 'BigBoxGamer'

Собственик съм на кафене с настолни игри насочено към хората без опит в игрите. Стремя се да играя всички модерни и актуални настолни игри, но се опитвам да давам светлина основно на по-странните, по-отритнатите, по-апокрифните и тези игри, които рядко се появяват под прожекторите. Имам дългогодишен опит като сценарист в телевизията, предимно на комедийни предавания и затова от време на време пускам неуместен и несъдържателен хумор, който понякога е толкова тъп, че са налага да го обяснявам.

Отговори

Няма да публикуваме електронната ти поща. Задължителните полета са маркирани *

*

Big Box Gamers